Sintra

4min. leestijd

Het klinkt cliché en dat is het ook, maar Sintra is een plaats welke zó uit een sprookjesboek komt. Het is hier waar de Moorse en Portugese invloeden bij elkaar komen en je meenemen naar een geweldig verhaal.

Als je toch in Lissabon bent, is de stap naar Sintra slechts een half uurtje ver weg. Deze stad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en dat is niet voor niets. Alles is hier mooi. Het Palacio Nacional de Sintra met de vreemde witte schoorstenen, de Moorse binnenplaatsen, de Sala dos Cisnes met fresco’s van zwanen met een kraag van goud, de Sala das Pegas met allemaal geschilderde eksters, waarvan het gerucht gaat dat iedere ekster staat voor iedere hofdame met wie de Koning buitenechtelijk gekust heeft. Verder hangen er prachtige schilderijen, is er een mooie kapel met fantastische mozaïekvloer. Ook het Palacio Nacional da Pena is niet te missen. Het surrealistische gebouw met felle kleuren en oude stijl doet iets met je. Binnenin is het contrast minstens even groot. Kamers vol protserig goud versus klassiek en minimalistisch. Je wordt iedere keer heen en weer geslingerd tussen oude en nieuw, mooi en minder mooi. Soms hangt er een laag mist over het paleis heen, dit maakt het geheel helemaal af vind ik. Toen ik er was, was er een strakblauwe lucht, ook wel weer lekker.

Naast het paleis ligt het Castelo dos Mouros met een muur die nog voor het grootste deel helemaal in tact is. Het lijkt wel of je in China bent. Als je een beetje inbeeldingsvermogen hebt, dan zie je de ridders en prinsessen er nog overheen lopen.

Toen ik een dag later bij het Quinta da Regaleira aankwam, bekroop me een griezelig gevoel. Het gebouw is oud en heeft iets mysterieus over zich. Van binnen is het eigenlijk wel gezellig met een paar openhaarden en mooie spullen. In de immens grote tuin zou je best kunnen verdwalen. Overal zijn hoekjes, grotten, gangen en een 27 meter diepe waterput (die nooit als waterput is gebruikt). Als je hier beneden bent, kun je de tunnel nemen naar weer een andere plek in de tuin. De trap zou de dood symboliseren en als je uit de tunnel komt, staat er een prachtige tuin voor je klaar. Dit symboliseert dan weer de hemel.

Een laatste bezienswaardigheid die ik zou willen benoemen is het Palacio de Monserrate. Weer totaal iets anders dan de vorige gebouwen. Het is netjes, verzorgd, strak en je ziet de Moorse en Indiase invloeden van veraf terugkomen. Het park is keurig verzorgd en er staan prachtige exotische bloemen.

01 04