Uluru-Ayers Rock - Australië

3min. leestijd

De bekendste attractie in het rode hart van Australië is natuurlijk Uluru, ofwel Ayers Rock. Een indrukwekkende rotsformatie van 3 kilometer lang, gelegen in woestijngebied. Het ligt in de provincie Northern Territory in een Nationaal Park dat is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied trekt vele nationale en internationale reizigers.

De dieprode rotsformatie vormt voor de Aboriginal bevolking een heilige plek. Het is verbonden met de Aboriginal geschiedenis van de ‘Droomtijd’. Elk deel van de rotsformatie heeft een bijzondere betekenis. De bevolking kan je hierover inlichten en rotstekeningen tonen die een verhaal vertellen.
 
Het dorp dat het meest in de buurt ligt is Alice Springs, op een afstand van 440 km. Van hieruit worden diverse tours georganiseerd naar dit natuurwonder. Zie ook onze Outback Campingtour, waar je tevens indrukwekkend Kata Tjuta (Olgas) & Kings Canyon bezoekt. Ze kunnen je ook oppikken op het vliegveld van Ayers Rock in plaats van Alice Springs.
Natuurlijk kun je Ayers Rock ook op eigen gelegenheid bezoeken tijdens een autorondreis in deze regio. 

Het is een goed idee om en stop bij het Cultural Centre te maken, waar je meer te weten komt over Aboriginal wetten en religie. Uluru is één van de grootste heiligdommen uit de Aboriginal cultuur, daarom zijn zij erop tegen dat toeristen de rots beklimmen en is dit inmiddels ook verboden. Interessant om te zien zijn alle brieven van mensen die meegenomen stukjes rots terugsturen omdat ze denken dat dit ongeluk bracht.

Maak vervolgens een wandeling naar de basis van Uluru, je kunt er helemaal omheen lopen als je wilt. De rots is vol bizarre vormen en gaten van dichtbij. De droogte aan de oppervlakte heeft voor een unieke vegetatie gezorgd. De meest voorkomende soorten zijn casuarina’s, woestijneiken, acacia’s en rode eucalyptusbomen.

Uiteraard is een bezoek aan Uluru niet compleet zonder dat je de bekende kleurveranderingen (zelfs paars!) tijdens zonsopgang en zonsondergang hebt gezien.
Prachtig en fijn om hiervan te genieten met een drankje en hapje zoals zovelen doen!

01 03