- U bevindt zich hier:
- ... Home
- Praktische Informatie
Praktische Informatie over cruise reizen?
Praktische Informatie Cruise Reizen
Waar moet ik rekening mee houden met het voorbereiden van mijn cruise? Hoe zijn bepaalde praktische zaken tijdens de cruise geregeld? We zetten het hieronder op een rij.
-
Overdag draag je vrijetijdskleding. Als je in je badkleding bij het zwembad zit en je gaat lunchen in een van de restaurants aan boord, trek dan iets over je badkleding aan. Bij het zwembad zijn vaak snacks te krijgen, zodat je niet naar een restaurant hoeft te gaan. Op de meer traditionele schepen geldt er voor ’s avonds een dresscode. Elke dag kan je in het dagprogramma lezen wat de dresscode is. Dit kan variëren van smart casual tot formeel. Voel je er niet veel voor om je formeel te kleden (heren een pak met das of smoking, dames cocktail jurk of feestelijk broekpak) dan kun je casual dineren in het lido restaurant. Al is het geen echte verplichting om je aan de formele dresscode te houden, het maakt de sfeer wel extra feestelijk als zoveel mensen zich eraan houden.
Op veel grote, nieuwe schepen zijn de dresscodes voor de avond (grotendeels) afgeschaft.
-
Aan boord is het niet mogelijk om contact te betalen. Bij het inchecken van je cruise, geef je je credit card gegevens door aan de rederij. Er wordt autorisatie voor een vast bedrag per persoon per dag aangevraagd. Vervolgens ontvang je een cruisecard, waarmee je betalingen aan boord kunt doen. Denk hierbij aan excursies, de wijn bij het eten, een drankje in de bar, aankopen in een van de winkels aan boord, enz. Je cruisecard is ook de sleutel van je hut en dient als identificatie kaart op het schip. Telkens als je van boord gaat en aan boord komt wordt je cruisecard gescand.
Fooien
Bij de meeste cruises zijn de fooien voor het personeel niet bij de cruiseprijs inbegrepen. Veel rederijen hanteren een vast bedrag aan dooien per persoon per dag. Het bedrag kan afhankelijk zijn van het type hut waarin je verblijft. Een hoger bedrag voor de duurdere hut categorieën. Reken op ca. € 10,- tot € 18,- per persoon per dag. (Minder voor kinderen) Aan het eind van de cruise wordt het totaal aan vaste fooien op je boord factuur doorbelast.
Daarnaast brengen de meeste rederijen bovenop de prijs van consumpties een servicebijdrage van 15% in rekening, evenals op spa en kappers behandelingen.
-
Aan het aantal stuks bagage en het gewicht dat je mag meenemen aan boord zijn in principe geen limieten verbonden. In verband met beperkte ruimte in je hut, adviseren we je niet meer dan 2 koffers per persoon mee te nemen. Hou er wel rekening mee, dat als je naar de vertrekhaven van de cruise moet vliegen, er tijdens de vlucht wel beperkingen zijn met betrekking tot de hoeveelheid bagage die je meeneemt. Hoeveel bagage je tijdens je vlucht mee mag nemen, is afhankelijk van de voorwaarden van je vliegticket.
-
De start van je cruise, begint met inschepen. Dit kan vaak al 3 a 4 uur voor vertrek. Zorg dat je tijdig aanwezig bent in de cruiseterminal. Tot uiterlijk 1 uur voor vertrek kun je meestal inchecken, 30 minuten voor vertrek moeten alle passagiers aan boord zijn. Het genieten van de cruise start zodra je een voet aan boord zet. Je kunt vaak al direct gebruik maken van een aantal faciliteiten. Dus het is bepaald geen straf om echt ruim op tijd aanwezig te zijn. Het inschepen is heel professioneel georganiseerd, maar neemt toch wat tijd in beslag. Zorg er ruim voor vertrek voor dat al je reisdocumenten in orde zijn. Vaak moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn na ontscheping. Ieder stuk bagage moet je voorzien van een label met uw naam en hut nummer (de labels ontvang je bij je reisdocumenten). De bemanning zorgt dat alles in je hut terecht komt. Je hoeft niet zelf met je koffer te zeulen. Het kan wel enkele uren duren voordat alle koffers bij de juiste deuren van de hutten staan. Als je graag zo snel mogelijk aan dek bij het zwembad wilt relaxen, doe dan ook je zwemkleding en zonnebrandcrème, eventueel een boek en een extra shirt in je handbagage. Zorg er ook voor dat eventuele medicijnen in je handbagage stopt.
