
- U bevindt zich hier:
- ... Home
- Over ons
- Reisblog
- Reisverslag Sri Lanka & de Malediven
Malediven - Sri Lanka
Reisverslag Sri Lanka & de Malediven

- U bevindt zich hier:
- ... Home
- Over ons
- Reisblog
- Reisverslag Sri Lanka & de Malediven
Vertrek uit Dusseldorf, donderdag 15 april
Om 09.00 zijn de koffers ingeladen en gaan we met de auto op weg naar Dusseldorf. We vliegen met Emirates en hebben ongeveer 3 weken geleden een parkeerplek gereserveerd bij ‘lang parkeren’. Voor slechts 69 euro staat je auto dan veilig geparkeerd. Om de 20 minuten komt er een pendelbus langs het parkeerterrein die je in nog geen 10 minuten afzet bij de vertrekhal. We hebben thuis alvast online ingecheckt en hebben een aparte rij bij de incheck balies. We zijn dan ook in minder dan 10 minuten onze koffers kwijt! Rond half 1 zijn we dan echt klaar voor vertrek. Alles is vlot verlopen. De vlucht vertrekt om 15.00 uur in plaats van om 15.25 uur in verband met de aswolk vanuit IJsland.
Vandaag is de eerste dag dat het luchtruim problemen heeft en achteraf horen we dat er na ons vertrek een hele week geen vluchten zijn vertrokken. We hebben enorme mazzel gehad! We zitten helemaal achterin het vliegtuig, daar hebben ze 5 rijtjes met 2 stoelen. Lekker privé en makkelijk. Alle stoelen zijn voorzien van een persoonlijk media systeem met ruime keus uit films, komedies en muziek. We krijgen zelfs een menukaart voor het eten! Niet dat je echt iets kunt kiezen (behalve tussen 2 hoofdgerechten), maar het is wel een luxe dat je op voorhand weet wat voor eten er geserveerd wordt. In iets meer dan 5 uur vliegen we naar Dubai waar we om 23.30 uur aankomen.
Dubai – Negombo, vrijdag 16 april
De doorvlucht is om 02.45 uur dus we hebben even de tijd om wat rond te wandelen en te eten. Dubai Airport is erg groot en modern. Om 2 uur kunnen we boarden, ook hier hebben we weer lekker 2 plaatsjes achterin.
Na aankomst in Colombo om 08.30 uur hebben we al zeer snel onze koffers en kunnen we de luchthaven verlaten. Buiten staat onze chauffeur (Kamal) ons op te wachten met een bordje waar onze namen op staan vermeld. Verder heeft hij nog voor ons beide een bos bloemen mee. We voelen ons direct welkom. In circa 20 minuten rijden we naar Negombo, de luchthaven ligt eigenlijk dichterbij Negombo dan bij Colombo wat op circa 1 uur rijden ligt. We checken in bij het Camelot Beach Hotel en gelukkig kunnen we vrijwel direct onze kamer in. De reis heeft in totaal circa 20 uur geduurd dus we zijn nogal moe. We besluiten om even wat uurtjes te gaan slapen om zo de avond door te komen. Om 15.00 uur gaan we op stadstour, we bezoeken onder andere de ‘Dutch Fort’ uit 1678. Helaas is er van het fort nu weinig over daar de grond na de gate nu als gevangenis wordt gebruikt.
Verder bezoeken we 2 lokale vismarkten. Negombo is een echte vissersstad en veel mensen leven van de vishandel. In de kanalen zie je vele bootjes, klein en groot waarmee elke dag wordt gevist op voornamelijk tonijn maar ook garnalen en krabbetjes. Op de vismarkt worden naast gewone verkopen ook veilingen gehouden. Het is er wel redelijk ‘smerig’ en het stinkt nogal omdat er ook vis wordt gedroogd in de zon. Wel heel leuk om even een kijkje te nemen!
Ook bezoeken we st. Mary’s Church, 1 van de oudste kerken in Negombo (hou er rekening mee dat je met een korte broek of onbedekte schouders niet naar binnen mag). Het mooiste op deze dagtour was het bezoek aan de Kangurukaramulla Tempel. Een Boedistische tempel met enorm veel kleurrijke (Boeddha) beelden. We krijgen een rondleiding van 1 van de monniken die naast de tempel wonen en hier elke dag bidden/mediteren. We hebben onze ogen uitgekeken. Er is o.a. een 6 meter lange liggende Boeddha. De toegang is gratis maar een donatie wordt wel verwacht. Echt een aanrader! De citytour duurt circa 1,5 tot 2 uur en rond 5 uur zijn we weer terug in het hotel. We drinken lekker even een drankje bij de poolbar en genieten van de zonsondergang.
Om 19.15 uur worden we opgehaald en naar het huis van Mervyn gebracht. Vanavond hebben we een diner bij de lokale agent en zijn familie. Zijn vrouw heeft lokale gerechten gemaakt en we genieten van de nieuwe smaken. Rond 22 uur gaan we terug richting het hotel, we vallen als een blok in slaap.
Negombo – Anuradhapura, zaterdag 17 april
Om 07.45 zitten we aan het ontbijt, een heerlijk buffet met ruime keus. Eitjes worden vers voor je gebakken en tropisch fruit mag natuurlijk ook niet ontbreken. Rond 08.30 uur gaan we op weg naar Anuradhapura. De rit duurt circa 4 uur. We rijden vanuit Negombo langs de kust tot aan Puttalam, circa 100 km in 2 uur tijd over een goede weg. Vanaf Puttalam is het nog circa 75 km naar Anuradhapura maar de wegen zijn een stuk slechter. Erg hobbelig en smal waardoor je over dit stuk ook ongeveer 2 uur doet. De omgeving is wel erg mooi omdat je deels langs Wilpattu Nationaal Park rijdt. Rond 12.30 uur komen we aan bij Hotel Randiya. We checken in en om 13.30 schuiven we aan voor de lunch. Er is een buffet met diverse lokale gerechten met o.a. ‘Rice & Curry’ (kip). Het is een beetje spicy maar dat zijn we gewend. Voor het buffet en een drankje betalen we (circa 8,5 euro). Om 14.30 uur rijden we in minder dan 10 minuten naar de ‘Ancient City’. We kopen hier een ‘Golden Triangle’ ticket, hiermee kun je dan Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigariya bezoeken.
