Shigatse

4min. leestijd

Deze grote stad doet modern aan met veel verkeer en grote lanen. Bovenop de berg temidden van de stad staat een oud fort. Je zou denken dat het een prominente gebouw nog steeds wordt gebruikt, maar niet is minder waar. Het fort staat leeg. De belangrijkste bezienswaardigheid in Shigatse is het Tashilhunpo klooster.

In het Tashilhunpo klooster heeft de Panchen Lama gewoond, de tweede belangrijkste figuur na de Dalai Lama. Tashilhunpo betekent ‘alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld’. Er wonen zo’n 950 monniken in het klooster en het eerste wat je ziet als je binnenkomt is het enorme gouden beeld van Boeddha. Ik vond het heel bijzonder om hier rond te lopen. Je hebt hier trouwens een prachtig uitzicht over de stad. Naast de vele gebedszalen, zijn er ook een paar graven van Panchen Lama’s, bijvoorbeeld het graf van de 10e Panchen Lama met veel goud en prachtige muurschilderingen en een graf van de 4e Panchen Lama met wederom veel goud en dit keer ook met edelstenen erbij. Echt zo indrukwekkend om te zien, deze prachtige graven. De graven van de 5e tot de 9e Panchen Lama zijn helaas tijdens de Culturele revolutie verwoest. Hiervoor in de plaats is nu een enorme graftombe. Verder vind je een enorme troon in de centrale aula. Dit is de troon van de Panchen Lama. Als je het hele complex bezoekt, zie je allemaal verborgen details. Het zijn er veel, dus let goed op. Bijvoorbeeld een voetafdruk van de eerste Dalai Lama of een paar interessante muurschilderingen met verborgen boodschappen. Er zijn veel kappellen en kleine zalen in het klooster te vinden. Mocht je ze allemaal willen bekijken, loop dan achter de monniken aan en bezoek iedere verdieping in de richting van de klok.

Veel pelgrims komen hier langs op hun pelgrimstocht. De linker trap is voor de ‘gewone’ mens om naar boven te gaan en de rechter trap kun je nemen om het klooster weer te verlaten. De Dalai Lama en de Panchen Lama gebruiken de middelste trap.

Het is echt een bijzondere gebeurtenis om even binnen de muren van dit klooster te zijn en je helemaal onder te dompelen in cultuur van Tibet.