- U bevindt zich hier:
- ... Home
- Veelgestelde vragen
Alles dat je moet weten over cruise reizen
Veelgestelde vragen Cruise Reizen
Cruisen is een heerlijk ontspannen manier om de wereld te verkennen. Je pakt slechts 1 x je koffer uit, je overnacht in een comfortabele accommodatie die van alle gemakken voorzien is. Je kunt gebruik maken van een uitstekende faciliteiten en diensten op het schip. Je geniet van overheerlijk (en overvloedig) eten en drinken. Je hoeft je geen moment te vervelen aan boord, met het uitgebreide entertainment programma van hoog niveau. Of je zoekt juist een rustig plekje om over de eindeloze zee te turen en de frisse zeelucht in je op te nemen. En als kers op de taart, leg je aan op fantastische locaties, waar je een duizelingwekkende hoeveelheid excursies en activiteiten kunt ondernemen.
Heb je nog nooit eerder een cruise gemaakt, dan heb je vast veel vragen over cruisen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een cruise? Voor wie is een cruise geschikt? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Lees vooral ook de praktische informatie door. En schroom niet om contact met ons op te nemen voor verder advies.
-
Er zijn cruises vanaf ca. 3 a 4 dagen tot cruises de hele wereld over van 120 dagen! De gemiddelde cruise duur is 7 – 14 dagen. Vertrekt je cruise vanuit een verre (intercontinentale) bestemming waar je eerst naartoe moet vliegen, dan is het noodzakelijk om minimaal 1 dag voor vertrek van de cruise op je bestemming aan te komen. Maar vaak is het prettig om 2 a 3 dagen voor vertrek te arriveren. Dan weet je zeker dat je niet in de problemen komt in het geval je vlucht vertraging oploopt en kan je vast wennen aan het tijdverschil. Bovendien vertrekken veel cruises vanuit leuke en interessante plekken. Dan is het bepaald geen straf om daar wat tijd door te brengen.
-
We zouden bijna zeggen, voor wie niet? De gedachte dat cruisen alleen iets voor gepensioneerden is, is allang achterhaald. Cruisevakanties zijn echt geschikt voor iedereen. Voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Voor twenty en thirty-somethings. Voor drukke mensen met weinig vakantie dagen, die in hun spaarzame vrije tijd de ideale balans zoeken tussen ontspanning en het ontdekken van nieuwe plekken. En ja, ook voor de iets ouderen onder ons, die graag hun eigen tempo willen bepalen en van comfort en het goede leven willen genieten. Bovendien vieren velen hun (huwelijks-) verjaardag aan boord. Er is veel verschil in het aanbod van cruiseschepen en rederijen. De ene rederij richt zich op de grootste en modernste schepen, met steeds de nieuwste faciliteiten aan boord, waarvan je dacht dat zoiets niet mogelijk is op een schip. De ander houdt het liever bij kleinere, meer klassieke schepen met meer intieme uitstraling en heel persoonlijke service. Of wat dacht je stoere expeditie schepen die naar Antarctica varen? Dat is toch de droom voor elke avonturier en natuurliefhebber! Zo is er voor iedereen wel een passend soort cruise te vinden.
-
De wereld bestaat uit 70% uit zee. En over de overige 30% die uit land bestaat, stromen vele rivieren. Dit zorgt voor bijna eindeloze mogelijkheden aan vaarroutes. Hieronder een beknopt overzicht van de mogelijkheden van vaargebieden, vertreklocaties en reisperiode van zee cruises.
