Cuba

Sierra Maestra

4min. leestijd

Het prachtige Sierra Maestra is Cuba’s hoogste bergketen in Oost-Cuba. Het is een unieke, rustige plek met groene heuvels en weelderige begroeiing. Je kunt hier prachtig wandelen in de omgeving. Onderneem bijvoorbeeld de wandeling naar Comandancia la Plata, de revolutionaire kampen van Fidel Castro en Che Guevara. Geniet op deze manier van de natuur in dit gebergte en leer meer over de historie van Cuba.

Eén van de grote bezienswaardigheden van dit gebied is de Comandancia la Plata. Dit wilden we niet missen en zijn de volgende dag vroeg opgestaan om deze spectaculaire wandeling te maken. Maar waar gingen we nu precies naartoe? We zetten de wandeling in en na een paar kilometer kwamen we aan bij de Comandancia la Plata. Hier vind je de oude kampen van Fidel Castro en Che Guevara. Vanuit deze kampen planden zij de revolutie tegen de dictator Batista. Je ziet hier zelfs nog de oude attributen van deze rebellen; landkaarten, radio’s en sigaren. Het ziet er eigenlijk precies nog zo uit als dat hoe het in de jaren 50 is achtergelaten. Bij dit goed gecamoufleerde an afgelegen hoofdkwartier van Castro en Guevarra werden nieuwe soldaten opgeleid. Er is zelfs een veldhospitaal te zien. Het kamp was zo afgelegen in het dichte woud, dat het nooit is ontdekt. Een stukje verderop zie je de antenne van het radiostation wat gebruikt werd om de Cubanen op de hoogte te stellen. Overdag zag je er niets van, maar als het donker was werd deze antenne boven de boomtoppen uitgeschoven en konden ze gaan uitzenden. Wat een spannende tijd moet het zijn geweest. Echt gaaf om op deze plek te staan en meer te weten te komen over de indrukwekkende historie van Cuba, Fidel Castro en Che Guevara. Aan het einde van de dag slenterden we nog wat rond in de stad Santo Domingo.

Voordat we uit deze prachtige, groene omgeving vertrokken wilden we nog één wandeling maken. Dat was de wandeling naar de Pico Turquino, een vrij pittige tocht van ongeveer 12 kilometer naar de top. Omdat we een reisschema hadden,deden we de wandeling in één dag. Wil je het rustiger aandoen? Blijf dan overnachten op de berg. De wandeling is zeker de moeite waard, waarbij je veel verschillende vegetatie en dieren ziet, waarvan je het bestaan nog niet eens wist. Boven op de top is het fris, maar we zijn er toch een half uur gebleven om uit te rusten en uiteraard om te genieten van het uitzicht.

Moe, maar voldaan waren we net voor het donker weer terug in het hotel. Op naar het volgende avontuur!

01 01