-
Ja, elke passagier is wettelijk verplicht om binnen 24 uur van vertrek deel te nemen aan een reddingsoefening. In praktijk betekent dat je binnen enkele uren na uw inscheping via de luidsprekers een bericht zult horen, dat iedereen zich met reddingsvest – die in je hut ligt - naar een verzamelplaats of reddingsboot moet begeven. Waar dit is hangt af van waar je hut zich bevindt. Hier krijg je uitleg over wat te doen bij een eventuele evacuatie.
-
Om de eerste dagen van je cruise de weg op het schip makkelijk te vinden, is het handig om het dekplan, de plattegrond per dek, bij je te hebben. Zo kun je snel zien waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde lift of trap is. Een papieren versie ontvang je bij het inschepen. Gebruik je liever je mobiele telefoon, download dan de cruise app van de rederij waar je mee reist.
De cruise app biedt veel handige functionaliteiten. Denk hierbij aan de mogelijkheid van het boeken van excursies aan wal, het boeken van behandelingen in de spa en salon, het vaarschema bekijken, overzicht van de activiteiten aan boord bekijken, reserveringen maken voor specialiteiten restaurants aan boord en nog veel meer. Afhankelijk van de rederij en de faciliteiten op het schip. Download de app van de rederij waar je mee vaart via Google Play of in Apple’s app store.
Je hut is voorzien van een TV waar je bovenstaande informatie, aangevuld met actuele weerberichten, informatie over de vaarroute, plaatsen waar het schip aanmeert en nog veel meer, kunt nalezen.
Tenslotte ontvang je op de meeste schepen dagelijks een papieren nieuwsbrief in je hut, waar je o.a. het programma van die dag in kunt nalezen.
-
Tegen betaling kun je aan boord gebruik maken van Wifi. Internationaal bellen is mogelijk, al heb je op zee lang niet overal mobiel bereik en de kosten zijn hoog.
-
Het voltage aan boord is 220 en/of 110 Volt. Wel heb je vaak een verloopstekker nodig aan boord. Neem een wereldstekker mee in je bagage.
-
Op het schip zijn vaak meerdere restaurants waar gedineerd kan worden. Veel rederijen hanteren voor het dineren in het hoofdrestaurant 2 shifts. Een vroege shift die rond 18.00 / 18.30 uur start en een late shift vanaf ca. 20.00 uur. Bij het reserveren van de cruise kun je aangeven of je voorkeur naar de vroege of late shift uitgaat. Ook kun je aangeven of je graag met z’n tweeën, of het aantal personen van je reisgezelschap aan een tafel wilt dineren, of dat je graag een plaats aan een grotere tafel voor bijvoorbeeld 6 of 8 personen wilt. Aan een grote tafel maak je makkelijk kennis met medepassagiers, waar je de ervaringen van die dag mee kunt uitwisselen. Het kan verrassend leuke gesprekken opleveren. Vaak wordt er, waar mogelijk rekening gehouden met de nationaliteit. Bij sommige rederijen wordt het ‘free dining’ concept gehanteerd, waarbij niet met vaste shifts wordt gewerkt. Naast het hoofdrestaurant is er ook een lido / buffet restaurant, waar je niet op een vast tijdstip start en zonder vaste tafel. Hier kun je ook bijvoorbeeld 1 of 2 avonden eten en de overige avonden wel gebruik maken van je vaste plek in het hoofdrestaurant. Daarnaast beschikken veel schepen over specialiteiten restaurants. Kleinschaliger, met een beperkte capaciteit. Hiervoor moet je per avond dat je er gebruik van wilt maken reserveren en er is een toeslag voor van toepassing.
-
Op elke haven die het schip aandoet, kan je excursies maken. Deze excursies kun je boeken via de rederij en op veel plekken kun je ook zelf excursies regelen. Op de websites van de rederijen staat per aanlegplaats een overzicht van excursiemogelijkheden die via de rederij te boeken zijn en de kosten. Deze excursies kunnen vooraf geboekt worden, maar ook aan boord, bij de excursie balie, via de cruise app van de rederij of vaak ook via het TV toestel in je hut. De kosten voor een excursie via de rederij zijn vaak hoger dan de kosten die je via lokale aanbieders kunt boeken. Maar dat is niet zonder reden. De excursies worden alleen uitgevoerd door partijen die aan strenge veiligheidseisen voldoen. Bovendien garandeert de rederij dat als je aan een excursie deelneemt geboekt via de rederij, je tijdig aan boord terug bent. Zo weet je zeker dat je excursie goed en veilig is.