We bezoeken het eerst het archeologisch museum. Hier kun je meerdere kleine relikwieën vinden die rondom de tempels/het complex zijn gevonden zoals sieraden, aardewerk en munten. Vervolgens lopen we richting de Jetavanarama Dagoba. Een stupa die in de 3de eeuw is gebouwd en naar alle waarschijnlijkheid ooit 100 meter hoog moet zijn geweest. Nu is hij ‘slechts’ 70 meter hoog. Ten tijde van de bouw was het het drie na hoogste gebouw in de wereld, de andere 2 waren Egyptische piramides. Je kunt de stupa niet in of op maar je kunt er wel omheen lopen (linksom!) en mooie plaatjes schieten.
Vervolgens bezoeken we de Kuttam Pokuna (twin pounds). Het zijn 2 zwembaden die hoogst waarschijnlijk door de monniken van het nabij gelegen klooster werden gebruikt. Water kwam de baden binnen via de mond van een ‘makara’ (een dier uit een mythe welke bestaat uit o.a. vis, krokodil en olifant). Daarna gaan we richting Samadhi Buddha, uit de 4de eeuw in meditatie pose. Het beeld wordt beschouwd als 1 van de mooiste en best bewaarde standbeelden in Sri Lanka. Terwijl we hier staan krijgen we een tropische regenbui over ons heen. Ik heb nog nooit zoveel regen gezien… We zijn allemaal nat tot op onze onderbroek voordat we de auto kunnen bereiken. Omdat de bui erg lang aanhoudt gaan we terug naar de ticket office om te vragen of we ons kaartje van vandaag kunnen omruilen voor morgen. Gelukkig kan dat. Nu hopen dat het morgen ochtend wel droog is!
Rond 16 uur zijn we terug in het hotel en het regent nog steeds enorm hard, We besluiten maar even lekker wat te lezen en een filmpje te kijken op de laptop. Half 8 gaan we richting het restaurant voor het diner. Ook dit keer weer een buffet maar dan uitgebreider dan vanmiddag. We zitten lekker buiten onder een afdakje (het regent nog steeds). De temperatuur is wel aangenaam dus geen reden om binnen te gaan zitten voor ons. Tegen tienen gaan we weer naar onze kamer want morgen om 08 uur gaan we een nieuwe poging wagen om de ‘Ancient City’ te bewonderen.
Anuradhapura, naar Trincomalee, zondag 18 april
Vanmorgen heerlijk ontbeten met vers fruit, vers geperst sap en een eitje. Om 8 uur vertrekken we, het is heerlijk zonnig vandaag dus hopelijk houden we het vandaag wel droog. We bezoeken als eerste de Isurumuniya Vihara, een uit rots gehouwen tempel. Hier kun je 1 van de belangrijkste carvings van Anuradhapura vinden ‘the lovers’. Hierop worden een man en een vrouw afgebeeld die geliefden zijn en niet uit dezelfde kaste komen. Entree 200 Rupee p.p. Vervolgens rijden we door naar de ‘Ancient City’, 1ste stop is Ruvanvelisaya Dagoba. Een prachtige witte stupa. Om de stupa heen vind je honderden olifanten schouder aan schouder ter decoratie. Deze stupa zou het meesterwerk van Koning Dutugemunu moeten worden. Helaas is hij overleden voordat de bouw afgerond was. Aan de zuidkant van de dagoba kun je een standbeeld van limestone vinden van deze koning.
Dan bezoeken we de Sri Maha Bodhi, de oudst geregistreerde boom in de geschiedenis. Bijna 2250 jaar oud! Prinses Sangamitta, de zus van Mahinda (die het Boedisme naar Sri Lanka bracht) nam vanuit India een stekje mee waaruit deze boom groeide. Vervolgens bezoeken we nog 1 stupa die volledig begroeid was met bomen en planten. Men is nu bezig deze vegetatie te verwijderen om zo de originele stupa te kunnen herstellen. Laatste bezichtiging is de Moonstone, hier kun je de te bewandelen incarnaties in terug vinden die tot ‘verlichting’ (Nirvana) zouden leiden.
Na dit culturele gedeelte beginnen we aan onze reis naar Trincomalee. Ondanks dat het slechts 100 kilometer rijden is duurt de rit 3 uur. De weg is erg slecht en hobbelig. Wel mooi omdat je onderweg diverse malen langs meertjes met waterbuffalo’s en vol vogels rijdt. We stoppen onderweg nog even de ‘Hot Wells’. Hier komen gelovigen bijeen om zicht te wassen/te baden. Er zijn 7 kleine bronnen waaruit men met een emmer warm water haalt. De temperatuur van het water van deze 7 bronnen verschilt onderling. Het water zou de zonden kunnen afspoelen/wassen.
Rond 2 uur komen we aan in Nilaveli, een van de stranden nabij Trincomalee. Nilaveli heeft de mooiste stranden en het beste hotel in de omgeving. Dit gebied lag vroeger in de gevaren zone nabij de Noordelijke provincie en hierdoor zie je nu nog veel militairen op de weg. Puur uit voorzorg, ze hebben nu eigenlijk geen functie meer. Nilaveli Beach Hotel heeft een privé strand en een zwembad. Je kunt hier heerlijk enkele dagen relaxen. Ook wij vinden dat een heerlijk vooruitzicht en genieten de rest van de dag van de zon, de zee en het strand.