- Vaargebied: Noord Europa: Noorse Fjorden, Oostzee incl. Sint Petersburg, IJsland en het Verenigd Koningrijk, met vertrek vanuit Nederland. (ca. mei – september)
- Vaargebied: Middellandse zee: vertrek uit Spanje, Franrijk, Italië of Griekenland. (april – oktober)
- Vaargebied Caribisch gebied & Bahama’s. Vertrek voornamelijk vanuit Florida. (hele jaar door mogelijk, met name in periode november april)
- Vaargebied: Panama kanaal en midden Amerika. Vertrek Californië of Florida
- Vaargebied: Alaska. Vertrek uit Vancouver, Canada of Seattle, USA. (mei – september)
- Vaargebied: Midden Oosten. Vertrek uit Dubai (november – maart)
- Vaargebied: TransAtlantisch. Vertrek afhankelijk van de route, van toepassing wanneer schepen tussen het Caribisch gebied en Europa tijdens het wisselen van de seizoenen over gevaren moeten worden (maart / april en oktober/november),.
- Vaargebied: ZuidAmerika en naar Antarctica. Vertrek diverse havens in Zuid-Amerika, naar Antarctica vanuit Ushuaia. (november – maart)
- Vaargebied: Indische Ocean, Zuidoost Afrika. Vertrek uit diverse regio’s (november maart)
- Vaargebied: OostAzië: China, Japan, Taiwan, Vietnam. Vertrek uit: diverse regios (grootste deel van het jaar)
- Vaargebied: Australië, NieuwZeeland & Pacific. (Periode Variërend)
Hoeveel havens er tijdens een cruise aangedaan worden, hangt sterk van de route af. Tijdens Middellandse zee cruises, waarbij de afstanden tussen de havens relatief kort zijn, worden er in een week tijd, meestal 5 – 7 havens aangedaan. Dus vrijwel elke dag een andere haven. Ook in het Caribisch gebied of de cruises naar Alaska leg je bijna dagelijks in een andere haven aan. Soms blijft het schip 2 dagen op een bestemming liggen, omdat er zoveel te doen is. Tijdens een Trans-Atlantische oversteek zijn er veel zee dagen. Dan kan het voorkomen dat er 4 a 5 dagen achter elkaar gevaren wordt. De af te leggen afstand tussen havens is daar groot. Datzelfde geldt voor cruises in de Pacific.
-
Cruisen is allang niet meer alleen mogelijk voor de ‘rich and happy few’. De laatste 2 decennia zijn er veel nieuwe (en steeds grotere) cruise schepen gebouwd, waardoor aanbod aan cruises sterk is toegenomen en de prijzen zijn gedaald. Vooral op populaire bestemmingen zoals de Middellandse Zee en het Caribisch Gebied zijn nu cruises voor ieder budget. Zo is er een ruime keuze aan cruises vanaf ca. €100,- per persoon per dag, in een standaard hut type. Uiteraard is de cruiseprijs van vele factoren afhankelijk zoals type accommodatie, de rederij, route, de reisperiode etc.
-
Cruiseschepen zijn drijvende vier- en vijfsterrenhotels. Aan boord geniet je van een uitstekende service en hoogstaande maaltijden. Je kunt gebruik maken van een uitgebreid aanbod aan entertainment, sport- en ontspanningsfaciliteiten, die voor een groot deel bij de cruiseprijs inbegrepen zijn. Als je dit alles bij elkaar optelt, dan kom je snel tot de conclusie dat een cruise het geld meer dan waard is. Voor een hotel van een vergelijkbaar niveau op basis van all inclusive verblijf betaal je aan land meer en bovendien zit je dan op 1 plek. Een schip neemt je mee van het ene mooie eiland naar die interessante stad, zonder dat je met je bagage moet sleuren of lange ritten hoeft te maken. Over luxe gesproken...
-
Je kunt kiezen uit verschillende type ‘hutten’, of te wel verblijfsaccommodaties aan boord van het schip. Uiteraard verschillen de mogelijkheden per schip en per rederij. Om je een idee te geven, een algemeen overzicht van de mogelijkheden.
- (standaard) binnenhut: de voordeligste hut types. Deze hutten bevinden zich aan de binnenzijde van het schip en hebben geen raam naar buiten.
- (Standaard) buitenhut: qua formaat en faciliteiten vaak gelijk aan de binnenhut, maar dan met raam naar buiten.
