Zuid-Afrika

St. Lucia

4min. leestijd

St. Lucia is een heerlijk klein dorpje aan de oostkust van Zuid-Afrika. St. Lucia ligt aan de warme Indische Oceaan en het unieke St Lucia estuarium in de provincie KwaZulu Natal. Het is een groene oase met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de oceaan. Officieel ligt St. Lucia zelfs in het bijzondere reservaat iSimangaliso Wetland Park en staat het erom bekend dat er in de avond nijlpaarden door het dorp kunnen lopen. 

Nergens anders ter wereld kan je zo dichtbij nijlpaarden komen als in St. Lucia. Kom je een nijlpaard tegen in het dorp, dan moet je wel goed afstand bewaren want deze dieren zijn levensgevaarlijk. Ook is het aan te raden om met een boottocht mee te gaan. Zo vaar je veilig langs verschillende groepen nijlpaarden, met een beetje geluk zie je ook krokodillen op het land liggen. Je zal je erover verbazen hoe groot een nijlpaard is wanneer hij op enkele meters van je vandaan ligt! Vroeger was St. Lucia een echte vissersplaats maar tegenwoordig draait het vooral om het toerisme, waarbij het vissen nog wel steeds een belangrijke rol speelt.

Heb je zin om even lekker te luieren op het strand dan ben je hier op de juiste plek. Het uitgestrekte strand bij St. Lucia is ongerept en de perfecte plek om een lekker kleurtje te krijgen. De zee is, zoals in heel Zuid-Afrika, vaak erg koud en er kan een sterke stroming staan dus verheug je niet te veel op het zwemmen. Toch kan het lekker zijn om wat uurtjes op het strand te liggen of een mooie strandwandeling te maken aan het einde van de middag. Loop dan naar de monding van de rivier en kijk naar de nijlpaarden en krokodillen, die daar lekker samen op een zandbank liggen.

01 04

Vanwege het tropische klimaat is het in St. Lucia het hele jaar heerlijk.

Net voor de ingang van het iSimangaliso Wetland park ligt het St. Lucia Crocodile Centre. Dit is opgericht om behoud van de Nijlkrokodillen te garanderen. Naast de Nijlkrokodil zijn er nog een aantal andere soorten krokodillen en diverse slangen te bewonderen. Er wordt voorlichting gegeven, er is een tentoonstelling, een souvenirwinkel en een restaurant.

In St. Lucia zijn diverse kleine (souvenir)winkeltjes, (vis)restaurants en winkels waar vis- en/of surfbenodigdheden verkocht worden. Kraampjes en verse streekproducten zijn hier ook te vinden.

St. Lucia is een heerlijke plek voor een geweldige vakantie en kan uitstekend als uitvalsbasis dienen voor enkele dagen uitstapjes in de omgeving, zoals zwemmen en snorkelen in Cape Vidal, gamedrives maken in het Umfolozi/Hluhluwe Wildpark, een nachtsafari in het iSimangaliso Wetland Park of paardrijden langs de kust.