Hoe kom je van A naar B in Myanmar

Vervoer Myanmar

Voor je reis door Myanmar maken we gebruik van verschillende soorten vervoer, waarbij we het openbaar vervoer (bus en boot) combineren met vervoer per privé-auto met chauffeur, afhankelijk van de beste mogelijkheden op jouw route! Hieronder een overzicht van onze mogelijkheden in Myanmar:

 Vervoer per privé-auto met chauffeur

Het reizen per privé-auto met chauffeur is de beste manier om kennis te maken met Myanmar. Je kunt (grotendeels) zelf bepalen hoe laat je wilt vertrekken, en onderweg kun je altijd weer even stoppen om te genieten van het uitzicht of om even iets te eten. Alle auto’s zijn voorzien van airco en alle kosten zoals benzine, tolwegen en overnachtingen & maaltijden voor de chauffeur zijn bij de prijs inbegrepen.

Binnenlandse vluchten

Als je iets minder tijd hebt en toch veel van het land wilt zien, raden we je aan om een binnenlandse vlucht te boeken. De prima, dagelijkse verbindingen tussen de verschillende luchthavens van Myanmar kunnen een hoop reistijd besparen! De meeste plaatsen uit onze bouwstenen zijn te bereiken per binnenlandse vlucht. We bieden vluchten aan naar: Yangon, Mandalay, Bagan, Lashio (voor Hsipaw), Heho (voor het Inle meer) en Thandwe (voor het strand bij Ngapali). Een aantal plaatsen in Myanmar zijn alleen per vliegtuig te bereiken, zoals Sittwe en Kengtung. We maken gebruik van de vluchten van Air Bagan, Yangon Airways, Asian Wings en Air Mandalay.

Met de bus

Voor het traject van Yangon naar Mandalay maken we gebruik van de prima nachtbussen. Deze VIP-bussen (met slecht 23 tot 30 zitplaatsen aan boord) doen er ongeveer 9 uur over, je komt s’ morgens vroeg aan in Mandalay. Aan boord heb je een gereserveerde sleeper-stoel, die grotendeels plat kan. Elke stoel heeft een eigen beeldscherm met entertainment (je moet wel je eigen headset meenemen!). Je krijgt onderweg een maaltijd, koffie/thee en drinkwater én je krijgt een deken voor de nacht. Kortom: een comfortabele manier van reizen tegen een zeer betaalbare prijs. Geef je aan ons door of je na je vroege aankomst al meteen in je hotelkamer wilt inchecken? We boeken dan een early-arrival of extra nacht voor je!

De Mandalay Express

Op speciaal verzoek kunnen we de treinreis met de ouderwetse, beroemde Mandalay Express van Yangon naar Mandalay voor je regelen. Eventueel is het ook mogelijk met de dagtrein te reizen. De treinreis duurt circa 16 tot 20 uur, en voor de nachttrein reserveren een plaats in een 4-persoons couchette (sleeper fan). Je ‘overnacht’ dus in de trein, maar de treinen rijden langzaam en schommelen flink, de ervaring leert dat je weinig slaapt door het lawaai, het schudden van de trein en de stops onderweg!

Deze treinreis wordt door liefhebbers gezien als een geweldige ervaring en een prima manier om kennis te maken met de lokale bevolking, maar het is wel een avontuur.

Per boot

Tijdens onze bouwstenen langs de Highlights van Myanmar en de Highlights van Myanmar in vogelvlucht is de bootreis van Mandalay naar Bagan over de Irrawaddy rivier inbegrepen. Je vertrekt om ca. 06.00 uur ’s morgens, en de reis duurt zo’n 7 tot 12 uur, afhankelijk van de drukte, de waterstand en de snelheid van de boot.

