Griekenland

Wat je nog niet wist over Griekenland! 10 weetjes op een rij

4min. leestijd

Zelfs voor een bekende vakantiebestemming zoals Griekenland zijn er vast nog wel dingen die je nog niet wist.  Hieronder volgen een aantal leuke weetjes die ook nuttig zijn voor je vakantie!

  1. De officiële naam van Griekenland is de Helleense Republiek (Ελληνική Πολιτεία).
  1. Griekenland heeft ontelbaar veel eilanden! De Griekse eilanden zijn verdeeld over diverse eilandgroepen, waaronder de Ionische Eilanden, Zuid-Egeïsche Eilanden, de Cycladen en de Sporaden. Bij elkaar opgesteld, zijn er ongeveer 6.000 eilanden! Van deze vele eilanden zijn er 227 bewoond en hiervan zijn er maar zo’n 90 eilanden met meer dan 100 inwoners.
  1. Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het eiland heeft een totale oppervlakte van 8.336 km² en past ongeveer 5 keer in Nederland. Toch voelt het, door de reisafstanden, een stuk groter.
  1. Griekenland is een van de zonnigste landen van Europa. In Nederland hebben we normaal gesproken niet al te veel geluk met het weer. Dat is ook een van de grootste redenen waarom we als Nederlanders in het buitenland op zoek gaan naar de zon. Maar daarvoor hoef je niet ver te zoeken! In Griekenland schijnt maar liefst 250 dagen de zon, dat zijn 3.000 zonuren per jaar!
  1. Nergens ter wereld wordt er zoveel fetakaas gegeten als in Griekenland. Fetakaas wordt gemaakt van geitenmelk. Ze eten per inwoner meer dan 10 kilo van deze kaassoort per jaar!
01 03
  1. De prachtige spierwitte huisjes met blauwe deuren en kerkjes met blauwe koepels kom je overal tegen in Griekenland. Wie dacht dat dit alleen voor de mooie plaatje is, heeft het mis! De Grieken geloven dat deze diepblauwe kleur het kwaad afweert.
  1. Griekenland is de op twee na grootste producent van olijfolie. In heel Griekenland staan er ongeveer 120 miljoen olijfbomen. Per jaar wordt er 300.000 ton aan olijfolie geproduceerd.
  1. ‘s Werelds mooiste stranden zijn in Griekenland te vinden! Meer dan 400 stranden zijn zelfs bekroond met een Blauwe Vlag. Dit betekent dat het een mooi, schoon en veilig strand is. Waar je je ook in Griekenland bevindt, op een eiland of op het vasteland, de kust en het strand zijn nooit ver weg. In totaal beschikt Griekenland over 15.000 km aan kust.
  1. Griekenland heeft de meeste archeologische musea ter wereld vanwege het indrukwekkende Griekse verleden. Het Nationaal archeologisch museum in Athene moet je hebben gezien! Dit is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld.
  1. In Griekenland wordt de naamdag uitgebreider gevierd dan de verjaardag. Bijna elke naam in Griekenland is gekoppeld aan de naam van een heilige. Elke heilige wordt op een bepaalde dag van het jaar herdacht. Vaak wordt er voor familie en vrienden een feest gegeven waarbij wordt gegeten, gedronken en gedanst.