Eventueel kun je bijvoorbeeld een excursie maken naar het nabij gelegen ‘Pigeon Island’ waar je heel mooi kunt snorkelen. Het hotel heeft eigen bootjes die je kunt boeken voor deze dagtrip.
Trincomalee, naar Polonnaruwa, maandag 19 april
Jus is vandaag jarig! Ik sta vroeg op en versier de kamer met slingers en ballonnen die ik uit Nederland heb meegenomen. Als het er gezellig uit ziet maak ik hem wakker en zing ik een liedje. We gaan lekker ontbijten, ze serveren een zeer uitgebreid buffet. Vandaag wordt een lange dag dus we checken al om 08.30 uur uit en rijden richting het centrum van Trincomalee. Hier is namelijk een belangrijke Hindu tempel genaamd Koneswaram Kovil. Gelegen boven op Swami Rock met uitzicht op de ‘bay of Bengal’. Toegang gratis. Vervolgens gaan we op weg richting Polonnaruwa. We komen langs o.a. Habarana waar je een olifanten rit kunt maken of een ‘herbal massage’ kunt laten doen. Wij kiezen voor het laatste daar we beiden als eens olifant hebben gereden en het niet altijd even lekker zit ? Voor 3000 Rupee krijg je een 45 minuten durende massage, een stoombad waarbij je op kruiden ligt van 10 minuten en tot slot bezoek aan de sauna van 10 minuten. Aangezien het Jus zijn verjaardag is laat hij zich lekker verwennen en kan hij uitgerust en ontspannen de reis vervolgen ;).
Onderweg lunchen we even en dan rijden we door naar Polonnaruwa, de tweede koningsstad van Sri Lanka omstreeks 1070. Polonnaruwa was beter te beschermen tegen aanvallen vanuit zowel het zuiden van India als vanuit het zuidoosten van Sri Lanka zelf. Een ander voordeel bleek dat er minder muggen zaten. De Gal Vihira vond ik persoonlijk het mooiste monument in Polonnaruwa. Het zijn 4 beelden van Boeddha allemaal gehouwen uit één blok steen. Een 7 meter hoge staande Boeddha, een 14 meter lange liggende, en 2 zittende. Het is ook het drukste monument en er wordt veel geofferd. Verder bezoeken we ook de Vatadage dagoba met vier zittende boeddha’s uit de regeringsperiode van Parakramabahu. Zoals gebruikelijk moet je bij elk monument je schoenen/slippers uitdoen alvorens je een kijkje mag nemen. Het is vandaag bijzonder heet en al in de middag waardoor de vloer enorm warm is. We kunnen niet stil blijven staan en je moet echt ergens in de schaduw gaan staan als je stil wilt staan omdat je voeten het niet uithouden.
Hier heeft Jus dan ook de onderkant van zijn voeten verbrand daar hij te langzaam liep dan wel stil stond. De hele vakantie verder met blaren rondgelopen en hij was direct klaar met het bezoeken van stupa’s haha.
In 1982 is Polonnaruwa op de UNESCO wereldergoedlijst geplaatst. De entree zit inbegrepen bij het Golden Triangle ticket. Het gebied is vrij groot en uitermate geschikt om per fiets te verkennen, wij hebben de grote stukken per auto gedaan maar als je de tijd hebt en een volle dag naar Polonnaruwa gaat dan is de fiets wel een aanrader.
Polonnaruwa – Kandy, dinsdag 20 april
Om 8 uur rijden we vanaf het hotel in circa 20 minuten naar Sigariya Rock. Om bovenop de rots te komen moeten circa 1200 treden worden beklommen. De entree zit inbegrepen bij het Golden Triangle Ticket dus we kunnen gewoon doorlopen. Gelukkig is de zon aan de andere kant van de rots en waait het wat waardoor de hitte meevalt. Direct na de ticket box worden gevolgd door een gids, ze staan bijna te dringen wie de volgende toeristen mag ‘hebben’. Gelukkig kunnen wij vrij snel van de gids afkomen daar onze chauffeur en tevens gids Kamal met ons mee loopt. Hij moest nog even de auto parkeren en kwam ons niet veel later opzoeken.
De route begint met een wandeling door de Royal Gardens, vanuit de tuin heb je een zeer mooi uitzicht op de rots. De klim begint makkelijk met enkele treden maar al snel komen de flinke trappen. Halverwege de route kun je oude tekeningen (een soort fresco’s) vinden. Via een moderne spiraaltrap klim je omhoog naar een afgeschermde galerij alwaar de tekeningen te vinden zijn. Men zegt dat het beelden zijn van de concubines van de koning. Doordat de tekeningen afgeschermd zijn van weerinvloeden als zon, wind en regen zijn enkele tekeningen nog goed in tact. Eenmaal beneden kom je langs de mirrorwall. Voorheen was deze muur voorzien van een glanzende laag waardoor je de beelden van de tekeningen kon zien die op de bovenliggende muur stonden getekend. Enkele traptreden later kom je dan eindelijk bij Lion’s Paw! 2 enorme leeuwenpoten van steen sieren de trap die je verder voert naar de top. Vroeger was hier een gehele leeuw te zien waardoor je via de trappen de bek en keel inliep. Helaas is dit met de tijd vergaan daar het van o.a. bamboe was gemaakt. Nu resten alleen de stenen klauwen onderaan de trappen nog. Om deze reden wordt de rots ook wel Lions Rock genoemd. Ik heb nogal last van hoogtevrees en de laatste trappen durf ik niet te nemen. Ik laat Jus en Kamal deze tocht alleen maken en blijf rustig achter bij Lions Paw. Bovenop de rots heb je een fantastisch uitzicht over het gehele gebied en vind je overblijfselen van wat vroeger een paleis was, nu vind je alleen nog de fundering en een troon van steen.