Tijdens de reis zit je op een stoel op het dek van de boot, of binnen. Onderweg stopt de boot regelmatig om mensen en goederen in- en uit te laten, dé manier om het bedrijvige dagelijkse rivierleven gade te slaan. Onderweg krijg je een eenvoudig ontbijt en een eenvoudige lunch aan boord. De boten gaan in principe dagelijks, maar in het laagseizoen (begin april- eind september) gebeurt het regelmatig dat de boot niet gaat (omdat er te weinig passagiers zijn, het laagseizoen is of omdat het waterniveau in de rivier te laag is). Voor deze periode boeken we de bootreis altijd ‘on request ‘, enkele weken voor vertrek hoor je of de boot wel of niet vaart. In dat geval kunnen we een vliegticket voor je boeken, er is dan een toeslag van toepassing: een vliegticket is ca. 20 tot 30 euro p.p. duurder dan de boottocht.

Sinds kort bieden we voor dit traject ook de Panorama River Cruise: een comfortabele boot van Mandalay naar Bagan waarbij je onderweg een bezoek brengt aan een dorpje langs de rivier. Deze boot vaart alleen in het hoogseizoen van begin oktober tot eind maart. Het ontbijt en de lunch zijn inbegrepen, aan boord is een bar en op het dek staan fijne lounge-chairs. In de ruimte beneden is airco! De boot vertrekt ’s morgens vroeg om 06.00 uur en je komt einde middag aan in Bagan. In het hoogseizoen gaat deze boot dagelijks, in het laagseizoen vaart de boot niet en kunnen we deze dus niet boeken (ook niet op aanvraag).

Als je de kiest voor de bouwsteen via Monywa naar Bagan reis je van Pakokku naar Bagan per privé-boot. Dit is een kleinere, lange houten boot die het hele jaar over de rivier kan varen. Deze boottocht duurt circa 2 tot 3 uur (afhankelijk van de waterstand).

Tijdens de bouwsteen Mysteries van Mrauk U reis je per privéboot en/of per ferry van Sittwe naar Mrauk U en terug. De privé-boot kan dagelijks vertrekken en vaart in 5 tot 6 uur naar de aanlegsteiger bij Mrauk U. Aan boord is koffie, thee, water & fruit aanwezig. Geniet vanuit een luie stoel van het uitzicht onderweg! De terugreis is per ferry, waar we een stoel op het dek voor je reserveren.

Lokaal vervoer

Tijdens een reis door Myanmar zul je veel verschillende soorten lokaal vervoer tegenkomen. Voor de kleinere afstanden binnen een stad of dorp is het heel eenvoudig om een fietstaxi te nemen. Spreek wel altijd vooraf de prijs af met de chauffeur! In Pyin U Lwin vind je prachtige paardenkoetsen en ook in Bagan & Mrauk U zijn er paardenkarretjes die je kunt inhuren voor een rit langs de tempels. In de grotere steden rijden er moderne taxi’s, die je voor een paar euro de hele stad doorrijden. Spreek ook hier vooraf een prijs af. Vaak is het ook mogelijk in het hotel te vragen of men een taxi kan regelen. Het is overigens een ideale manier om echt met de lokale bevolking kennis te maken. Sta er niet van te kijken als iemand je vraagt bij het instappen even te helpen door zijn baby vast te houden!

Ook de fiets is een perfecte manier om Myanmar te verkennen. Vooral in Bagan en Mandalay is het een geweldige manier om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen. Je kunt hier voor een paar euro een fiets huren bij je hotel of bij een verhuurbedrijf. Bij sommige bouwstenen vragen we je zelf een lokale bus of pick-up te nemen, omdat dit niet van tevoren te boeken is. Het is overigens een ideale manier om echt met de lokale bevolking kennis te maken. Indien je toch liever een transfer wilt boeken, is dat natuurlijk altijd mogelijk. Geef dit dan even aan bij je aanvraag en we nemen het op in je reisvoorstel.

Tip: het is handig om een visitekaartje van het hotel mee te nemen omdat niet iedereen goed Engels praat; zo kun je eenvoudig aan de taxichauffeur of de riksjarijder laten zien waar je moet zijn.

Bouwstenen Myanmar

01 15

Wij creëren samen jóuw perfecte reis

Wil jij ook je droomreis beleven?

Heb je een droomreis in gedachten en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op voor een reisvoorstel op maat!

  • Wij creëren samen jóuw, perfecte reis
  • Wij zorgen voor onbezorgde reizen
  • Wij kennen de landen in detail
  • Beleef elke dag iets onvergetelijks