Chili

Wijngaarden in de Andesvalleien

4min. leestijd

Chili is een land waarvan de wijnbouw echt in opkomst is. Door het klimaat, de weersomstandigheden en de grond worden hier geweldige wijnen gemaakt. Vlakbij Santiago, maar ook verder naar het noorden en het zuiden, liggen vele vruchtbare valleien, waarin de beroemde wijngaarden van Chili liggen. In deze valleien is het mogelijk om bij de verschillende wijnhuizen de wijn te proeven. Dat is de moeite waard, want Chileense wijn heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als één van de beste wijnen ter wereld.

Het leuke aan de wijnbouw in Chili is dat ze het perfect hebben weten te combineren met het tourisme in de regio. Vaak kun je wel langs een wijngaard lopen of wijn proeven maar niet snel zo uitgebreid als in Chili. De prachtige vallei van Colchagua ligt op 200 km (ongeveer twee uur rijden) ten zuiden van Santiago en is omgeven door bergketens. Je vindt hier wijngaarden met berglandschap op de achtergrond, een prachtig plaatje! Het is het belangrijkste wijngebied van Chili. Het warme klimaat en de vruchtbare grond zorgen voor de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van wijnbouw, die hier al in een vroeg stadium bedreven werd. Colchagua Valley wijn wordt erg aantrekkelijk gemaakt door rondleidingen te geven die vaak in meerdere talen gedaan worden, mensen te laten zien hoe de druiven worden onderhouden en natuurlijk door eerst te laten proeven. 

Vaak kun je ook een fiets huren bij je accommodatie en naar de verschillende wijboerderijen fiesten. Een rondleiding met paard & wagen is geen bijzonderheid en op een luchtige manier krijg je uitleg over het proces om wijn te maken. Erg leuk! 

In het plaatsje Santa Cruz kun je het Colchagua Museum bezoeken. In diverse haciëndas en wijnhuizen kun je wijn proeven. Je kunt in deze omgeving goed paardrijden en kanoën, of met je huurauto mooie tochten maken in de omgeving. De Valle de Colchagua is niet alleen de bekendste wijnstreek van Chili, maar ook de thuisbasis van de huaso, de Chileense versie van de gaucho. De huaso houdt zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt, gaat meestal te paard en draagt nog de klederdracht van de streek.

01 06