Japan

Tokyo’s food experience: Sushi op de Tjukiji vismarkt

3min. leestijd

Denk je aan Japan dan denk je aan Sushi. En natuurlijk mag dan een Sushi workshop  in Tokyo niet ontbreken. Maar hoe smaakt de echte Sushi? Daar kom je alleen maar achter als je echt vroeg opstaat, en net als de Japanners naar de échte Tjukiji vismarkt gaat.

Donderdagochtend supervroeg uit de veren, het was 04.00 uur in de ochtend maar daar was op de markt niets van te merken, volop bedrijvigheid van visverkopers, tot handelaren en toeristen die allemaal afkomen op de dagelijkse visveiling. Echt geweldig om te zien, wat een gekrioel en wat is het groot! Je kijkt je ogen uit en weet niet wat je ziet, het is de grootste vismarkt van Japan en dat hebben we geweten.

Koki, de gids, staat ons al op te wachten en gelukkig spreekt hij Engels. Samen met hem gaan we op pad over de markt, leuk om te zien dat hij  veel verkopers kent en we worden overal warm begroet. We kopen allerlei soorten vis en gaan dan op weg naar de workshop keuken, waar de sushi chef al druk aan het voorbereiden is.

 

01 03

Meteen mogen we al proeven met een klein Japans drankje erbij, het is nog maar half acht. De Sushi-chef blijft maar vertellen en uitleggen over de tradities en achtergrond van Sushi en de Japanse keuken en na een uurtje mogen we zelf proberen te rollen en allerlei ingrediënten in een sushi rol verpakken. Gelukkig heeft hij de vis al een beetje voor geprepareerd en krijgen we hem in zonder kop en staart aangereikt. Met een vlijmscherp mes hakken we stukjes die we daarna weer in de rijst rollen. Voordat we beginnen krijgen we nog een traditioneel lied en een drankje, gezongen door een Japanse serveerster maar daarna mogen we echt gaan proeven. Zo lekker hebben we inderdaad nog nooit sushi gehad. Uiteraard eten we, net als de Japanners met stokjes. Een heerlijke workshop zo aan het begin van onze rondreis en een mooie kennismaking met een echte lokale traditie en mensen, echt een aanrader! En misschien wel de beste tip: het helpt tegen de jetlag, de eerste dagen in Tokyo!