Van Kuala Lumpur naar Penang

15min. leestijd

Aankomst Kuala Lumpur 
Gistermiddag ben ik om 12.00 uit Amsterdam vertrokken met Malaysia Airlines en rechtstreeks naar Kuala Lumpur gevlogen. Ik had 3 stoelen voor mezelf, het vliegtuig zat maar driekwart vol. Ik had een eigen tv scherm in mijn stoel en kon kiezen uit 50 films, 40 cd’s, 30 computerspelletjes en 30 series die je elke moment kon laten starten. Heel relaxed, ik heb me prima vermaakt de hele vlucht. Om 06.00 ben ik geland in Kuala Lumpur. Ik werd opgewacht door iemand van het agentschap. Hij heeft me naar mijn hotel in Chinatown gebracht, Swiss Inn. Dat was ongeveer 1 uur rijden van het vliegveld. Kuala Lumpur lijkt wel een beetje op Bangkok alleen is het schoner in Kuala Lumpur. Gelukkig kon ik mijn kamer gelijk in, daar heb ik een paar uur geslapen. Iemand van het agentschap had ’s middags een chauffeur voor me geregeld die me de stad heeft laten zien. Hij kwam me ophalen bij het hotel. We zijn naar de Petronas Towers geweest. Deze zijn 452 m. hoog en behoren tot de hoogste gebouwen ter wereld. Bij de Towers is een groot winkelcentrum met veel dure winkels zoals Prada, Gucci etc. Na daar geluncht te hebben, hebben we een aantal beziens- waardigheden in de stad bekeken, zoals het Sultan Abdul Samad building op Merdeka square, Lake Gardens, the Birdpark en het in Anglo-Moorse stijl gebouwde oude treinstation. Aan het einde van de middag werd ik weer bij mijn hotel afgezet. Chinatown is een gezellige, levendige wijk! ’s Avonds is er een grote nightmarket in Petaling Street. Hier kan je uitgebreid en heel goedkoop shoppen (schoenen, tassen, cd’s, DVD’s, horloges etc.). Uiteraard heb ik daar wat inkopen gedaan en heerlijk gegeten; gebakken rijst, saté en een cola. En dat voor maar € 2,50.

Kuala Lumpur – Malacca – Kuala Lumpur 
Vanmorgen om 09.00 werd ik opgehaald door de chauffeur die me de komende dagen gaat vergezellen. Het is 2 uur rijden naar Malacca. Dit is een stad met veel historie. Malacca heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad o.a. Nederlanders en Portugezen. De bezienswaardigheden liggen allemaal vlak bij elkaar. Rondom de St. Pauls Hill vind je het Stadhuys, de Klokkentoren en Christ Church. Deze gebouwen zijn dieprood geverfd, wat kenmerkend is voor de Nederlandse bouwstijl in die periode. Er is nog een aantal straten die vroeger een Nederlandse naam hadden; Heerenstraat en Jonkerstraat. In Jonkerstraat kan je antiek kopen. Ook ben ik naar de oudste Chinese Tempel geweest, Cheng Hoon Teng. Interessant om te zien hoe mensen allerlei dingen offeren zoals eieren, noodles en koekjes. Na in de tempel rondgekeken te hebben, zijn we naar het Baba Nyonya Museum gegaan, het voormalige huis van een Baba Nyonya familie. Hier heb ik een rondleiding gekregen. De Baba’s knoopten de culturen van de Chinezen en die van de Maleisiërs op een fascinerende manier aan elkaar.  De allereerste Chinese kolonisten trouwden met Maleisische vrouwen en zo is de bevolkingsgroep ontstaan. Het Puri Hotel en the Baba House zijn in dezelfde stijl gebouwd. Als laatste heb ik St. Pauls Church bezocht. Deze staat bovenop een heuvel en er liggen Nederlanders begraven. Aan de voet van de heuvel heb je Porta de Santiago, de vestingpoort. Om 17.30 was ik weer terug in Kuala Lumpur. Vanavond slaap ik in een ander hotel, het Radius hotel. Deze ligt in de wijk Golden Triangle. Dit is wat moderner dan Chinatown. Je hebt er veel grote hotels (Marriot, Crowne Plaza, Hilton) en grote winkelcentra. ’s Avonds heb ik de bar van het hotel natuurlijk de wedstrijd Servië -Montenegro tegen Nederland gekeken!