De weg naar beneden gaat langs een andere route en is een stuk gemakkelijker dan omhoog. We keren terug naar het hotel, drinken een drankje en checken om 11 uur uit. We rijden richting een batikshop, hier krijgen we uitleg over hoe deze oude kunst van het beschilderen van textiel met behulp van was en kleurspoelingen wordt gemaakt. Je ziet de diverse fases van het textiel en uiteindelijk kom je natuurlijk uit in de shop. Sjaals, T-shirts, schilderijen. Wij kopen niks, het is niet helemaal onze smaak.
We rijden verder en maken een stop bij een houtsnij winkel. Hier krijgen we een demonstratie van hoe ze met natuurlijke producten diverse kleuren kunnen maken en welk hout voor welk werk wordt gebruikt. Alles wordt met de hand gemaakt en je ziet het van blok naar olifant transformeren. Fantastisch om te zien wat deze mensen wel niet kunnen en zo gedetailleerd. Ook hier kom je natuurlijk uiteindelijk in de winkel terecht ;). De laatste stop is een Spice Garden, hier krijgen we een tour door de tuin van een gids die wat vertelt over de aanwezige planten en welk nut deze planten hebben. Na een tour krijgen we van diverse producten die van kruiden/planten uit de tuin zijn gemaakt een demonstratie. Zo hebben we beide erg last van jeuk na wat muggenbulten en krijgen we een soort crème opgesmeerd wat de jeuk zou moeten verminderen. En inderdaad het werkt! Dat moeten we dus kopen straks ? Verder wordt Jus zijn grote teen onthaard haha, de gids smeert een crème op zijn teen die 5 minuten moet intrekken. En tot onze verbazing, ook dit werkt! Verder testen we nog enkele geur oliën en cremes. Eenmaal in de winkel merken we dat de producten echt wel prijzig zijn. We besluiten dan ook om alleen het anti jeuk muggenspul en kruidenthee te kopen.
Rond 16 uur komen we aan bij ons hotel in Kandy. Door de klim van vanmorgen en de vrij lange autorit zijn we beide eigenlijk best moe en blij dat we even kunnen uitrusten. We eten een hapje in het hotel en rond 22 uur vallen we in slaap.
Kandy - woensdag 21 april
Vanmorgen beetje uitgeslapen en 10 uur vertrokken naar een gemstone winkel. Hier krijgen we uitleg over hoe de gems uit de mijnen worden gewonnen en worden verwerkt tot sieraden. Verder is er ook een expositie van diverse edelstenen. Na de tour uiteraard weer een winkel haha. De prijzen zijn vrij hoog omdat alles met de hand wordt gedaan. Jus koopt hele mooie ‘moon stone’ oorbellen voor me, een vervroegd verjaardags cadeautje. Je krijgt bij aankoop een bewijs mee voor ‘customs’. Na de gemstone winkel rijden we naar de Botanische tuinen in Peradeniya (6km van Kandy vandaan). De tuin bestaat uit 60 hectare en heeft o.a. een kruidentuin,een orchideeën huis, diverse palmen en bamboe. Je kunt er heerlijke wandelingen maken en even genieten van de rust en de omgeving. Je ziet hier veel verliefde jonge stelletjes omdat dit 1 van de weinige plekken is waar ze samen kunnen zijn.
Om circa 12 uur rijden we richting Pinnawela waar het beroemde olifanten weeshuis is gevestigd. Rond 1 uur komen we hier aan en om 13.15 uur is het voedertijd dus we zijn mooi op tijd. Als je een babyolifant een flesje melk wilt geven moet je hiervoor een extra kaartje kopen! Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar dus op drukke dagen kun je beter wat te vroeg komen. We kijken eerste even wat rond bij de 2 kleine olifantjes die spelen met wat boomstronken en om kwart over 1 precies begint het voeden. We gaan in de rij en al vrij snel zijn we aan de beurt. Als de 1 de fles geeft neemt de ander snel foto’s. De fles is bijzonder snel leeg dus je moet veel foto’s maken in nog geen halve minuut. Per persoon mag je slechts 1 fles geven en het is een waanzinnige ervaring die ook snel weer voorbij is! In het weeshuis verblijven ongeveer 70 olifanten en het voeden is om 9.15 uur, 13.15 uur en om 17.00 uur.
Na het voeden is het tijd om te gaan baden in de rivier, dit gebeurt van 10 tot 12 en van 14 to 16 uur. Je kunt er dus beter voor kiezen om in de ochtend of de voormiddag te komen omdat er in de namiddag na de voeding van 17.00 uur niet meer wordt gebaden. Bij de rivier vind je diverse restaurantjes met terras waar je onder het genot van een drankje het baden van de olifanten kunt bekijken. Om 14.00 uur klinkt er een toeter en komen de olifanten de straat door op weg naar de rivier. Een erg leuk gezicht zo die olifanten in een winkelstraatje, zeker 50 stuks!
Langzaam betreden ze allemaal de rivier en het fototoestel maakt overuren. We lachen ons een deuk om de olifanten die steeds proberen te ontsnappen. Er zijn een stuk of 6 verzorgers die enkele olifanten helpen met baden. Zo is er 1 olifant van rond de 70 die aan 1 oog blind is en 1 olifant met slechts 3 poten, hij is geraakt door een landmijn. Ik heb nog nooit zoveel olifanten bij elkaar gezien, PRACHTIG. De omgeving is ook beeldschoon, zeker een van de highlights tot nu toe. Rond 3 uur rijden we terug naar Kandy. Onderweg stoppen we nog even bij een winkel waar je voor 250 rupees t-shirts kan kopen met bijvoorbeeld olifanten erop. We kopen er enkele voor het thuisfront.
Rond 5 uur zijn we terug in het hotel waar we even een hapje eten en vroeg ons bed induiken.
