Zuid-Afrika

Soweto - Zuid Afrika

5min. leestijd

Gelegen op enkele kilometers buiten het centrum van Johannesburg vind je een van de armste delen van de stad en dé plek waar de pijnlijke geschiedenis van Zuid-Afrika tot leven komt. Soweto is de beroemdste sloppenwijk van Zuid-Afrika en staat voor South Western Township. Het is de thuisbasis van ruim een miljoen zwarte Afrikanen.

Soweto was het centrum van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika en was in 1976 het toneel van de bekende Soweto-opstand, toen inwoners van de wijk protest maakten tegen plannen van de regering. Deze gebeurtenis was het begin van het einde van de apartheid. Nog steeds is Soweto een van de armste delen van Johannesburg en domineren provisorische hutjes met daken van golfplaten hier het straatbeeld. Maar tegelijkertijd gloort er hoop aan de horizon en wordt het leven er langzaam een stukje beter. Soweto zelf zou je als multiraciaal kunnen bestempelen, omdat bewoners van alle stammen van Zuid-Afrika er wonen. De soorten bebouwing die in Soweto te vinden zijn bestaan uit hutjes (krotten) maar ook grote villa's. 

Een Soweto Tour mag niet ontbreken tijdens je reis naar Johannesburg. Dit is het echte Zuid-Afrika en je krijgt er een levendige geschiedenisles over de apartheid.

De belangrijkste en meest bekende straat in Soweto is Vilakazi Street. Hier woonden twee van de bekendste inwoners van heel Soweto, namelijk twee winnaars van de Nobelprijs voor de vrede, Nelson Mandela en Desmond Tutu. Ze woonden bij elkaar in de straat en vormden beiden een belangrijke schakel in de strijd tegen de apartheid. Het vroegere huis van Mandela is tegenwoordig een museum en ziet er nog precies zo uit als in de jaren 50, het huis van Desmond Tutu is alleen van de buitenkant te bekijken.

Het Hector Pieterson Museum, genoemd naar een 13-jarige jongen die ten tijde van de opstand in 1976 werd doodgeschoten door de politie, is de moeite waard om te bezoeken. Het is de zwartste bladzijde in de geschiedenis van Soweto en een gebeurtenis waar je simpelweg niet omheen kunt. In de jaren negentig werd een gedenkplek gemaakt en in 2002 werd het Hector Pieterson Museum geopend. Verplichte kost voor iedereen die Soweto bezoekt, want hier krijg je op indrukwekkende wijze een kijkje in de geschiedenis. Je leert er meer over de bewuste opstand en krijgt een helder beeld van de omstandigheden destijds.

01 03

De Orlando Towers heb je ongetwijfeld wel eens op een foto gezien. Twee enorme koeltorens die onderdeel zijn van het voormalige Orlando Power Station, een van de bekendste landmarks in Johannesburg en omgeving. De Orlando Towers zijn volledig onder handen genomen door een stel lokale kunstenaars en zijn wat dat betreft al de moeite van het bezoeken waard, maar nog leuker is het om naar boven te gaan. Niet alleen heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad, je kunt er ook bungeejumpend of abseilend naar beneden.

Een van de leukste manieren om Soweto te verkennen is per fiets. Onder begeleiding van een gids welteverstaan, want het blijft een township. Zo’n fietstour is de leukste manier om Soweto te zien én je maakt ook nog eens kennis met de lokale bevolking. Luister naar de verhalen van de bewoners en bekijk de interessantste bezienswaardigheden van Soweto.

Soweto is een bron van bijzondere ontmoetingen en bezienswaardigheden, want in elke straat ligt weer een nieuwe verrassing te wachten. Zoals Credo Mutwa Cultural Village, een culturele broedplaats waar je de kunstwerken van de (inmiddels overleden) lokale artiest Credo Mutwa kan bekijken. Hij maakte fantasierijke sculpturen en werkte daarnaast als medicijnman. Zijn Cultural Village is een bijzondere bezienswaardigheid en een plek waar je blijft rondkijken.

Een bezoek aan Soweto is niet iets wat alle toeristen zullen ondernemen, maar de laatste jaren wordt een bezoek aan deze township in steeds meer reisprogramma’s opgenomen. Je kunt ervoor kiezen om een dagtour te maken, maar het is ook mogelijk om in de township te blijven slapen. Dat klinkt gevaarlijker dan dat het is. Er zijn inmiddels een paar B&B’s waar je met open armen wordt ontvangen door de lokale bevolking en een bijzonder inkijkje krijgt in het dagelijks leven in de township. Zeker een aanrader om te blijven overnachten in Soweto. Wij kunnen dit voor je verzorgen!