Argentinië - Zuid-Afrika

Top 5 wereld keuken ervaringen

5min. leestijd

Elk land heeft zijn eigen delicatessen. Wat is nu het geheim achter die Argentijnse empanada's en hoe maken ze in Sri Lanka de rice & curry zo lekker? Het is leuk om bij een ander in de keuken te kijken. En tijdens het reizen heb je hier tijd genoeg voor! Daarom hebben we ter inspiratie de 5 leukste culinaire experiences op een rijtje gezet. 

1. Kookles: Vietnamese Style, Hoi An, Vietnam

De stalletjes met de Vietnamese loempia’s op een festival of voor de supermarkt, wie kent ze niet? Maar de keuken van Vietnam heeft veel meer te bieden. Wat dacht je van een lekkere banh mi als lunch, pho voor ‘s avonds en tussendoor een gezonde goi cuon. Heb je geen idee over welke gerechten we het hebben? Na deze kookles weet je het wel, samen met nog veel meer geheimen uit de Vietnamese keuken. Je begint de kookles op de beroemde Hoi An central market, waar de gekwalificeerde kok je alles uitlegt over de meest uiteenlopenende kruiden en specerijen. Met een tas vol met met steranijs, boomoortjes, tamarinde, verse gember en citroengras loop je naar de haven. Hier vaar je met een lokale boot en de wind in je haren, naar het kooklokaal in Hoi An. Onderweg kan je vast wegdromen bij het lekkere eten wat je straks gaat maken. Als je bij het kooklokaal brengt, worden alle ingrediënten uitgestald. Vlees, vis, tofu, smaakmakers en natuurlijk alle lekkere dingen die je net op de markt hebt ingeslagen. Dan gaat de kok van start. Hij doet het voor, jij doet het na. Het is iedere keer weer een verrassing wat de kok op tafel tovert, maar dat het vers, lekker én Vietnamees is, dat mag duidelijk zijn. Na al die noeste arbeid mag je jezelf belonen met jouw eerste zelfgemaakte Vietnamese maaltijd. Eet smakelijk oftewel ăn ngon miệng nhé!

2. Empanadas & flan maken, wijn proeven, Buenos Aires, Argentinië
Empanadas vind je tegenwoordig overal; Spanje, Mexico, Portugal, Cuba en ga zo maar door. Maar de aller-allerbeste empanadas komen uit Argentinië en Colombia. Er woedt een jarenlange, empanada-vete tussen de twee landen wie nu écht de allerbeste empanada-maker ter wereld is. Het maakt ons niet uit, wij vinden alle empanadas lekker. De Argentijnse empanadas maak je samen met een chef-kok en zijn vrouw in hun keuken in Buenos Aires. Je krijgt eerst alle geheimen van de empanada te horen, onder het mom van een glas Argentijnse rode wijn. Iedere keer worden er andere empanadas gemaakt, maar dat ze allemaal even lekker zijn, is duidelijk. Je maakt de empanada vanaf het begin, dus je start met het maken van het deeg. Dan komt de vulling erin in wordt de empanada afgebakken. Ondertussen maak je je eigen llajua (pittige saus) waar je de empanada later in kan dippen. Maar je bent nog niet klaar, als toetje staat er een heerlijke dulce de leche (karamelpasta) op de menukaart. Als de empanada gebakken is, de llajua klaar is voor ontvangst en de dulce de leche geduldig staat te wachten, is het klaar om aan tafel te gaan. Samen met de chef-kok, zijn vrouw en een diversiteit aan wijn zal je een heerlijke avond hebben in Argentinië. Proost!

3. Koken en fietsen in Negombo, Sri Lanka
Een lekker stuk fietsen na een vullende maaltijd. En dan geen blokje om, maar een heuse fietstocht door de fantastische stad Negombo in Sri Lanka. Je wordt de hele dag vermaakt. Het begint al in de ochtend, wanneer je wordt opgehaald en naar de lokale markt wordt gebracht. Samen met de kok ga je op pad om de perfecte ingrediënten te kopen voor het nationale gerecht rice & curry, wat je die dag gaat maken. Je ziet van alles in de tas van de kok verdwijnen; aubergines, okra, dahl, nootmuskaat, kardemom, kurkuma en verse kaneel stokjes. Dat wordt smullen! De kok helpt je vervolgens met het bereiden van het gerecht in de daarvoor ingerichte keuken. Je hakt, snijdt, perst en kookt de sterren van de hemel. Als je klaar bent, mag je smullen van je zelfgemaakte Sri Lankaanse rice & curry. Na deze ontzettend lekkere lunch  stap je met een volle buik op de fiets en ga je, samen met een gids, alle ins & outs van de stad Negombo te ontdekken. Zo fiets je langs de Dutch Cannels, de Angurukaramulla tempel en de St. Mary’s kerk. De heerlijke smaken nog in je mond, de wind in je haren en niets dan mooie cultuur om je heen. Een dag in Sri Lanka om niet snel te vergeten.

01 02

4. Kookles in Sichuan, China
Heb je wel eens écht Chinees gegeten? Er zal een wereld voor je opengaan. De keuken van Sichuan wordt wereldwijd gezien als de meest bekende keuken van China, maar toch zal je vandaag gerechten maken, waarvan je het bestaan nog niet eens wist. Als je aankomt bij de kookschool in Sichuan, staat er een traditionele Chinese kok je op te wachten met een reeks ingrediënten waarvan je eerst even moet opzoeken hoe ze heten. Let op dat de traditionele gerechten (erg) pittig kunnen zijn. Natuurlijk zijn de koks op de hoogte van onze Westerse smaakpapillen, maar het kan geen kwaad het nog even aan te stippen. Nadat je de meest lekkere, traditionele gerechten op tafel hebt getoverd, komt de volgende uitdaging; het eten met stokjes (wil je vast even spieken dan hebben we een korte instructievideo 'hoe te eten met stokjes' voor je). Het is onbeleefd om het niet te doen. Bovendien sluit je op deze manier de dag in China geheel in stijl af. Hopen dat je de technieken bij thuiskomst nog net zo goed in de vingers hebt.

5. Op kooksafari Bo Kaap, Zuid-Afrika
De vele immigranten die zich in de loop van de tijd in Zuid-Afrika hebben gevestigd, hebben allemaal invloed gehad op de lokale gerechten. Vandaar dat de Zuid-Afrikaanse keuken ook wel rainbow kitchen wordt genoemd, vanwege de vele kleuren (smaken). Een lekker gerecht uit deze rainbow kitchen is de samosa, een hartige snack in krokant deeg. De kok in Kaapstad (Bo Kaap) laat je ook speciale masalas mixen en je gaat op zoek naar de juiste kruiden-balans tijdens het maken van de beroemde Kaap Maleisische curry. We verzekeren je dat het water je de hele tijd in de mond loopt. Als alles vers gebakken voor je neus staat en je de kruiden sensatie je neus voelt binnendringen, dan mag eindelijk beginnen aan jouw eigen gemaakte brouwsels. De kok schenkt je nog eens bij met een lekker Zuid-Afrikaans wijntje en voorziet je van de meest fantastische verhalen.