Sri Lanka

Yala National Park

3min. leestijd

Het Yala National Park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka. Het Yala National Park werd in 1900 opgericht als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van nationaal park. Het is het meest bezochte park van Sri Lanka, en dat is niet voor niets.

Een drinkend luipaard in de verte en een reusachtige olifant die de weg blokkeert: het is allemaal mogelijk tijdens een uitstapje in het Yala National Park. De enige manier om het Yala National Park te bezoeken is met een 4x4. In het Yala National Park is een safari per jeep of landrover onvergetelijk en een ervaring die echt niet onder doet aan een safari in Afrika.

Het nationaal park heeft de grootste dichtheid van luipaarden ter wereld, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Je hebt een grotere kans om onderweg de andere dieren te zien, waaronder olifanten, jakhalzen, waterbuffels, lippenberen, makaken, krokodillen, viskatten en honderden soorten vogels. In het Yala National Park is de begroeiing laag en overal zijn kleine poeltjes waar dieren zich verzamelen, dus je kunt er makkelijk dieren spotten.

Je bezoek aan het Yala National Park begint in het dorpje Tissamaharama (Tissa), de uitvalsbasis voor een uitstapje naar het reservaat dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Dit gezellige kleine stadje bestaat uit een hoofdstraat met aan weerszijden cafés, guesthouses en restaurantjes.

01 03

Aan de rand van het Yala National Park in het dorp Kataragama staat de tempel van Skanda. Dit is voor de hindoes de heiligste plaats van Sri Lanka. Het tempelcomplex is gelegen aan de heilige rivier Menik Ganga. Gelovigen baden in de rivier of waden erdoorheen. Het tempelcomplex bestaat uit de eenvoudige tempel van Skanda, Maha Devalla, en is omringd door kleinere tempels.

Ten noorden van Tissa vind je drassige rijstvelden en de bekendste attractie van het stadje: de Tissamaharama dagoba. Een eeuwenoude, spierwitte pagode die prachtig afsteekt tegen de blauwe lucht en groene rijstvelden.

Het Yala National Park ligt aan zee en heeft een lange kustlijn met zowel onbegaanbare plekken als toegankelijke stranden. Vast onderdeel van een safari door het park is een korte stop op het strand. Hier kun je even je benen strekken en genieten van een wandeling over het meest ongerepte zandstrand dat je ooit hebt gezien.