Georgië

Wijn & eten in Georgië

5min. leestijd
churchkela georgie

Tijdens mijn vakantie heb ik, met huurauto, een reis door Georgië gemaakt. Hier heb ik kennis genomen van het heerlijke lokale eten. Je verwacht het niet, maar het is erg lekker én divers. Dat vind ik nou zo leuk aan reizen; dat je niet alleen andere landschappen, bezienswaardigheden (zoals de Tsminda Sameba-kerk in Stepantsminda) en mensen tegenkomt, maar dat je ook de locale eet- en drink tradities leert kennen. Ik zal je wat meer vertellen over deze lekkere gerechten en de bijzondere Georgische wijnen. Heb je na het lezen ook zo’n trek gekregen? Boek dan onze excursie koken met lokale familie in Tbilisi. Je zal er geen spijt van krijgen.

Khinkali
Dit gerecht is gemaakt van dun deeg gevuld met varkens- of rundergehakt, vis, kip of ei. Het lijkt op een dumpling, die je veel in Azië tegenkomt. De Khinkali wordt gekookt of gefrituurd. Je pakt de Khinkali bij de kudi (hoed), neemt een hap en laat de binnenkant in je mond glijden. Het grappige is dat je de kudi niet opeet en weggooit.

Khachapuri
Hoe dit gerecht gemaakt wordt verschilt per regio. De meest bekende is de adjaruli khachapuri, een brood in de vorm van een ovaal. De korsten zijn hoger dan het midden, waardoor er een soort kuiltje ontstaat. Hier doen ze Georgische kaas, zoals  suluguni of bryndza, in en daarbovenop wordt een spiegelei gelegd. Een flinke klont boter en roeren maar met die kort in het goedje. Er zijn ook varianten met vlees of waar het broodje is dichtgeklapt zoals een pizza calzone.

Churchkhela
Het zoete dessert Churchkhela wordt zowel in Georgië, Armenië en Rusland gemaakt. Allemaal fabriceren ze het net op een andere manier. In Georgië worden er walnoten aan een draad geregen. Deze krijgen een ‘jasje’ van verdikt druivensap, waar soms nog wat suiker of honing overheen wordt gegoten. Dan laten ze het vijf tot zeven dagen drogen, waarna het in een doek nog één tot twee maanden houdbaar is. Voordat het gegeten kan worden, strooien ze er nog wat poedersuiker op. Smullen maar.


 

01 03
Kachapuri Georgie
Pkhali Georgie
Wijn Georgie

Pkhali
Pkhali is een super gezond gerecht. Het is een salade van kool, aubergine, spinazie of wortel. Aan de groente wordt een mengsel van walnoot, knoflook, rode peper en koriander toegevoegd, waarna alles op smaak wordt gebracht met zout en peper. Het kan worden gegeten bij het diner, als broodbeleg of bij borrel.

Georgische wijn
In provincie Kakheti, in het oosten van Georgië aan de voet van de Kaukasus, wordt al meer dan achtduizend jaar wijn gemaakt. De ellenlange valleien en de bergen beschermen de wijnranken tegen de wind. Deze regio heeft een subtropisch klimaat en vroeger stroomde op deze plaats de rivier de Alazzani, welke een vruchtbare bodem heeft nagelaten. Weten wat voor jou de beste reistijd voor Georgië is? Of op zoek naar meer praktische informatie Georgië dan hebben we een overzicht gemaakt. 

Bijna iedere inwoner weet hoe je wijn moet produceren en de meesten van hen maken dit dan ook in hun eigen kelders. Er zijn ook een aantal goede wijnhuizen, die de wijn exporteren naar Europa, Noord-Amerika en Japan. Deze wijn is anders dan de andere. Het heeft een specifiek karakter, mede te danken aan de Saperavi druif en de zwarte schiefer (steen), die in het voorjaar met het smeltwater vanuit de bergen, de vallei in stroomt. De beroemde oranje wijnen worden gemaakt van witte druiven, die soms wel een half jaar lang met schil en pit in een qvevri (aardewerken pot) aan het gisten zijn. Hierdoor krijgen ze een diepe amber of oranje kleur een unieke smaak.