Tom & kids in Marrakech en de Toubkal

4min. leestijd

Zaterdagochtend kwamen we aan op de luchthaven van Marrakech voor een vijfdaagse reis. De lucht was blauw en het was 23 graden. Heerlijk!

Het vervoer naar het hotel is geregeld en we worden tijdens de rit meteen ondergedompeld in een vreemde cultuur en omgeving en een geur van uitlaatgassen dringt het busje binnen op de Avenue Mohamed VI. De omgeving bestaat uit een dor en schraal landschap in roze en paarse tinten en palmbomen alom. Marrakech is een drukke stad met ontzettend veel cultuur. We hebben twee kamers in een riad. Één voor mij en één voor mijn twee tieners van 14 en 17 jaar. Op deze manier kunnen we de authentieke Marokkaanse architectuur goed beleven. We zijn meteeen de stad in gegaan, nadat we waren ingechecked. We begonnen met de Medersa of oude Koranschool. Het is een buitengewoon stukje architectuur waar je kan blijven ronddwalen in studentenkamers van weleer. Overal zijn gangetjes, trapjes en doorsteken. We drinken ons eerste kopje muntthee. Het is genoeg voor vandaag, de lange reis doet zich gelden; we eten nog een lekkere Tajine op een dakterras nabij het Djemaa El Fna plein en keren terug naar de riad waar het heerlijk rustig is. Honderden vogeltjes vliegen op uit de klimplanten als ik via de binnentuin naar m’n kamer ga.

Het riad heeft een mooi dakterras waar we heerlijk kunnen ontbijten. Een moskee spoelt af en toe z’n oproep tot gebed over de daken heen. De muezzin weerklinkt vanaf de tientallen moskee-torens in de omgeving. Vandaag gaan we naar de tuin Majorelle, tot in het kleinste hoekje ontworpen en gemanicuurd, rode paden, lichtjes verheven tussen een landschap bevolkt met succulenten en palmsoorten. Waterpartijen in indringend blauwgekleurde bekkens. We zijn zeer onder de indruk. Verder bezoeken we nog de leerlooierijen, het Bahia paleis waar kleuters net een partijtje voetbal spelen, zich niet bewust van het prachtige decor. We lopen door de wijk en komen uit bij bijzondere stadspoorten, de saadische graven vormen een klein complex achter de Kasbah moskee, dat je niet mag missen. We sluiten de dag af met een wandeling door de Menara-tuinen en gaan even zitten in het paviljoen aan het waterbekken met zicht op de Koutoubia moskee. Prachtig!

Vandaag is het tijd voor onze trekking. We gaan van Imlil via Sidi Chamharouch naar de voet van de Jebel Toubkal. Als we vertrekken is het mooi weer en als we aankomen bij de refuge krijgen we te maken met een lichte sneeuwval. Tja, we zitten ook op zo’n 3200 meter hoogte. De tocht begint in het dorpje van Imlil, gaat door de boomgaarden met 100-jarige notenbomen, een droge rivierbedding en vervolgens een geleidelijke klim naar een klein bedevaartsoord wat op de flanken van het atlasgebergte ligt. We wennen hier aan de hoogte en het klimmen. Af en toe zijn er hutjes waar je een heerlijke muntthee of vers geperst fruitsap kan drinken. Een welkome versnapering. Eigenlijk zouden we in een tent slapen, maar vanwege het weer leek het de gids handiger om in een refuge te overnachten

De volgende dag is het zover! We zullen zo’n 1000 meter stijgen en de hoogste top van de hoge Atlas bereiken. Overigens ook meteen de hoogste top van Noord Afrika. We zullen de gele route nemen om de top te bereiken, weliswaar via steile hellingen maar goed te doen zonder technische moeilijkheden. Ik heb de berg al een keer eerder gewandeld en weet daarom dat het te doen is met kinderen. Mijn dochter gaat vaak naar de sportschool en doet aan gymnastiek en mijn zoon kan goed zwemmen. Geen van beide heeft echter een wandel achtergrond, maar ze zijn wel fit.

Het weer belooft niet veel goeds, aan de top moet het ongeveer minus tien graden zijn en het sneeuwt. Er wordt verwacht dat het in de loop van de dag ongeveer acht centimeter gaat sneeuwen. We vertrekken om 07:30 uur en moeten meteen al onze gehuurde stijgijzers aandoen. Bij de refuge vriest het lichtjes. Het is een barre tocht met wind, sneeuwstormen en slecht zicht. We zijn blij dat we een zo’n goede gids bij ons hebben, want de weg is in dit weer onmogelijk te vinden. Door de koude lucht en de wind raken de kinderen snel vermoeid. We besluiten toch om door te gaan naar de top. Na drieëneenhalf uur is het dan eindelijk zover. Een klein puntje steekt boven een sneeuw partij uit! Het wordt groter en groter naarmate we dichterbij komen. Ruben is doodmoe en ik dolgelukkig; we barsten spontaan in tranen uit. Een trotse vader op de top van de berg met twee fantastische doorzetters en onze fijne gids Hassan. Er is nauwelijks zicht maar dat kan pret niet drukken, we hebben het gedaan! Samen én in extreme omstandigheden. De afdaling gaat snel, met de ijzers springen we als het ware door de sneeuw naar beneden en om 12:30 uur zijn we weer terug bij het beginpunt. Wat een belevenis! Een welverdiende rust wacht ons in de gemeenschapszaal van de refuge, een warme open haard, een lekkere maaltijd en een goed gesprek met één van de tien andere nationaliteiten die de berg hebben beklommen.

Na een heerlijke nacht keren we terug, met ezel, kok en gids via Imlil naar Marrakech, waar we einde van de dag aankomen. We besluiten nog wat souvenirs in te slaan, want morgenochtend zit onze vakantie er helaas alweer op. We hebben nog een laatste mooie avond met z’n drieën en genieten na van een onvergetelijke reis!