Tanzania

Serengeti National Park

3min. leestijd

De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met enig ander park.

Het is het grootste nationale park van Tanzania en heeft een totale oppervlakte van bijna 15.000 km2, ongeveer 1/3 van Nederland. Serengeti grenst in het noorden aan de Masai Mara in Kenia en in het zuidoosten aan Ngorongoro.

De enige weg vanuit Arusha naar dit park loopt door de Ngorongoro Conservation Area. Serengeti betekent eindeloze vlakten in de taal van de Maasai en het is makkelijk te begrijpen waarom de bewoners het park deze naam hebben gegeven. In dit park wonen miljoenen beesten zoals olifanten, leeuwen, buffels, giraffen, neushoorns, luipaarden, nijlpaarden en gazelles. Ook voor vogelliefhebbers is de Serengeti een interessant wildpark. Je vindt er een grote verscheidenheid aan vogels.

Serengeti Nationaal Park wordt gekenmerkt door open grasland (savannes), acaciabomen, heuvels, rivieren en rotsen (kopjes) door het gehele park. Kopjes zijn grote ronde rotsblokken van graniet, die door eeuwen van verwering en erosie hun huidige vorm hebben verkregen. Ze liggen als eilandjes verspreid in het landschap. Door hun afwijkende vegetatie bieden ze onderdak aan dieren, die je in de open grasvelden niet zou tegen komen. Ook zie je er vaak (luierende) leeuwen en luipaarden die de hoog gelegen rotsen als uitkijkpost gebruiken. Het park is beroemd door de grote migratie die elk jaar plaats vindt, waarbij ongeveer 1,5 miljoen wildebeesten, zebra’s en gazellen op zoek gaan naar water en vers gras en wegtrekken van de droogte. Wil je zoveel mogelijk van de migratie meemaken? Boek dan de bouwsteen Safari: Serengeti per vliegtuigje!

01 02