Top 10 Tibet

2min. leestijd

Een Top 10 van bezienswaardigheden in Tibet!

 

  • Het prachtige en indrukwekkende witte Potala Paleis is een van de bekendste hoogtepunten van Tibet. Het paleis werd gebouwd op de Rode berg in de Lhasa vallei, op een hoogte van 3.700 meter. Het is het winterpaleis van de Dalai Lama en staat sinds de 7e eeuw symbool voor het Tibetaanse Boeddhisme. Vanaf het paleis kun je genieten van een prachtig uitzicht over Lhasa en de vallei!

 

  • Met een oppervlakte van maar liefst 250.000 vierkante meter is het Drepung klooster het grootste klooster in Tibet. Deze werd in 1416 gebouwd onder leiding van Jamyang Chöje en voor de invasie in 1969 leefden er ruim 15.000 monniken in het klooster. Vandaag de dag zijn dat er nog ongeveer 1000. 

 

  • Het Sera klooster werd in 1419 gebouwd naast het Drepung klooster en is gewijd aan de gelug, een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. Sera staat voor 'wilde roos', omdat het achter een heuvel ligt die bedekt werd met wilde rozen. 

 

  • De Jokhang tempel staat sinds 2000 vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is de oudste Boeddhistische tempel van Tibet. Het is een prachtig kleurrijk complex en een belangrijk Boeddhistisch bedevaartcentrum en wordt ook wel het spirituele hart van Tibet genoemd.

 

  • Het prachtige azuurblauwe meer Yamdrok Tso is een van de vier heilige meren in Tibet en wordt omringd door hoge bergen met besneeuwde bergtoppen. Het wordt door een groot aantal riviertjes gevoed en de vele uitsteeksels doen velen denken aan de klauwen van een schorpioen, waardoor het Yamdrok-Tso ook wel het 'schorpioenmeer' wordt genoemd.

 

  • Het Namtso meer, dat ook wel de bijnaam het 'hemelse meer' heeft, is een prachtig zoutwater meer in Tibet.  In het meer ligt het schiereiland Tashi Dor, met daarop een klein klooster 

 

  • Karo La is een hoge bergpas in de Lhagoi-Kangri-keten van de noordelijke Himalaya. De pas, die 5.020 meter boven zeeniveau ligt, bevindt zich op de China-Nepal Highway, ook wel bekend als de Friendship Highway. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de Karo La-gletsjer!

 

  • Het hoogst gelegen Nationale Park ter wereld, Qomolangma National Park, heeft een totale oppervlakte van 78.000 vierkante kilometer en bevat vijf bergtoppen met een hoogte van meer dan 8.000 meter. Het park is vernoemd naar de Mount Everest

 

  • De stad Gyantse ligt in de Nyang Chu vallei, op de route van Tibet naar India en wordt gekenmerkt door het prachtige Gyantse Kumbum klooster. Het klooster heeft vier verdiepingen, 108 kapellen en duizenden muurschilderingen.

 

  • In de stad Shigatse vind je een van de mooiste, meest indrukwekkende en grootste kloosters van Tibet‚ het Tashilhunpo-klooster. De naam van het klooster betekent in het Tibetaans ‘alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld’.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden de moeite waard in Tibet! Ik heb deze lijst aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen en reis opgesteld. 

01 01