Myanmar

1.000 olielampjes aansteken bij de Shwedagon pagoda

2min. leestijd

Door een sprookje wandelen! Alweer een tempel hoor ik je al denken.............nee, deze is echt spectaculair en anders dan je ooit gezien hebt!

Ik ben niet zo’n tempel-ganger en verveel me snel en daarom hadden we ervoor gekozen iets actiefs te doen bij de belangrijkste pagoda van Myanmar. Aangekomen bij de tempel blijkt deze echter veel mystieker, sprookjes achtiger en tegelijkertijd ook levender dan gedacht. We zagen alleen maar lokale mensen; allemaal in traditionele “longyi”, de typisch sarong-achtige wikkelrok. Ook voor mannen. Je ziet mensen bidden, mediteren en wierook aansteken, maar ook gewoon kletsen met elkaar, snacks eten, shoppen voor een nieuwe Boeddha, selfies maken en lachen. Het Boeddhisme is erg relaxed.

Na zonsondergang, als lokale mensen klaar zijn met werken, spreken ze vaak af bij de Shwedagon pagoda en voor speciale gelegenheden (je verjaardag bijvoorbeeld) zijn er vele activiteiten die de gemiddelde Birmees bezighouden. Bijvoorbeeld het pad vegen, eten doneren, water over een Boeddha beeld gieten of......... zoals OutSight voor ons had georganiseerd: 1.000 olie lampjes aansteken!

Onze gids had alles prima geregeld; de van klei gemaakte schoteltjes stonden al klaar. Er werd olie in gegoten, een lontje in gelegd en we mochten beginnen; Sandra begon aan een kant van de indrukwekkend rij lampjes, terwijl ik aan de andere kant klaar stond om de lontjes aan te steken. Al snel kwamen er ook lokale mensen meehelpen, of vragen of ze met mij op de foto mochten. Een super ervaring en prachtig voor de foto's met de gouden pagoda op de achtergrond.

Geweldig om bij de belangrijkste plek van Myanmar, samen met de lokale mensen een sprookjes achtige sfeer te creeren. Absoluut doen!

01 01