Slip-slop-slap zonbescherming

3min. leestijd

'Slip-slop-slap' dit hoor je vaak in Australië, er wordt veel campagne gevoerd om je goed te beschermen tegen de felle zon.
Het staat voor Slip on a shirt, Slop on sunscreen, Slap on a hat. Dus trek een shirt aan, smeer (50+) zonnebrandcrème, en draag een hoed of pet. Daarnaast wordt geadviseerd om schaduw of beschutting te zoeken en een zonnebril te dragen. "Slip, Slop, Slap, Seek, Slide"

De UV-straling van de zon is hier helaas een belangrijke oorzaak van huidkanker.
In het campagne filmpje zie je de zeemeeuw genaamd Sid the Seagull, die zingt en danst om mensen aan te moedigen de blootstelling aan de zon te verminderen en zichzelf te beschermen tegen een verhoogd risico op huidkanker.

Ik heb uit ervaring gemerkt dat je snel verbrandt zodra je vergeet (een stukje) in te smeren en dat ook je hoofdhuid en je oogwit kan verbranden. Dus neem dit advies zeker ter harte. De zonkracht is ca. 2 x zo hoog als in Nederland! Dit komt door het gat in de ozonlaag bij Antarctica. 

Als je voorzorgsmaatregelen neemt dan kun je natuurlijk ook heerlijk genieten van de zon. Want juist omdat de zon hier zo vaak schijnt is het ook een geweldige vakantiebestemming. Wakker worden met een stralend blauwe lucht en een zonnetje is fijn, het zorgt voor mooi uitzicht en lekker zwemweer. Ook maak je een dosis vitamine D aan en kan je weer even tegen het Nederlandse klimaat als je terugkomt in de winter, omdat je 'batterij' is opgeladen. Lees ook onze informatie over de beste reistijd voor Australië.

01 02