- Balkon / veranda hutten: vaak een grotere oppervlakte dan de standaardhutten, met grote ramen en toegang tot een privé balkon.
- Suites: de grootste en meest luxe accommodatie types. Bij de meest luxe suites zijn vaak extra diensten inbegrepen zoals bijvoorbeeld conciërge service of dineren in specialiteiten restaurants.
Daarnaast zijn er geschakelde familiehutten en rolstoel toegankelijke hutten te boeken.
-
Welke accommodatie het beste bij je past, is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar ook van hoeveel tijd je in de hut door brengt. Reis je op een cruise waarbij je elke dag een andere haven aandoet, veel excursies onderneemt en praktisch alleen in je hut bent om te slapen, dan kan een binnenhut prima volstaan. Heb je een cruise waarbij je meerdere dagen de hele dag op zee bent en hou je ervan om rustig een boekje te lezen op je eigen terras, dan is een balkon hut een prima keuze. Ook bij een route waarbij je bijvoorbeeld door de sluizen van het Panama kanaal gaat en je wilt graag ‘op de eerste rij’ het binnenvaren van de sluizen kunnen bekijken, dan kan een balkon hut je voorkeur hebben. Heb je iets speciaals te vieren, of houd je van de luxe van een privé whirlpool, kijk dan eens wat er qua suites voor mogelijkheden zijn.
-
De informatie in dit onderdeel kan per rederij en specifieke afvaart verschillen. Maar we geven je hierbij een algemeen beeld van wat je kunt verwachten. De cruiseprijs die je in reisvoorstel ontvangt is doorgaans inclusief het verblijf op het schip op basis van volpension, haven gelden, eventuele brandstoftoeslagen en andere belastingen. Fooien zijn doorgaans niet inbegrepen. Kijk onder fooien voor specifieke informatie hierover.
Het eten in het hoofdrestaurant, het buffet / lido restaurant en de snacks bij het zwembad zijn doorgaans inbegrepen. Veel schepen hebben daarnaast specialiteiten restaurants met een beperkt aantal plaatsen, waarvoor een toeslag geldt. Meer informatie over eten aan boord, lees je verder op deze pagina. Op de meeste schepen zijn tapwater, thee en koffie bij het ontbijt aan tafel en een beperkt aantal frisdranken gratis. Voor alle andere dranken moet worden bijbetaald. Zoals wijn tijdens het diner, een kop koffie in de bar of een drankje in de lounge. De sterke drank die je in de winkels aan boord kunt kopen, mag je niet aan boord drinken. Veel rederijen bieden verschillende soorten dranken pakketten aan, waarbij je voor een vaste toeslag per dag onbeperkt een specifieke selectie dranken kunt bestellen.
Er wordt aan boord een uitgebreid entertainment programma aangeboden, wat grotendeels gratis is. Zoals live muziek, shows, quizzen enz. Sommige schepen beschikken over kook studio’s, waar kook workshops worden gegeven. Voor dit soort activiteiten met beperkte beschikbaarheid, geldt vaak een toeslag. Gebruik van veel sportfaciliteiten zoals de fitness ruimte is inbegrepen. Maar spa behandelingen niet. Uiteraard zijn je bestedingen in het casino niet inbegrepen.
Verder worden er van de prijs die je betaalt een groot aantal hardwerkende mensen op het schip betaald, waarvan je een deel van de mensen niet ziet, maar die wel heel belangrijk werk doen. Zo heb je je vaste cabin attendant Die je hut 2 keer per dag schoonmaakt. ’s Ochtends je bed opmaakt, ’s avonds je bed klaarmaakt voor de nacht, ervoor zorgt dat je schone handdoeken hebt etc. Natuurlijk al het bedienende personeel in de restaurants, keukenpersoneel die de voortreffelijke maaltijden voor je klaar maken. Maar wat dacht je van het personeel dat het onderhoud op het schip doet. Vaak onzichtbaar maar absoluut onmisbaar.
