IJsland

Warm en verrassend: Kjötsúpa uit IJsland

2min. leestijd

IJsschotsen bij Höfn, uitgestrekte vlaktes in Akureyri en de watervallen van Godafoss. IJsland heeft veel te bieden. Dat weten ook de walvissen, zeehonden en papegaaiduikers die hier met veel plezier leven. Neem een plons in de Blue Lagoon bij de hoofdstad Reykjavik, vang ‘s nachts een glimp op van het Noorderlicht en pas op voor de golven bij het zwarte strand.

Het zal je niet verrassen dat het best koud kan zijn in IJsland, hier hebben ze het eten en drinken ook op aangepast. Zo kun je je opwarmen aan een heerlijk warme kop Kjötsúpa, een soep van lamsvlees en groente.

Zelf maken? Dat kan, je hebt nodig:

  • 1 in ringen gesneden ui
  • 1,5 liter water
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • halve theelepel gedroogde oregano
  • 3 wortels in stukjes
  • 90 gram bruine rijst
  • 4 geschilde aardappels gesneden in blokjes
  • halve kool in stukjes
  • 150 gram lamsvlees
  • 1 gesneden teen knoflook
  • zout en peper
  • olijfolie

 

Dan:

  • bak je de knoflook en het lamsvlees aan alle kanten bruin
  • doe de uien erbij en giet de rijst en het water erbij
  • laat het even doorkoken
  • voeg dan de tijm en oregano toe en laat 40 minuten zachtjes doorpruttelen
  • voeg dan de kool, wortel, kool en de aardappelen toe
  • laat het 20 minuten doorkoken totdat de groente gaar is
  • haal het vlees uit de pan, snijd het klein en doe het weer terug in de pan
  • warm het nog even op en klaar is de soep
01 03

Onze reisspecialist Debby over Ijsland:

“IJsschotsen die aan je voorbij dobberen, de serene rust van het uitgestrekte heuvelachtige landschap en de hitte van de warmwaterbronnen is om heerlijk bij weg te dromen. Maar ook de walvissen, zeehonden en papegaaiduikers. Prachtig om mooie wandelingen over de uitgestrekte vlaktes of fjorden en gletsjers te maken of de vele watervallen te ontdekken Rust en ruimte waar je ook bent. Misschien ben jij wel de gelukkige die het Noorderlicht te zien krijgt?