Kandy, naar Nuwara Eliya, donderdag 22 april
Om half 10 vertrekken we richting de Temple of the Sacred Tooth Relic. Bij de ingang geven we onze schoenen af en gaan naar binnen. In deze tempel wordt de tand van Buddha bewaard, 1 van de heiligste relikwieën van Sri Lanka. De tempel is in 1998 zwaar beschadigd door een bom van de LTTE nabij de hoofdingang. De tempel is nu weer helemaal gerepareerd maar de controles zijn streng geworden. Bij de ingang kun je eventueel vragen om een audio guide (net als in de Verboden Stad in Beijing) zodat je indien je geen gids hebt toch de benodigde informatie krijgt. De tand zou tijdens de crematie van Buddha weggenomen zijn en in de 4de eeuw Sri Lanka in zijn gesmokkeld in het haar van een prinses. Allereerst was de tand in Anuradhapura en steeds als de koning verplaatste ging de koning mee alvorens deze in Kandy eindigde. De Boedisten in Sri Lanka dienen minimaal 1 keer in hun leven deze tempel te bezoeken. Tijdens de ceremonies is het zwaar bewaakte gedeelte waar de tand wordt bewaard open. De tand zelf kun je niet zien daar deze in een gouden kist wordt bewaard. Verder mag je niet stil staan voor de kist (welke dan nog op 3 meter afstand ligt!). Bewakers zorgen ervoor dat de rij in beweging blijft waardoor je misschien 5 seconde krijgt om snel een blik te werpen. Naast deze tempel mag je ook nog Alut Maligawa bezoeken, een tempel vol bronzen Buddha’s die door de Thaise volgelingen zijn geschonken. Op de 2de en 3de verdieping vind je het Sri Dalada museum. Hier vind je o.a. foto’s van de tempel na het bombardement en standbeelden van diverse bewakers die ooit verantwoordelijk waren voor de tand van Buddha.
Na dit bezoek bekijken we het Queens Hotel wat mooi uitzicht heeft op het meer en naast de tempel ligt. Vervolgens keren we terug naar het hotel en checken we uit. Om half 12 rijden we richting Peradeniya (30 minuten) alwaar we eventueel de trein naar Nanu Oye (8km van Nuwara Eliya) kunnen nemen. De trein heeft circa 45 minuten vertraging en het is nog onzeker of we tickets voor de ‘observation class’ kunnen boeken. Dit is eerste klas met airco en mooie grote ramen. De treinreis duurt circa 4 uur en duurt dus langer dan per auto (circa 3 uur). Pas bij het voorlaatste station kunnen ze checken of er plaats is (slechts 24 plekken in Oberservation Class) en helaas blijkt dat niet het geval. We kunnen wel 2de klas reizen maar dan is er geen airco en het kan zijn dat je de hele route moet staan als het druk is/wordt. Wij besluiten uiteindelijk toch voor de auto te kiezen waardoor we na 1 uur wachten op het station rond 13 uur weer vertrekken. De weg naar Nuwara Eliya is een mooie route met vele theeplantages. Wel is het een weg met scherpe bochten en langs diepe dalen. We moeten de bergen in!
Op circa 10 km voor Nuwara Eliya bezoeken we een theefabriek genaamd Labookellie. We worden ontvangen met een heerlijk kopje thee en een stuk chocolade taart. Na deze traktatie krijgen we een tour door de fabriek met de verschillende stadia van de plant tot thee. Een goede plukker moet minimaal 15 kilo thee per dag plukken en er zijn meer dan 680 plukkers in dienst op dit moment. De fabriek verwerkt 10.000 kilo bladeren per dag en hiervan wordt dan 2000 kilo thee per dag gemaakt. Veel van deze thee gaat naar Colombo waar het weer wordt doorverkocht. Na de tour is er natuurlijk weer de mogelijkheid om thee te kopen in het winkeltje. We vervolgen onze reis naar Nuwara Eliya waar we circa 30 minuten later aankomen. We eten die avond in het centrum bij Milano Inn, schuin tegenover het hotel.
Nuwara Eliya – Ella, vrijdag 23 april
Om 5 uur gaat de wekker want om 05.45 uur komt het minibusje ons ophalen voor de rit naar Hortain Plains. De weg is zeer slecht en om die reden kunnen we niet met onze eigen auto gaan, dit kan alleen met een mini busje of jeep. De rit duurt circa 1,5 uur en de entree bedraagt 2600 Rupee p.p. Van het hotel hebben we een ontbijtje mee gekregen welke we vlak voor aanvang van onze trek naar Worlds End opeten. Rond half 8 beginnen we onze wandeling. De reden dat we zo vroeg van start zijn gegaan is omdat de mist rond 10 uur optrekt en soms de gehele dag blijft hangen. In dat geval heb je bij Worlds End totaal geen uitzicht op de theeplantages en de dorpjes die op circa 880 meter lager liggen.
Je kunt een rondje van 9,5 km lopen waar je gemiddeld 3 uur over doet. Wij kiezen ervoor om het rondje rechtsom te lopen zodat je eerst bij de waterval aankomt. Deze ligt op circa 3,5 km vanaf het startpunt en heet Baker’s Fall. Het pad is redelijk, soms wat moeilijk begaanbaar en vanwege de regenval hier en daar wat modderig. Je loopt tussen enorme vlaktes met bomen, beekjes, kleine watervalletjes en bloeiende rododendrons. De afdaling naar de waterval is een aanslag op je knieën, de treden zijn enorm hoog en je kan dus niet normaal traplopen. Als je er eenmaal bent is het wel een mooi natuurwonder en heerlijk verfrissend door de dauw en druppels die op je neer dalen. Omhoog is weer een beproeving, gelukkig staan er diverse bomen op de route waar je jezelf aan omhoog kunt hijsen.
