Tihar of Deepawali

4min. leestijd

Feest in Nepal, je moet er een stuk voor reizen, maar dan heb je ook wat. Het 5-daagse festival Tihar of Deepawali is één van de grootste festivals in Nepal en wordt gevierd ergens vanaf half oktober tot half november. In Kathmandu, Pokhara en Patan is het groot feest. Overigens doen de steden Darjeeling en Kalimpong in India ook mee, omdat hier veel Nepalezen wonen.

Het is tijdens deze vijf dagen altijd één groot feest voor de hindoes. Dieren en Goden worden geëerd, honderden lantaarns worden aangestoken en de overwinning van het goede op het kwade, het licht op de duisternis en de hoop op wanhoop worden gevierd. Er worden in de woonkamers en op de binnenplaatsen mooie patronen gemaakt met gekleurde rijst en bloemblaadjes, er wordt vuurwerk afgestoken en kinderen gaan langs de huizen om liedjes te zingen en te vragen om geld of eten. De volwassenen spelen liever een spelletje kauda of langur burja.

Tijdens dit festival wordt er iedere dag iets anders aanbeden:

Dag 1: staat in het teken van de Kaag (de kraai)

De Nepalezen eren op deze dag de kraai, omdat er ze geloven dat zij boodschappen overbrengen van Yama, de god van de doden.
Er worden zaden, granen en pitten op de straten en de daken gestrooid. Ook de door toeristen bezochte plekken als Patan Durbar Square ligt bezaait met voer voor de vogels. Je kunt je voorstellen dat er een wervelende storm van kraaiende berichten van Yama overbrengen. Door de kraaien te voeren, hopen ze dat dood en verdriet een tijdje uitblijft.

Dag 2: staat in het teken van de Kukur (de hond)

Alle honden (huisdieren, zwerfhonden, politiehonden) worden op de tweede dag geëerd. Waar normaal gesproken alles rondom de dood voor Hindu in Kathmandu gebeurd in de Pashupatinath tempel. Staan de honden vandaag in de spotlight. De Nepalezen geloven dat als ze honden eren, de zielen van overledenen naar de hemel gaan. Maar ook bedanken ze de honden op deze manier voor hun loyaliteit en gezelschap. De honden krijgen een gekleurde Tika (een derde oog) op hun voorhoofd, een goudsbloemen slinger omgehangen en krijgen heerlijke honden maaltijden en snoepjes. Dat de honden ook erg blij zijn met deze dag hebben ze in Pangkhang Village mooi in beeld gebracht

01 03

Dag 3: staat in het teken van de Gai (de koe)

Deze dag is de belangrijkste dag van het festival. De koe is zeer heilig in het hindoeïsme, het geeft in melk, kaas en ghee. De Nepalezen versieren de koeien met goudsbloemen slingers, gekleurde tika’s en geven ze de hele dag door lekkernijen.

De huizen worden op deze dag extra schoon en mooi gemaakt, voor de komst van godin Lakshmi, de godin van licht, rijkdom, geluk, schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. De voordeuren staan open, slingers van goudsbloemen worden opgehangen en alle lampen binnen- en buitenshuis gaan aan. Dit doen ze in de hoop op te vallen, zodat Lakshmi hun huis een bezoek brengt. Met name in de smalle straten van Bhaktapur zorgt dit voor een grote kleurrijke bloemenzee. 

‘s Avonds gaan kinderen zingend langs de deuren om geld en eten op te halen. Aan het einde van deze spectaculaire dag wordt er meestal vuurwerk afgestoken (al mag dit officieel niet meer).

Dag 4: staat in het teken van de Goru Puja / Goru Tihar (de os/de stier), de Govardhan Puja (de Goverdhan berg) of de Mha Puja (je eigen ziel)

Het hangt af van de achtergrond van de inwoners van Nepal wat zij op deze dag eren. De mensen die de os/de stier eren (dit zijn de meeste), die eren hem, omdat hij de boer altijd helpt met het werk op het land. De mensen die de Goverdhan berg eren, herdenken Krishna, die ooit de Goverdhan berg heeft opgetild om de inwoners te redden van de vloedgolf die op hen afkwam. En dan zijn er mensen die hun eigen ziel eren. Dit zijn de Mewari’s. Voor hen begint, meestal, op deze dag ook het nieuwe jaar. Iedereen komt op deze dag samen om te feesten met veel eten en drinken.

Dag 5: staat in het teken van de Bhai Tika (de broer)

Op dag vijf eren de zussen hun broers en geven hen een tika in zeven verschillende kleuren, een mooie bloemenketting en maken allerlei lekkere hapjes voor ze. De broers overladen de zussen deze dag met cadeaus. Benieuwd naar wat ze elkaar dan zoal kado doen kijk dan op de site giftmandu.com. Door de kado's en hapjes wordt de band tussen broer en zus aangehaald en versterkt. Dit is ook een dag voor de Nepalezen om zichzelf te eren.

Wil je Deepawali zelf een keer meemaken bekijk dan een van onze rondreizen of bouwstenen naar Nepal. Wij zorgen ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plek bent.