Argentinië

Ushuaia

3min. leestijd

Ushuaia is de meest zuidelijke stad van het Zuid Amerikaanse continent en de poort naar Antarctica. Het is een drukke havenplaats waar het beroemde Beagle kanaal begint. De regio in Argentinië waar Ushuaia in ligt heet Tierra del Fuego (vuurland) en wordt ook wel het einde van de wereld genoemd. De sportieveling kan zich hier goed uitleven met skiën, zeilen, wandelen of kajakken.

‘Het einde van de wereld’, alleen de naam al was voor ons een reden om hier naartoe te gaan. Maar niet alleen de naam, ook de boottocht over het Beagle kanaal, het idee dat Antarctica ‘aan de overkant’ ligt en de snijdende wind je wangen doet bevriezen. Hoewel er in de stad Ushuaia ook wel wat culturele bezienswaardigheden zijn, kom je hier voornamelijk voor het buitenleven en de natuur. We maakten eerst een catamaran boottocht over het Beagle kanaal, iets wat ik al heel lang wilde doen. Tijdens deze boottocht waande ik mij in de huid van Charles Darwin en begroette de zeeleeuwen op Los Lobos, de aalscholvers en de waarschijnlijk meest gefotografeerde Eclaireurs vuurtoren bij ‘fin del mundo’ (het einde van de wereld). Nadat we op de foto waren geweest met de pinguïns bij Isla Martillo keerden we weer terug naar het vaste land.

De dag erop hebben we het Tierra del Fuego National Park wat verder onderzocht en zijn begonnen bij Susana Mount, waar we overblijfselen van het werk van de gevangenen te zien is. Hier begint de Southern Fuegian Railway, een mooie treinrit naar het einde van de wereld ook wel El Tren del fin del Mundo. Uiteraard hebben we dit ook gedaan, we waren er nu toch. Na deze rit hebben we drie mooie wandelingen in het park gemaakt langs de melkachtige meren, de dikke ijsschotsen en de mooie bergen op de achtergrond.

01 03