Na 2 km komen we aan bij Worlds End en we hebben geluk de mist is nog niet opgetrokken. We hebben prachtig uitzicht op de theeplantages en de dorpjes in het dal. Het is echt een afgrond en als de mist intrekt zie alleen nog maar 1 grote witte muur waardoor het lijkt alsof je het einde van de wereld hebt bereikt. Echt een natuurwonder! Vanaf Worlds End is het nog circa 4 km terug naar het beginpunt. Hier is de trail nogal ongelijk en met veel stenen. Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe! Verder is het aan te raden om warme kleding, zonnebrand en voldoende water mee te nemen. Het weer kan hier snel omslaan. In de ochtend kan het fris zijn (10 graden) maar rond 9 uur misschien alweer 20 graden. Ook regent het hier regelmatig en de kans op regen is het kleinst in de vroege ochtend uurtjes. Rond half 11 zijn we weer op het punt waar onze trek begonnen was. Hier vind je ook een restaurantje waar je een hapje / drankje kunt kopen en gebruik kunt maken van het toilet. Wij drinken een frisdrankje want na deze inspanning op de vroege morgen kan suiker geen kwaad. Rond 11 uur stappen we weer in het minibusje en rijden we via de hobbelweg weer terug naar ons hotel in Nuwara Eliya waar we rond 12.40 uur aankomen. We nemen een uurtje de tijd om even op te frissen en de koffers te pakken. Vervolgens reizen we door naar Ella. In circa 2,5 uur tijd rijden we door de thee en groente velden naar ons volgende hotel waar we rond 16 uur aankomen. Na incheck lopen we even het dorpje in. Heel schattig klein centrum met diverse hotels en restaurantjes. Naast het restaurant/bar Nescoffee zit een winkeltje/bakkertje waar we wat lekker broodjes kopen. De rest van de dag doen we rustig aan want dat vroeg opstaan en die wandeling breken ons een beetje op. Rond 20 uur schuiven we aan voor het diner, een zeer uitgebreide rice & curry. Heerlijk smaakvol en divers. Na het eten kruipen we lekker ons bedje in en slapen vroeg.
Ella, naar Tissa, zaterdag 24 april
Om half 8 hebben we een afspraak met de manager van het hotel. Gister vertelde hij dat ze een nieuw hotel aan het bouwen zijn iets buiten het centrum op een heuvel met uitzicht op de theeplantages en een waterval. We rijden er heen om de locatie te bekijken, het hotel is al redelijk ver in het bouwstadium. Het wordt het eerste hotel in Ella met een zwembad en de locatie is mooi.
Om 8 uur ontbijten we en om 9 uur rijden we richting Tissamaharama, afgekort Tissa. Rond 11 uur checken we in en hebben we even enkele uren om te relaxen bij het zwembad.
Om kwart over 3 vertrekken we per jeep richting Yala Nationaal Park. In circa 1 uur tijd komen we aan bij de ingang van het park en betalen we 2600 Rupee p.p. In Yala zitten o.a. olifanten, apen, luipaarden, krokodillen en diverse soorten vogels. Al na 5 minuten rijden zien we een stuk of 4 olifanten. Ze zijn best dichtbij en blijven netjes staan voor de foto. Verderop zien we een neushoornvogel, pauwen en apen. Ook zien we enkele krokodillen, pelikanen, herten en veel waterbuffels. Veel dieren hebben jonkies op dit moment wat het erg leuk maakt om naar te kijken. We komen zelfs op nog geen 2 meter afstand van een groep wilde olifanten met een kleintje. Dit is zeer uitzonderlijk daar ze normaal met kleintje nooit zo dichtbij komen. De baby wordt ook goed afgeschermd en laat zich niet makkelijk fotograferen.
Helaas tijdens deze 2,5 uur durende safari geen beren en luipaarden gezien maar wel een heleboel andere dieren. Iets na 6-en rijden we het park uit en begint het snel donker te worden. Bij aankomst in het hotel net voor 7 uur is het al pikdonker. We schuiven niet veel later aan bij het buffet en kijken vervolgens nog een filmpje op de laptop alvorens we gaan slapen.
Tissa – Hikkaduwa, zondag 25 april
Om 10 uur checken we uit en rijden we langs de kust richting Hikkaduwa. Onderweg stoppen we even in Mirissa omdat ik even Paradise Beach Hotel wil bekijken. En leuk complex van 2 hoog met deluxe rooms met airco. Het hotel heeft een heerlijk zwembad en een privé strand. Er is geen stadje o.i.d. maar het hotel is leuk en relax genoeg om 2 nachtjes te verblijven. We rijden weer verder en bekijken per auto Dutch Fort in Galle. We hadden allebei vandaag geen zin om in de hitte te slenteren (waar Galle zich wel goed voor leent) en maken dus redelijk snel per auto een rondje door de Dutch Fort.
Rond 2 uur komen we aan bij het hotel, na het inchecken schuiven we aan voor de lunch (buffet 1000 Rupee p.p.) en daarna is het tijd om te relaxen bij het zwembad. Het hotel ligt aan het strand maar er is praktisch geen strand en er ligt ook niemand. Op aanraden van onze chauffeur eten we die avond bij Refresh, een restaurantje naast het hotel. Ze hebben een zeer ruime kaart met naast lokale gerechten ook Europese gerechten. Verder staat het bekend als een zeer goed visrestaurant. Na elke dag rice en curry bestel ik een pizza. Eigenlijk ook wel weer eens lekker. Jus eet tonijn met salade en frietjes en we eten zelfs nog een toetje! Het restaurant heeft ook tafeltjes nabij de zee, heerlijk die zeewind op een hete dag.
