Indonesië

Tobameer - Sumatra

3min. leestijd

Het Tobameer (ook wel bekend als Lake Toba of Danau Toba) is gelegen in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra, op een paar uur rijden vanaf Medan. en het grootste meer van Zuidoost Azië. Lake Toba is 100 kilometer lang, 31 kilometer breed en zo’n 450 meter diep. Het is ontstaan door een vulkaanuitbarsting en vandaag de dag kun je er heerlijk zwemmen. Toba is een supervulkaan op het eiland Sumatra.

De laatste uitbarsting was zo’n 70.000 à 75.000 jaar geledenen, de krater is zo’n 100 km bij 30 km groot en in deze krater bevindt zich Lake. In het meer ligt het schiereiland Samosir, per boot bereikbaar. Er vertrekken dagelijks meerdere boten vanuit Parapat naar Samosir. Deze boten komen aan in Tuk Tuk.  Het is een van de meest relaxte plekjes op Sumatra en een heerlijke plek om een paar dagen te blijven hangen. Kies voor een verblijf op Samosir Island, en dan bij voorkeur in het plaatsje Tuk Tuk. Je maakt er kennis met de bijzondere cultuur van de Toba Batak-stam, een inheemse stam die tot het jaar 1816 niet vies was van kannibalisme. De Batak houden er tegenwoordig gelukkig wat minder gewelddadige tradities op na en tijdens je bezoek aan het Tobameer maak je kennis met de vriendelijke lokale bevolking. Op Samosir liggen de traditionele Toba Batakdorpjes Simanindo, Ambarita en Tomok.

In het hoogseizoen worden in het museum van Simanindo, voorheen het koningshuis, dagelijks traditionele dansvoorstellingen gegeven.

Het eiland is al een bezienswaardigheid op zich. Je kunt Samosir te voet, per fiets of met een scooter verkennen. Met name een dag rondtoeren op een scooter is absoluut de moeite waard. Leuk om naar toe te rijden en Samosir Island even verlaten, zijn de hot springs van Pangururan.  Prima te bereiken met een scootertje. Op ongeveer een half uurtje rijden van Tuk Tuk vind je deze hooggelegen warmwaterbronnen die bestaan uit enkele baden met bloedheet, vulkanisch water.  Op de scooter kan je door de eindeloze rijstvelden rijden en de kleine Batakdorpjes te bezoeken. De wegen zijn relatief goed en het is qua verkeer erg rustig.

01 03

De kans is groot dat je in het plaatsje Parapat de boot pakt naar Samosir Island. Heb je de tijd, dan kun je hier even over de markt aan het water lopen. Een heerlijke plek om mensen te kijken en om vers fruit te kopen. Je vindt hier ook een aantal cafeetjes met uitzicht over het Tobameer. Hier kun je rustig wachten op de boot en een praatje maken met de nieuwsgierige locals.

De binnenlanden van Samosir Island zijn bedekt met rijstvelden en heuvels, en er lopen een aantal wandelroutes die je langs de mooiste uitzichtpunten en bezienswaardigheden leiden.

Lake Toba mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Sumatra!