In havens waar veel cruise schepen aanleggen, staan bij de aanleg plaats vaak tientallen taxichauffeurs te wachten om cruise passagiers op, vaak voordeligere excursies mee te nemen. Maar je loopt hierbij wel risico dat als je om wat voor reden dan ook vertraging op loopt, je niet tijdig aan boord terug bent. Het schip is aan strakke vaarschema’s gebonden en kan niet op passagiers wachten die niet op tijd terug zijn.
Als je een route hebt geboekt, waarop er havens aangedaan worden, waar weinig cruiseschepen komen en waarvan de aanlegplaats verder van een grote stad verwijderd is, dan is het niet altijd mogelijk om ter plaatse bij aankomst nog een excursie te regelen.
-
Je kunt dagelijks gebruik maken van een groot aanbod aan activiteiten, cursussen, lezingen enz. Deze worden door zeer professionele personeelsleden verzorgt. Zo wordt bijvoorbeeld het show entertainment in de avond verzorgd door artiesten die veelal in grote shows op Broadway en in Las Vegas hebben meegedraaid. Deze shows worden door ervaren, vaak bekende producers en choreografen samengesteld en geproduceerd. Per avond zijn er meerdere uitvoeringen van de show, zodat er voor iedereen plaats is. Daarnaast zijn er vaak wisselende gastoptredens van beroemde zangers, muzikanten, comedians etc. Voor activiteiten met kinderen zijn er opgeleide pedagogische medewerkers, voor sporten professionele sport instructeurs etc. Daarnaast zijn er, afhankelijk van de te varen route, biologen aanwezig, die hele interessante lezingen geven over de ecosystemen waar je doorheen vaart, de dieren die er leven. Of juist gidsen met een cultuur-historische achtergrond.
-
De meeste schepen zijn voorzien van een bibliotheek, een bioscoop, een theater en een casino. Op veel schepen is de voertaal Engels. Je zult dan ook voornamelijk Engelstalige boeken en films te zien krijgen. Vaak ondertiteld in een tweede taal. Bij een Duitse rederij zal dat Duits zijn, Italiaanse rederij in het Italiaans etc. De casino’s beschikken veelal over een aantal speeltafels met spellen als roulette, blackjack onder leiding van croupiers en daarnaast een gedeelte met speelautomaten. In de casino’s is een minimum leeftijd van 18 of 21 jaar van toepassing.
-
Tegen betaling kun je aan boord je kleding laten wassen in de wasserij en vaak is er ook een stomerij aanwezig. Daarnaast beschikken de meeste schepen over een ruimte met wasmachines, drogers en strijkplanken waar je zelf je kleding kunt wassen en strijken.
-
In sommige havens kan het schip niet bij de kade komen, zodat je het schip via de aanlegplank kunt verlaten. In dat geval wordt je per tender naar de wal vervoerd. Elk schip heeft tenders (kleine boten). Op deze manier kunnen er plekken bereikt worden (die erg de moeite waard zijn!), die niet bereikbaar zijn voor grote schepen. Als het schip voor anker gaat in een tender haven, dan brengt dit wel beperkingen met zich mee voor mensen die erg slecht ter been zijn. Bij hele harde wind en te hoge golven kan er geen gebruik van tenders gemaakt worden.
-
Vrijwel alle schepen zijn uitgerust met een medisch centrum, onder toezicht van een scheepsarts en ander medisch personeel. De rederij vraagt een vergoeding voor de medische diensten en prijzen zijn aan boord beschikbaar. (Noodsituaties uitgezonderd) Reizigers die tijdens hun cruise gebruik moeten maken van de medische diensten kunnen contact opnemen met hun verzekeraar om de kosten te declareren.
Als je medicijnen slikt, neem dan voldoende medicijnen van huis mee.
De schepen zijn uitgerust met zeer goede stabilisatoren, waardoor het schip erg stabiel is en je vaak nauwelijks merkt dat je vaart. Bij slecht weer, kan het schip schommelen. Mocht je je niet goed voelen, dan kun je u aan boord een pilletje vragen tegen zeeziekte.
-
Hoe groter het schip, des te groter het aanbod aan winkels. Je kunt hier souvenirs, toilet artikelen, kleding etc. kopen. Daarnaast kun je, zodra je op internationale wateren bent, belastingvrije sterke drank en rookwaar kopen.
-
Veel cruises worden uitgevoerd in zonnige gebieden, tijdens zonnige periodes. Bescherm je goed tegen de zon! Vooral tijdens de dagen op volle zee ligt je soms van ’s morgens tot ’s avonds in de (tropische) zon. Vooral door de verfrissende zeebries verbrandt je sneller dan je denkt. Neem dus genoeg zonnebrandcrème met een hoge factor mee en smeer je regelmatig in. Zelfs op bewolkte dagen. Een (zonne)hoed of pet kan ook heel goed van pas komen.