-
Rederijen die zich op families richten (en dat zijn er steeds meer) bieden een uitgebreid scala aan diensten en faciliteiten aan, om het voor kinderen (en hun ouders) aan boord tot een feest te maken. Bovendien kunnen kinderen vaak tegen sterk gereduceerde prijzen mee reizen in de leeftijd tot 17 jaar. Kinderen jonger dan 6 maanden zijn meestal niet toegestaan. Er zijn speciale kinderclubs voor verschillende leeftijden, die tal van leuke activiteiten verzorgen onder professionele begeleiding. Babysitters die in je hut kunnen oppassen zodat je rustig kunt dineren enz. Vooral op de grote, nieuwe schepen zijn er fantastische faciliteiten gericht op kinderen, zoals kinderzwembaden tot complete waterparken met spectaculaire glijbanen, sportfaciliteiten zoals klimmuren tot en met een golf-surf bad. Qua eten is een cruise voor kinderen ook een feestje. Dineren met kinderen is ideaal in het buffet / lido restaurant. Ruime openingstijden, geen vaste tafel, dus grote flexibiliteit.
-
De grote moderne cruiseschepen kan je vergelijken met een kleine drijvende stad. Op de verschillende dekken kun je terecht in diverse restaurants, bars, salons en winkels. Zo zijn er kapsalons, een casino, discotheken, een bibliotheek, spelcomputers, een pianobar, een theater, een fitnessruimte, sauna, minigolf, kinderclubs en een joggingparcours rondom het bovenste dek. En niet te vergeten: zwembaden, kinderzwembad, jacuzzi’s. Soms zelfs met spectaculaire glijbanen. Op sommige cruiseschepen zijn er zelfs klimmuren, kun je golfsurfen, schaatsen op een ijspiste of bowlen. Daarnaast is er een uitgebreid animatie en sport programma. Denk aan: danslessen, waterpolo, volleybal, pingpong, karaoke, bingo, quizzen, talent- en kook wedstrijden. Je kunt aan boord ook talrijke cursussen volgen. Er worden lezingen georganiseerd over plaatsen die je op je route aandoet, het zeeleven enz. Dagelijks is er livemuziek aan dek en in de diverse bars vinden er optredens plaats. ’s Avonds is er een showprogramma, met zeer professionele musical-, muziek-, comedy- en goochelshows.
Iedere avond ligt er in een ‘daily program’ in je hut waarop je kunt zien wat er de volgende dag te doen is. Zowel op het schip als aan wal.
-
Eten aan boord van een schip is een feest! Het is een walhalla voor lekkerbekken. En ook hiervoor geldt: voor elk wat wils. Op veel schepen kun je voor zowel ontbijt, middageten als diner kiezen uit aan tafel geserveerd worden in het restaurant of in buffetvorm in het buffet restaurant. Het aanbod is heel afwisselend en uitgebreid. Het diner dat aan tafel geserveerd wordt, bestaat meestal uit 4 tot 7 gangen. Vaak is er een dagelijks wisselend keuze menu, waarbij je uit 3-5 gerechten kunt kiezen. Natuurlijk kun je je ook beperken tot enkele gangen. Het team van chefs, voedsel inkopers en ander keuken personeel is bijna 24 uur per dag bezig om topkwaliteit gerechten, van zoveel mogelijk verse producten klaar te maken. Op het moment dat jij in een van de havens van boord gaat en heerlijk door bijvoorbeeld een leuke stad aan het struinen bent, wordt er op het schip hard gewerkt om verse voorraden ter plaatse in te kopen en op het schip te laden.
Maar het blijft niet bij 3 maaltijden per dag! In de namiddag zijn er pizza’s, hamburgers en hotdogs met frieten en snacks. Tussen 16 en 17 uur is er altijd wel ergens ‘tea-time’ met heerlijk fruit en gebak. Heb je later op de avond nog trek, dan kan je meeste terecht bij het ‘Late night buffet’ of worden er ‘midnight snacks’ klaargemaakt.
Tenslotte kun je gebruik maken van 24 uurs ‘roomservice’. (tegen toeslag)