Indonesië

Surabaya

5min. leestijd

De stad Surabaya, of ook wel Soerabaja in het Nederlands, heeft tussen de drie en vier miljoen inwoners en is daarmee de tweede grote stad van Indonesië. Surabaya is de hoofdstad van Oost-Java en ligt aan de monding van de rivier de Mas. Na Jakarta heeft het de grootste haven van Indonesië.

Surabaya is vernoemd naar een haai, Sura, en een krokodil, Baya, die in de rivier Kalimas (de Gouden Rivier) in een gevecht gewikkeld zouden zijn geraakt. Beide overleefden het gevecht niet, en de plek waar zij stierven schijnt nu het centrum van Surabaya te zijn. Surabaya is naar verhouding nog niet zo vervuild en volgebouwd als Jakarta en er zijn minder files. Vanwege de vele zakenlieden heeft de stad een bruisend uitgaansleven en goede hotels.

In Surabaya vind je veel verschillende bezienswaardigheden zoals een dierentuin, aantal musea, oorlogsmonumenten, maar ook een oude haven, Kalimas, waar vaak mooie Buginese schoeners aanmeren. Deze traditionele schepen varen al 6 eeuwen in de haven. De belangrijkste exportproducten zijn tabak, suiker en koffie.

Voor de gemiddelde toerist heeft Surabaya eigenlijk niet zo heel veel te bieden, maar is het wel een plek waar oud-Indiëgangers vaak familiegeschiedenis hebben en daarom voor veel mensen wel een plaats om heen te gaan. In het straatbeeld van Surabaya zie je veel Nederlandse invloeden. Bezienswaardigheden zijn o.a. Jembatan Merah (de Rode Brug) en de Tuga Pahlawan. De Tuga Pahlawan is een grote obelisk die hoog boven de stad uittorent en is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers die hier vielen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Toen de Japanners zich hadden overgegeven begon hier de strijd van de Indonesiërs voor onafhankelijkheid. Op het dak van het iconische en monumentale Hotel Oranje scheurden de strijders hier het blauwe deel van de Nederlands vlag af, en zo ontstond de Indonesische vlag. Hotel Oranje heet tegenwoordig het Majapahit hotel en je verblijf in Surabaya is eigenlijk niet compleet zonder hier een bezoek aan te brengen of hier te overnachten. Dit prachtige statige pand dateert uit 1910 en is een echt oud-Nederlands koloniaal gebouw met veel geschiedenis. Behalve de Nederlanders en de Indonesische vrijheidsstrijders, gebruikten ook de Japanners dit gebouw tijdens de bezetting, namelijk als hoofdkwartier van de strijdmachten in Oost-Java. Vandaag de dag is het een luxe 5-sterren hotel, een van de mooiste hotels van Java. Andere aanraders zijn het Mpu Tantular Museum (het stedelijk museum van Surabaya) en de Arabische wijk met de Mesjid Sunan Ampel (moskee).

01 03

House of Sempoerna is een belangrijke bezienswaardigheid van Surabaya. Het is een prachtig koloniaal gebouw met Nederlandse kenmerken uit de negentiende eeuw, dat zeer goed bewaard is gebleven. Oorspronkelijk was het een weeshuis, maar later werd het gebouw een sigarettenfabriek waar op authentieke wijze ‘kretek’ sigaretten werden gerold (zoete sigaretten met kruidnagel erin). Sampoerna is een van de bekendste kretekmerken van Indonesië. Vandaag de dag is House of Sempoerna een museum en kunstgalerie waar je dagelijks een demonstratie van het sigaretten rollen kunt aanschouwen. De snelheid waarmee dit gebeurt is waanzinnig!

In Surabaya zijn een aantal van de grootste malls van Zuid-Oost Azië te vinden. Tunjungan Plaza is een goed voorbeeld. Het winkelcentrum bestaat uit vier, met elkaar in verbinding gestelde, gebouwen. In deze winkelcentra vind je vijf bioscopen, twee discotheken en vele restaurants. Een ander bekend warenhuis is Surabaya Plaza, waar je onder andere Indonesische, Europese, Chinese, Japanse en Koreaanse restaurants vindt. In Surabaya vind je maar liefst negen grote malls, met uiteenlopende producten en specialiteiten.