 

Kuala Lumpur  – Taman Negara 
Om 09.00 vertrok de bus vanaf het Crowne Plaza Hotel (10 min. lopen van het Radius Hotel) naar de Kuala Tembeling jetty (aanlegsteiger). Vanaf de jetty vertrekt de boot naar Taman Negara. De busreis duurt 3 uur. Onderweg zijn we 1 keer kort gestopt. Bij aankomst in Kuala Tembeling moet je aantal dingen doen: – de boot bevestigen en het hotel dat je hebt geboekt. – permit voor het Taman Negara National park kopen (1 MYR= € 0,20) – permit voor je camera kopen (5 MYR= € 1,00). Daarna heb je tijd om te lunchen. Er zijn 2 kleine restaurantjes en een paar winkeltjes waar je drinken, koekjes en chips kunt kopen. Ook is het mogelijk om je auto hier te parkeren voor een aantal dagen. Je betaalt dan MYR 5 (€ 1,-) per dag. Er gaan 3 boten per dag naar Taman Negara; 09.30, 13.00 en 14.00. Op vrijdag alleen om 09.30 en 14.30. Bij het bevestigen van de boot en je hotel, hoor je met welke boot je mee mag. Als er niet teveel mensen zijn, kan iedereen met de boot van 13.00 mee. Gelukkig kon ik ook met de boot van 13.00 mee. Je vaart in een soort houten longtailboat waar je met 10 mensen in kan. De bagage wordt voorop gelegd. Het is ca. 2,5 uur varen naar Kuala Tahan waar het Mutiara Taman Negara Resort ligt. Het resort is tevens de ingang van het Nationaal Park. In het resort staan allemaal houten chalets met airco en een veranda. Het ziet er heel sfreevol uit, zo midden in de jungle. Er zijn 2 winkeltjes en er is een restaurant waar je kunt eten (ontbijt, lunch, diner). Het is ook mogelijk om in 1 van de floating restaurants aan de overkant van de rivier te eten. Dit is een stuk goedkoper dan in het resort. Er gaan taxi bootjes op en neer. Elke avond wordt in het resort een videopresentatie gegeven over het Taman Negara Nationaal Park.

Taman Negara 
Vanmorgen heb ik een jungletrekking gemaakt van 3 uur. Deze, en andere excursies, kan je bij de receptie van het resort boeken en maak je in groepjes van 4-12 personen. De prijzen variëren van 6 tot 15 euro p.p. Het is mogelijk om o.a. de volgende excursies te boeken: Cave Exploration, Nite Jungle Walk, Visit to Orang Asli village en River Rafting. Op woensdag is er een avondmarkt in het dorpje aan de overkant van de rivier. De jungletrekking was erg leuk en interessant. De gids vertelde veel over de verschillende plant- en boomsoorten. We hebben eerst 1 km. door de jungle gelopen voordat we bij de 400 m. lange canopy walkway aankwamen. Dit is een touwbrug hoog in de bomen gespannen. Je loopt over een brede plank met rechts en links een leuning van touw. Je loopt wel 40 meter boven de grond! Ik heb helaas geen dieren gezien maar het uitzicht is wel heel mooi. Na de canopy walk zijn we nog 1,2 km. omhoog geklommen, over allemaal rotsen, naar 2 lookoutpoints. Best vermoeiend maar wel de moeite waard! Het is super heet in de jungle, komt vooral omdat het zo vochtig is. Om 13.00 waren we weer terug in het resort. Na geluncht te hebben, heb ik op mijn veranda gerelaxt en genoten van de zon. In de bomen vlakbij mijn chalet zaten aapjes te spelen. Ook lopen er door het hele resort zwijnen rond.

Taman Negara – Cameron Highlands 
De boot naar Kuala Tembeling vertrok vanmorgen om 09.00. De terugweg ging wat sneller omdat het stroomafwaarts was. Binnen 2 uur was ik weer bij de pier. Daar werd ik opgewacht door mijn chauffeur. We zijn gelijk vertrokken naar Cameron Highlands. Dat is 4 uur rijden. Onderweg hebben we in een hotel geluncht. De wegen in Maleisië zijn goed en de borden geven alles duidelijk aan. Er zijn veel tolwegen, waarvoor je een paar euro betaalt, en er worden veel nieuwe wegen aangelegd. Cameron Highlands ligt op 1500 m. hoogte en dat merk je gelijk als je er aankomt. Het is er een stuk koeler, helemaal in vergelijking met Taman Negara. De Cameron Highlands zijn grotendeels begroeid met thee- en groenteplantages. Ook worden er veel aardbeien gekweekt. Het hotel waar ik overnachtte, heette dan ook heel toepasselijk Strawberry Park Resort. Dit hotel ligt op een heuvel tussen de plaatsen Brinchang en Tanah Rata. Deze zijn ca. 10 min. rijden van het hotel. Het is een mooi hotel met grote kamers en een balkon waar je een super mooi uitzicht hebt over de heuvels en omgeving. We zijn in Cameron Highlands gestopt bij een vlindertuin, met hele mooie grote vlinders. Ze hadden daar ook spinnen, schorpioenen, kevers en slangen. Tanah Rata is één van de leukste en grootste plaatsjes van Cameron Highlands. Je hebt er één straat met winkeltjes en een hoop restaurants. Er zijn veel Indiërs in Cameron Highlands dus ook veel Indische restaurants. Ook moet je zeker een ‘steamboat’ proberen, een soort Cantonees fondeu.

