Griekenland

5 Minuten Recepten Griekenland

5min. leestijd

Lekker om de Griekse zomer vast een beetje in huis te halen.

Dakos
Benodigdheden:
- volkoren bollen 2x
- plak feta 1x
- pot zwarte olijven
- teen knoflook 1x
- tomaten groot 4x
- olijfolie
- gedroogde oregano
- peper & zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe 4 eetlepels olie in een kom, pers de knoflook uit en doe deze erbij en voeg wat peper & zout toe. Snij de bollen doormidden en doe er wat van dit  oliemengsel op. Leg ze in de oven en rooster ze voor 5 minuten. Ze moeten knapperig zijn. Ontvel de tomaten (heet water erop, velletje eraf en de pitjes eruit) en prak deze. Prak ze niet te fijn, een beetje grof mag best. Doe de rest van het olie mengsel erbij en roer het door. Doe het tomatenmengsel op de broodjes, verkruimel wat feta erover en als garnering een beetje oregano en een zwarte olijf. Eet smakelijk.


 

01 03

Griekse salade
Benodigdheden:
- pot met blokjes fetakaas
- pot zwarte olijven
- avocado’s 2x
- tomaten 8x
- rode uien 2x
- citroen 1x
- krop sla
- oregano
- olijfolie
- rode wijnazijn
- peper & zout

Bereiding:
Rasp en pers de citroen in hetzelfde schaaltje. Snij de avocado's en doe deze in een grote saladekom. Snij de rode uien in ringen en marineer ze in de rode wijnazijn en doe er wat peper en zout bij. Snij de sla en doe dit in de saladekom bij de avocado’s. Snij de tomaten in grove stukken en doe ze in de saladekom. Mix het geheel en gooi de blokjes feta en een flinke scheut olijfolie erover. Maak van het citroensap een dressing door er peper, zout, oregano en een flinke scheut olijfolie aan toe te voegen. Lekker met een stuk stokbrood met tzatziki. 

Tzatziki
Benodigdheden:
- 400 gram Griekse yoghurt
- komkommer 1x
- citroen 1x
- teen knoflook 2x
- olijfolie
- peper & zout

Bereiding:
Doe de yoghurt in een kom. Haal het binnenste van de komkommer eruit (met een lepel) en rasp de rest van de komkommer (zonder schil). Laat even uitlekken en doe deze bij de yoghurt. Pers de citroen en doe 2 eetlepels ervan in de kom. Pers de tenen knoflook en doe deze ook in de kom. Roer alles door elkaar en voeg er nu een scheutje olijfolie aan toe. Breng op smaak met peper en zout.  

Nog meer lekkere wereldrecepten maken? Wat dacht je van Kjötsúpa uit IJsland, S'mores uit Canada of Boboti uit Zuid-Afrika.