Willemstad – Curaçao

3min. leestijd

Willemstad is de hoofdstad van het (ei)land Curaçao en de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad telt ongeveer 140.000 inwoners en daarmee is het de grootste stad van de Kleine Antillen.

De stad is gebouwd rondom een grote natuurlijke haven: het Schottegat, die door de Sint Annabaai met de zee wordt verbonden. Aan de oostkant ligt de wijk Punda. Aan de andere kant van de haven ligt de wijk Otrabanda, wat ‘overzijde’ betekent. Deze 2 wijken vormen de belangrijkste trekpleister voor toeristen die Willemstad bezoeken. In Punda is het oudste deel van de stad. Hier vind je vele winkels, bars, restaurants, musea en overheidsgebouwen. Aan de andere kant van de haven ligt de wijk Otrabanda,

De 2 wijken zijn onderling verbonden door de markante Koningin Emmabrug. Deze bestaat uit 16 pontons en is dan ook beter bekend als de pontjesbrug. Uniek in zijn soort want nergens ter wereld vind je een houten draaibrug op pontons. Per dag maken tien tot twintigduizend mensen gebruik van de Pontjesbrug. Een begrip onder locals én toeristen en de beste plek voor het mooiste uitzicht over de kleurrijke grachten panden.

Een iconisch beeld uit Willemstad is de Handelskade. Deze kade staat vol met panden met bijzondere gevels, die in een gemengde Nederlands-Portugese-Spaanse stijl gebouwd zijn. Het historische centrum van Willemstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld. De gevel vorm van de gebouwen zijn veelal typisch Oudhollands, terwijl de kleuren van de gevels zijn volgens goed Caribisch gebruik vrolijk en bont van kleur. In de 19e eeuw was er een wet ingevoerd die de inwoners verplichtte de gevels van hun panden in een kleur te schilderen, omdat gedacht werd dat de zonweerspiegeling op witte muren schadelijk was voor de ogen. Inmiddels is deze wet al bijna 100 jaar niet meer van kracht, maar worden de panden nog steeds in vrolijke kleuren geschilderd.

De toch al kleurrijke panden worden in de wijk Otrabanda nog kleurrijker gemaakt door street art artiesten. Maar ook in Punda en de wijk Scharloo vind je op steeds meer plekken street art. De schitterende kunstwerken zijn een garantie voor artistieke vakantiefoto’s.

Voor lekker eten en drinken ben je ook op de juiste plek in Willemstad. Vooral in de wijk Pietermaai vind je een groot aanbod aan gezellige bars, eethuisjes en terrassen. De lekkerste lokale gerechten proef je rond lunchtijd op het Plasa Basieu.

Wil je meer over de geschiedenis van Curaçao en het slavernij verleden in het bijzonder te weten komen, dan ga je naar het Kura Hulanda museum. De verhalen die hier verteld worden en de collectie Zuid-Amerikaanse kunst is indrukwekkend. Meer geschiedenis vind je bij het Fort Amsterdam.

Omdat er op Curaçao slechts heel beperkt landbouw voor komt, wordt veel voedsel zoals groente en fruit geïmporteerd. Dit zorgt voor relatief hoge prijzen in de supermarkteng. Daar hebben de bewoners uit Venezuela slim op ingespeeld. Zij maken de overstek naar Willemstad per boot (circa 70 kilometer) en verkopen op de drijvende markt langs de Sha Caprileskade groente, fruit en vis.

01 03

Naast een bezoek aan Willemstad zijn de prachtige stranden de reden om Curaçao te bezoeken. In totaal telt Curaçao circa 37 verschillende stranden. Van kleine, intieme strandjes waar die je voor jezelf hebt tot levendige stranden met talloze bars en eetgelegenheden aan de boulevard. De stranden van Curacao hebben voor elke strandliefhebber wat te bieden.

De top 10 van de meest bekende stranden op het eiland:

1.         Grote Knip (Playa Abou) en Kleine Knip (Playa Kenepa Chiki)
2.         Playa Lagun
3.         Seaquarium Beach: Cabana en Mambo Beach
4.         Barbara Beach
5.         Jan Thiel Beach
6.         Playa Porto Marie
7.         Cas Abao
8.         Blauwbaai
9.         Playa Kalki
10.       Klein Curaçao