Hikkaduwa, maandag 26 april
Rond 9 uur ontbijten we in het hotel. Lekker wat fruit en weer toast met jam en een eitje. Na het ontbijt lopen we naar het strand en worden we aangesproken door een meneer die ons een boottochtje wil verkopen. Het is een bootje met een glazen bodem en voor 2000 rupee kunnen we een half uurtje over het koraal varen en hopelijk vissen en schildpadden zien. We twijfelen nog wat en de prijs zakt naar 1500 rupee. Aangezien het ons wel een leuke excursie lijkt gaan we in op het aanbod. De boten liggen op circa 10 minuten loopafstand. Eenmaal in de boot varen we richting het koraalrif en al snel zien we vele soorten vissen en gekleurd koraal door de glazen bodem. De schipper heeft wat brood meegenomen en als je kleine stukjes in het water gooit komt de hele school tevoorschijn. Prachtig gezicht. We zien zelfs een enorme schildpad onder de boot doorzwemmen. Na een half uurtje stappen we weer uit en blijkt dat iets verderop een collega 1 van de zeeschildpadden nabij het strand in zee heeft gezien. We lopen er heen en inderdaad op circa 2 a 3 meter vanaf het strand op circa kniehoogte qua water zwemt de leatherback turtle rond.
We kunnen hem aanraken en zeewier voeren. Echt fenomenaal, wat een enorm groot beest. Alleen dit maakt mijn trip naar Sri Lanka al de moeite waard. We zijn beide helemaal hyper omdat dit echt een unieke ervaring was. Rond half 12 keren we terug naar het hotel waar naast luieren niks te doen valt. We besluiten nog even het dorpje (wat eigenlijk een hele lange straat is) door te lopen. Je ziet voornamelijk veel hotelletjes en guesthouses. Voor de lunch keren we terug naar Refresh, heerlijk buiten aan de zee genieten we van ons eten. De rest van de dag doen we waarvoor we hier zijn gekomen, luieren, zonnen en uitrusten.
Hikkaduwa – Negombo, dinsdag 27 april
Vandaag vertrekken we op tijd omdat we onderweg nog veel dingen willen zien en doen. 8 uur rijden we weg en onze eerste stop is voor een bootsafari! Samen met onze gids en een bootsman maken we een boottochtje van circa 1,5 uur over een lagune met diverse eilandjes. Zo leggen we aan bij een eilandje waar kaneel wordt verbouwd en krijgen we een snelle uitleg hoe kaneel groeit, gedroogd wordt en uiteindelijk verkocht. Uiteraard blijven wij niet achter en kopen een zakje verse kaneel. Verder varen we door kleine stukjes mangrove en zien we diverse vogelsoorten, apen en krokodillen. Ook stoppen we bij een viskwekerij midden op het water. Het zijn een soort loopplanken met tonnen met daartussen diverse bassins. Het is allemaal nogal wiebelig en wankel en ik besluit dan ook om het vanuit de boot de bekijken. Jus laat zich niet kennen en gaat met de gids even dichtbij kijken. Hij krijgt direct een bakje vissenvoer en mag de vissen gaan voeren. Tot mijn verbazing komt de eigenaar opeens met een kleine aligator aangezet (waar komt die vandaan!). Ik krijg hem in mijn handen geduwd en ben nog even voorzichtig maar nadat mij vertelt wordt dat hij net heeft gegeten en toch al niet snel bijt omdat hij klein is (je geloof het maar) vind ik het toch wel spannend en leuk. Uiteraard leuk voor de foto dus zowel ik als Jus schieten diverse plaatjes van elkaar. Goed denk je dan, vissen gezien, aligator gezien we gaan weer maar nee hoor…
Daar komt een klein aapje uit de hut van de kweker vandaan! Ook daar moeten we natuurlijk mee op de foto en het is echt een schatje. Maar vind het wel vreemd dat deze meneer midden op het water een aligator en een aapje ‘gevangen’ houdt voor toeristen zodat ze naast de ‘saaie’ vissen ook wat spectaculairders kunnen zien. We rijden weer verder en stoppen in Kosgoda, hier is een ‘sea turtleconservation project’. Hier kunnen de locals de zeeschilpad eieren die ze op het strand vinden verkopen aan deze instantie die vervolgens deze eieren uit laten komen en weer uitzetten na enkele dagen.
Toen deze instanties er niet waren aten de locals de eieren gewoon op en waren er steeds minder schildpadden. Je betaalt 400 Rupee entree per persoon en dan kun je de eieren en schildpadden in diverse stadia zien. Ze hebben een zandbak waarin ze de nieuwe eieren stoppen en er bordjes bijplaatsen met daarop de datum, het aantal eieren en het soort zodat ze precies kunnen zien wat er nog uit moet komen en wat het is als het uitkomt.
Vanuit daar gaan ze in een waterbasin. De eerste bak is gevuld met schildpadden van 1 tot 3 dagen oud. Ik krijg er geen genoeg van, zo ontzettend schattig. Je mag de schilpadjes oppakken en er even goed naar kijken. De volgende bak is tot 1 week oud, de bak erna tot 4 weken enzovoorts. Als de schildpadden oud genoeg zijn zetten ze deze in de nacht weer uit op het strand (minder kans op vogels e.d.) zodat ze weer de zee in kunnen en zelfstandig verder kunnen leven. Sommige schildpadden blijven in het centrum omdat ze bijvoorbeeld doof of blind zijn. Het project wordt door vrijwilligers geleid.