01 03

Cameron Highlands – Penang   
In Cameron Highlands zijn veel hotels en huizen in Zwitserse en Engelse stijl gebouwd. Het ziet er heel anders uit dan de rest van Maleisië. Vandaag heb ik nog 2 andere hotels bezocht; Rosa Pasadena en Casa de la Rosa. Het eerste hotel ligt midden in het centrum van Brinchang. Casa de la Rosa is het luxere alternatief. Het is rustiger gelegen en heeft uitzicht op een golfbaan. Natuurlijk heb ik vandaag ook een theeplantage en een theefabriekje bezocht. De BOH-theeplantage (Best of Highlands) is de grootste en meest indrukwekkende theeplantage van de Cameron Highlands. In het theefabriekje heeft de chauffeur me een rondleiding gegeven. Leuk om te zien hoe thee wordt gemaakt. Het is mogelijk om een wandeltocht door de theevelden te maken. De thee wordt tegenwoordig niet meer met de hand geplukt maar met machines. Per jaar wordt er op deze plantage, die 234 hectare is, 600.000 kg. thee geproduceerd. Er is een restaurant waar je een kopje thee kunt drinken en een mooi uitzicht hebt over de theevelden. Ook kan je in een winkeltje verschillende soorten thee kopen. Na in hotel Rosa Passadena geluncht te hebben, zijn we vertrokken naar Penang. Dat is ongeveer 3,5 uur rijden. In Penang is veel verkeer en er staan veel grote hotels. Mijn hotel is in het noorden, in Batu Ferringhi. Het hotel heeft sinds 2 weken een nieuwe eigenaar en dus ook een nieuwe naam: Hydro Majestic Hotel (voorheen Ferringhi Beach Hotel). Via een loopbrug over de weg kan je bij het strand komen. Er zijn geen winkels of restaurants in de buurt van het hotel. Je kunt een taxi nemen naar de nightmarket (ca. 5. min. rijden). In die buurt zijn ook veel restaurantjes en winkels.

Penang 
Vandaag heb ik 3 hotels bezocht. Als eerste Casuarina Beach Resort. Dit hotel ligt direct aan het strand in Batu Ferringhi en is wat kleinschaliger dan de andere hotels die we aanbieden. Een echte aanrader! Als tweede hebben we Cheong Fatt Tze Mansion bezocht. Dit bijzondere heritage hotel ligt in Georgetown. Als laatste zijn we naar City Bayview Hotel gegaan, in Georgetown. Dit is een groot hotel met ruime kamers. Is net iets luxer dan Hydro Majestic hotel. Na de hotelinspecties hebben we een citytour gemaakt door Georgetown. Fort Cornwallis is een openluchtmuseum. Vroeger was dit het verdedigingsbolwerk van het eiland. Er staat nog een oud, beroemd Nederlands kanon. Na hier een half uurtje te hebben rondgelopen, zijn we naar de vissershuisjes gegaan. Dit zijn paalwoningen op het water waar de vissers wonen. Ook zijn we door Little India gereden, langs de Kapital Keling Mosque en we hebben 2 tempels bezocht. In 1 van de Thaise tempels ligt de Sleeping Buddha. ’s Middags heeft mijn chauffeur me naar het hotel gebracht. Hij ging weer terug naar Kuala Lumpur. Ik heb in het hotel gegeten, heerlijke nasi met garnalen, kip en gebakken groenten. En natuurlijk een paar sateetjes erbij. ’s Avonds (24.00) op mijn kamer de wedstrijd van het Nederlands elftal gekeken tegen Ivoorkust.

Vlucht naar Amsterdam
Vanavond vloog ik pas weer terug naar Amsterdam. Ik had de hele dag dus nog vrij. Na in het hotel te hebben ontbeten, heb ik een paar uur bij het zwembad gelegen. De stranden van Penang zijn ook mooi maar het nadeel is dat je nergens in zee kunt zwemmen door de gevaarlijke kwallen. De meeste mensen liggen dan ook bij het zwembad van het hotel. ’s Middags begon het jammer genoeg te regenen en het is niet meer opgehouden. Om 18.30 werd ik opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Dat was 1,5 uur rijden. Rond de spits is het altijd erg druk in Penang met verkeer. Bijna overal sta je vast in de file. Het vliegveld van Penang is niet zo heel erg groot. Er zijn een paar winkels en een restaurant. Met een korte overstap in Kuala Lumpur ben ik teruggevlogen naar Amsterdam. Dit toestel was anders dan die op de heenvlucht; een kleiner toestel en het entertainment programma was  beperkter. Je had nog steeds wel een eigen tv schermpje maar de films en series startten om de 2 uur en er was minder keuze.