Zuid-Afrika

Upington - Zuid Afrika

3min. leestijd

Upington is een moderne stad aan de oevers van de Oranjerivier (Gariep). Het is de grootste stad in dit deel van de Northern Cape en is de toegangspoort tot de Kalahari.

De stad wordt omgeven door een dorre boomloze vlakte met her en der een struik. Aan de oevers van de Oranjerivier wordt katoen, fruit en wijn verbouwd. Upington heeft cafés en restaurants, maar ook veel winkels en daarom ideaal om de voorraden aan te vullen voordat je de lange trip door het meest afgelegen deel van Zuid-Afrika gaat maken.

In 1879 werd op deze plek aan de Oranjerivier een politiepost ingericht, om dit ‘Wild West’ gebied te gaan controleren. De Kalahari was destijds een wetteloos gebied met veel veedieven en andere gespuis, dat hier een veilig toevluchtsoort vond en vrijelijk zijn gang kon gaan. De stad werd vernoemd naar Thomas Upington - de premier van de Kaapkolonie destijds – die hier in 1884 een bezoek bracht. De politie patrouilleerden in het gebied op kamelen in plaats van paarden.

Bezoek het Kalahari-Oranje museum en krijg een goed beeld over het ontstaan en de ontwikkeling van de stad en de leefomstandigheden van de eerste pioniers.

01 03

Net buiten de stad midden in de rivier ligt een eiland – Die Eiland – waar je kunt zwemmen, zonnen en relaxen. Aan rivieroevers om de stad heen liggen een aantal wijnkelders, die je kunt bezoeken voor proeverijen en rondleidingen (OranjeRivier Wine Cellers).

Ongeveer 13 km ten noorden van de stad ligt het Spitskop Nature Reserve. In het Spitskop Nature Reserve vind je zeldzame diersoorten, zoals de zwarte springbok en de zwarte zebra. In het natuurreservaat leven ook kamelen, die door Duitse kolonisten 100 jaar geleden hier zijn achtergelaten. Het landschap in het natuurreservaat is typisch voor deze streek – rode aarde met schaarse bush vegetatie. De hoogste heuvel van het gebied – de Spitskop – heeft een uitkijkpunt om wild te observeren. In het reservaat zijn alle wegen onverhard.