Vervolgens rijden we door richting Colombo maar onderweg komen we langs de kust een aantal vissers tegen die op dat moment het vissersnet aan het binnen halen zijn. Ik wil graag even een kijkje nemen op het strand om te zien hoe dat precies werkt. Met zeker 20 man halen ze het net stukje voor stukje het strand op en het duurt zeker nog aan half uur voordat het net binnen is. Dit zijn lokale vissers en helaas is de vangst zeer klein (slechts enkele grote vissen en een heleboel grut). Je ziet de teleurstelling op alle koppies aangezien dit niet veel geld zal opleveren. Uiteindelijk rijden we verder naar Colombo waar we lunchen. Het is een hele grote chaotische stad met veel eenrichtingsverkeer. De stad is opgedeeld in diverse nummers zodat je weet in welke ring je moet zijn. We eten in een restaurant waar je o.a. diverse roti’s kunt eten, de gids heeft om die reden dit restaurant gekozen omdat ik daar zo gek op ben. En hij heeft gelijk, het eten is heerlijk. Na de lunch rijden we door naar Negombo waar we nog lekker de avond doorbrengen.
naar Male, woensdag 28 april t/m zaterdag 1 mei
Vroeg in de morgen brengt onze chauffeur ons naar het vliegveld en nemen we afscheid. Als om half 9 landen we op het vliegveld van Malé. Hier melden we ons bij de balie van Embudu Village die vervolgens de boottransfer naar ons resort verzorgen. De boottocht is circa 45 tot 60 minuten. Aangekomen bij het resort worden onze koffers naar de receptie gedragen en checken we in. Nu kan het genieten echt beginnen! Het is echt een waar paradijs hier. Witte stranden, felblauwe zee, zonnig, warm. Onze waterbungalow is ook echt top! Groot, mooie badkamer, heerlijk balkon, lekkere bedden en een glasplaat in de bodem.
We hebben eerst even een tijdje op de grond gelegen samen en gelachen om de vissen die onder je door zwemmen! De komende dagen hebben we heerlijk niks gedaan! We hebben lokaal besloten om All Inclusive bij te boeken zodat we naast het eten ook drankjes inclusief hadden.
Rondom het eiland zijn diverse plekken waar je heerlijk kunt snorkelen en waar mooie koraalriffen zijn. Wij hebben veelvuldig in het water gelegen en de het koraal en de vissen opgezocht. Wat is dat toch ontspannen… En als we even klaar waren met snorkelen haalden we in de bar een drankje en gingen even op het terras of op het strand lekker luieren of een kaartje leggen. We hebben ook 2 excursie gemaakt, een middag naar Male-Stad en een avond nachtvissen. De excursie naar Male noemde men shopping in Male maar veel shoppen was er niet bij. Er zijn vrij weinig leuke winkels en de winkels die wel interessant zijn verkopen allemaal het zelfde eigenlijk. Voordat het shoppen begint krijg je een rondleiding door de stad en vertelt de gids iets over enkele moskeeën en belangrijke overheid gebouwen. Daarnaast bezoek je de vismarkt en een markt waar men fruit en groente verkoopt. Al met al zou ik deze excursie niet aanraden.
De excursie met het nachtvissen was wel erg leuk. Je krijgt een soort klosje met een grote haak waar je verse tonijn als aas aan doet en vervolgens gooi je de lijn uit en rol je de klos zo ongeveer 15 meter uit. Op die diepte zitten de meeste (grote) vissen. Elke keer als je denk dat je wat hebt moet je wel weer handmatig die 15 meter binnen rollen en ben je wel even bezig haha. Ik heb slechts 1 vis gevangen en ik denk dat ik wel zeker 10 keer mijn aas kwijt was dus ik ben niet zo’n goede visser. Na 1,5 uur lijnen uitgooien en weer binnenhalen met weinig resultaat was ik het ook wel weer zat maar het was wel een leuke beleving. Jus vangt 2 vissen waaronder 1 barracuda (roofvis). Verder vangen alle toeristen wel een vis en met een gevulde bak vol vis keren we terug naar het resort. Ik denk dat de crew dit dadelijk lekker gaat opeten ;).
Helaas komt aan alle pret een einde en moeten we op 1 mei in de middag weer terug richting vliegveld. We zouden nog wel een dagje willen blijven, of misschien wel 2 ;).
Male – Dubai, zaterdag 1 mei
Rond 23 uur landen we in Dubai en pas tegen half 1 zijn we in ons hotel. We hebben eigenlijk beide enorme honger na die lange reisdag en bestellen nog een plaat met Mezze via de roomservice. We zitten beide te genieten en gaan rond 2 uur slapen aangezien we slechts 1 dag hebben om Dubai te verkennen!
Dubai, zondag 2 mei
De volgende dag toch redelijk vroeg op want we willen de dag goed benutten. Ons hotel is gelegen in het oude centrum nabij de Dubai Mall. We hebben gehoord dat je hier goedkoop kunt shoppen en dat is dan ook ons doel. Op nog geen 15 minuten loopafstand is de Mall en het is inmens groot!! 4 verdiepingen met binnen in de Mall o.a. een aqarium, een voetbalveld, een ijsbaan en nog meer vreemde dingen. We hebben de hele dag gelopen en geshopt en tegen 7 uur hebben we nog niet eens de hele Mall kunnen bekijken. En dan moet je nagaan dat je in Dubai minimaal 4 van dit soort Malls hebt… We moeten dus echt nog een keer terug! Tegen de avond eten we nabij de Mall en hebben we uitzicht op de fontein waar elk half uur een show mee wordt opgevoerd. Het lijkt enigszins op wat je in Las Vegas hebt maar eigenlijk was deze nog veel mooier. Er hangt een hele relaxte sfeer, het eten is goed en we genieten van het uitzicht zo in de avond met al die lampjes. Uiteraard mocht de waterpijp niet ontbreken.
Dubai – Dusseldorf, maandag 3 mei
Helaas zit onze reis er alweer op, we vertrekken rond 6 uur in de morgen richting vliegveld en landen mooi op tijd in Dusseldorf. Op de 1 of andere rare manier presteren we het nog wel om even in Duitsland te verdwalen maar uiteindelijk na telefonisch consult met vrienden uit Nederland zitten we snel weer op de goede weg en zijn we rond etenstijd weer thuis.