Hoe kom je van A naar B in Sri Lanka

Vervoer Sri Lanka

Openbaar vervoer
Het gebruik van het openbaar vervoer tussen de plaatsen wordt door ons afgeraden, en is met je eigen auto & chauffeur ook niet nodig. De overheidsbussen zijn vaak oud en niet zo snel. De bussen van Private Company’s zien er beter uit maar hebben zo veel haast dat ze met een gevaarlijk en roekeloos tempo proberen zo snel mogelijk op hun volgende bestemming te zijn. De bussen halen vaak in zonder in de spiegels en naar tegenliggers te kijken, waardoor eventuele tegenliggers gedwongen worden naar de berm uit te wijken. Om iedereen in de buurt te waarschuwen wordt er regelmatig zeer flink getoeterd.

De meeste plaatsen waar je verblijft zijn overzichtelijk en kun je te voet bekijken. Een aanrader als je een keer geen zin hebt om te lopen, zijn de ‘threeweelers’, in andere delen van Azië bekend als tuk-tuks. Threeweelers en taxi’s wachten vaak direct voor de hotels en bij toeristische bezienswaardigheden. Onze tip is om eerst een blokje om te lopen, om de hoek liggen de prijzen al een stuk lager! Spreek altijd van tevoren een prijs af. Je kunt bijvoorbeeld aan de receptie van je hotel vragen wat het gangbare tarief voor een ritje is.

Auto met chauffeur
Onze bouwstenen en rondreizen over het eiland bieden we aan per huurauto met chauffeur. Het eiland is niet heel erg groot en dus is het prima mogelijk om de meeste hoogtepunten van het eiland per auto te bezoeken, zonder dat je hele lange dagen in de auto zit. 

De chauffeur weet de weg op het eiland en is bekend met de lokale verkeersgewoontes! En dat is fijn, want de lokale verkeersregels en-gewoontes zijn moeilijk te bevatten als buitenlander. Zelf rijden per auto is in Sri Lanka sowieso niet gebruikelijk: er is vrijwel geen bewegwijzering, waardoor het moeilijk zelf zoeken is naar de juiste weg. Daarnaast wordt er links gereden en is het verkeer zeer chaotisch. 

Als je bij OutSight een rondreis met auto/chauffeur boekt, zijn ook de maaltijden en accommodaties van de chauffeur bij de prijs inbegrepen. Bij vrijwel alle hotels en restaurants zijn speciale voorzieningen waar de chauffeurs gezamenlijk eten en logeren. Mocht het zo zijn dat je heel goed met je chauffeur kunt opschieten, dan zou je hem voor een maaltijd kunnen uitnodigen. Dit is absoluut niet verplicht en kun je dus helemaal zelf bepalen.

Veel chauffeurs zullen je graag vertellen over hun eiland, maar officieel is de chauffeur geen gids. Wees ook duidelijk wat je wel en niet wilt: sommige chauffeurs zullen proberen je allerlei showrooms te laten zien. Dit kan heel leuk zijn en je kunt er prachtige dingen kopen als je dat wenst, maar laat het ook duidelijk weten als je hier geen interesse (meer) in hebt. Voor gedetailleerde historische informatie raden we je aan om bij de tempels ter plekke een lokale gids in te huren. 

Per trein
In Sri Lanka liggen een aantal prachtige treinsporen, dwars door de groene heuvels, langs theeplantages en watervallen. Aan boord kun je genieten van de locals in de trein en van alles wat je onderweg ziet langskomen en wat er om je heen gebeurt.

Tijdens onze bouwstenen en rondreizen maak je (indien mogelijk) de treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya. De chauffeur brengt je naar het station van Kandy en de bagage blijft gewoon in de auto, zodat je de treinreis zonder je bagage kunt maken. Dit is handig, want er is geen airco en soms moet je zelfs staan. Echter is het wel een unieke ervaring waarbij je door een gebied met uitgestrekte theeplantages met prachtige groene vergezichten reist.

Onderweg stopt de trein op kleine stationnetjes waar allerlei koopwaar door de ramen wordt aangeboden. Wij vonden dit een unieke belevenis! Niet de snelste manier, maar wel bijzonder, over dit traject wordt gezegd dat het één van de mooiste van heel Sri Lanka is! Je rijdt in ongeveer 4 uur de 85 kilometer langs theeplantages en watervallen, dwars door de bergen. In Nana Oya haalt de chauffeur je weer op van het station en brengt je naar het hotel in Nuwara Eliya

Het treinkaartje kan slechts kort van tevoren door onze agent gereserveerd worden, we kunnen daarom niet garanderen in welke klasse je terecht komt. In een enkel geval, bijvoorbeeld tijdens het hoogseizoen of lokale schoolvakanties, kan het helaas voorkomen dat het niet lukt om een kaartje te bemachtigen. In dat geval maak je de rit ‘gewoon’ met je eigen auto & chauffeur. Omdat het gaat om slechts enkele euro’s kunnen we hiervoor geen restitutie verlenen.

Parkeren bij de luchthaven
Heb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

Bouwstenen Sri Lanka

01 25

Wij creëren samen jóuw perfecte reis

Wil jij ook je droomreis beleven?

Heb je een droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor een reisvoorstel op maat!

  • Wij creëren samen jóuw, perfecte reis
  • Wij zorgen voor onbezorgde reizen
  • Wij kennen de landen in detail
  • Beleef elke dag iets onvergetelijks