Sri Lanka

Tropisch Trincomalee

3min. leestijd

Vanuit Colombo ben je in ongeveer negen uur met de trein in Trincomalee. Trincomalee ligt aan de monding van de Mahaweli Ganga en aan de oostkust van Sri Lanka. De stad heeft ongeveer 115.000 inwoners en ligt aan een baai in de Indische Oceaan. De stad ligt op een schiereiland en dankzij deze locatie is het een van de grootste natuurlijke havens ter wereld.

Dit heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad gehad. De haven was namelijk van strategisch belang voor Europese landen. Er is daardoor vaak gevochten over Trincomalee, ook Nederland heeft de stad een tijd lang bezet. Tegenwoordig is de havenstad vooral een leuke stop op weg naar de prachtige stranden aan de noordoost kust van Sri Lanka. De stad zelf heb je binnen een dag wel gezien.

Het stadje in Sri Lanka heeft toebehoord aan verschillende landen, onder andere ook Nederland. Erg mooi in Trincomalee is Fort Frederick, de leukste bezienswaardigheid van Trincomalee. Dit is het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka. In 1623 werd het fort gebouwd door Portugezen. De Nederlanders veroverden dit fort in 1639. De schade die het fort daarbij opliep was enorm, de Nederlanders moesten het fort compleet herbouwen.

De Nederlandse invloeden zijn dus goed terug te zien in het fort. Vlakbij op slechts 700 meter van Fort Frederick ligt de Hindoe tempel Koneswaram, leuk om ook even te bekijken. De Koneswaram tempel ligt op de Swami rots. Een andere mooie tempel is de Tirukoneswaram-tempel met een groot verguld beeld van Shiva. Een andere belangrijke hindoetempel is de Kali Kovil, waarvan de toren overdekt is met kleurrijke beelden van goden en godinnen in verschillende houdingen.

De bountystranden in de omgeving zijn de leukste reden om deze regio te bezoeken. Nilaveli wordt gezien als een van de mooiste stranden van Sri Lanka. Het strand is groot, het is er rustig en je kunt er fantastich duiken en snorkelen. Je ziet veel gekleurde vissen en het water is kristalhelder. Op de zeebodem liggen de resten van een oude hindoetempel, waar vissen rondzwemmen tussen olifantskoppen en gebeeldhouwde zuilen. Ook Uppuveli, gelegen zes kilometer vanaf Trincomalee, is wat kleiner en drukker maar ook een bijzonder leuk strand.

Vanaf Trincomalee kun je een tour boeken naar Pigeon Island National Park. Dit eiland ligt een kilometer van de kust af en is een mooie plek om te snorkelen. Met een beetje geluk zie je in het rif rondom dit eiland haaien en schildpadden.

Het is ook heel leuk om een bezoek te brengen aan de overdekte vismarkt, waar vooral ’s ochtends vroeg tonijn, krab en Spaanse makreel wordt verhandeld. Vlakbij de stad liggen de geneeskrachtige warmwaterbronnen van Kinniyai, heerlijk om een dag vol indrukken mee af te sluiten.

Er zijn genoeg leuke restaurants in en rondom Trincomalee te vinden. Het is een goede bestemming om lekkere, verse vis te eten. In de avond kun je terecht in een van de leuke bars, die met name op de stranden gelegen zijn. Van nachtclubs of iets dergelijks is in Trincomalee geen sprake, maar die mis je daar ook zeker niet!