Japan

Toka Ebisu festival in Japan

4min. leestijd

Ieder jaar, vijf dagen lang, komen duizenden mensen naar Kyoto voor het Toka Ebisu festival, wat van 8 t/m 12 januari duurt. Kyoto staat overigens op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is een gezellige tempelstad met veel bezienswaardigheden, zoals het Gouden Paviljoen Kinkakuji en het Nijo kasteel. Leuk om de stad  op de fiets te verkennen of een stadstour te boeken en een diner met een maiko (een Geisha in opleiding) te hebben.

De betekenis van het Toka Ebisu festival is dat Toka tiende dag betekent en Ebisu de god van geluk en voorspoed is. Bij de Imamiya Ebisu-jinja voeren mensen een ritueel uit en hopen zo dat ze succes in hun werk en in hun bedrijf zullen houden. Ze kopen in deze dagen takken van bamboegras (Fuku-Zasa) en hangen er geluks stukken en talismannen aan.

Eenmaal aangekomen bij het altaar, gooien ze geld in de donatiepot en buigen ze twee keer diep, klappen twee keer in hun handen, zeggen een gebed en buigen dan nog een keer. Hierna lopen ze langs een plank van hout en kloppen hierop als ze er langs lopen. De god Ebisu zou namelijk slechthorend zijn en op deze manier hopen ze hem wakker te maken, zodat hij alle gebeden kan horen.

Op 8 januari precies om 14.00 uur vindt er een prachtig Yudate ritueel plaats (Yudate betekent warm water). Voor het altaar staat een pan met kokend water, een heilige vrouw voert een kuragadans uit steekt een bos bamboegras in het water en besproeid te menigte ermee. Hierna is het tijd voor Mochi-tsuki, het eten van een traditionele rijstewafel. De rijst voor deze wafels wordt eerst een nacht geweekt, dan gekookt en vervolgens wordt de rijst platgestampt. De heilige vrouwen maken hier dan rijstwafels van.

01 02

Om 09.00 uur op 9 januari wordt er een speciale ceremonie gehouden voor alle vissers en geven ze een maguro-tonijn van zo’n honderdvijftig kilo aan de god Ebisu.

De Hoekago parade vindt plaats op 8 en 9 januari om 10.00 uur. Bekende acteurs en actrices vormen, gekleed in kostuums uit het Edo tijdperk, een parade en trekken door de stad.

Op 10 januari delen bekende actrices, verkleed als Geisha, bamboegras uit bij het altaar.

Leerling geisha’s van Kyoto, maiko’s, delen op 11 januari ‘s middags en ‘s avonds rijstwafels en bamboegras uit. Op deze avond koopt iedereen (nog meer) bamboegras en is het een drukte van jewelste. De heilige vrouwen dansen de kaguradans aan één stuk door om al het bamboegras te zegenen. Het is een drukte van jewelste en er staan verlichte stalletjes door de hele stad.

Eet, drink en feest mee met de Japanners tijdens deze vijf dagen durende Toka Ebisu festival.

Enthousiast geworden over Japan en wil je meer informatie over de hoogtepunten van Japan of onbekend Japan? Neem dan contact op met Saskia, onze Japan specialist.