Spanje

Semana Santa in Sevilla

3min. leestijd

Mijn collega Inmaculada nodigde me uit om naar Sevilla te komen in de week vóór Pasen; Semana Santa (Heilige Week). Dat liet ik me geen tweede keer zeggen. Zes weken later vloog ik met Transavia in nog geen drie uur naar Sevilla, een plaats in Andalusië, Spanje. Ik wilde eerst een paar dagen relaxen aan het strand. Dus na aankomst op de luchthaven haalde ik een huurauto op en reed ik in tweëenhalf uur naar mijn hotel in Tarifa. Koffer op het bed en hup, bikini aan. Spanje geeft me een gevoel van thuiskomen. Ik vind het er heerlijk! Een paar dagen later, met zandkorrels aan mijn voeten en tapas in mijn buik, vertrok in naar Sevilla. Klaar voor de processie optochten van Semana Santa.

Tijdens Semana Santa trekken nazarenos (leden van verschillende religieuze broederschappen) de straat op. Zij dragen pasos (platformen) met grote standbeelden erop van Jezus of Maria. Hiermee willen ze het lijden van Jezus en het verdriet van Maria uitbeelden. De standbeelden zijn groot,  ontzettend mooi en omringd met veel kaarsen en goud. De nazarenos gaan gekleed in witte gewaden met op hun hoofd een puntige kap. Ze worden ook wel ‘boetelingen’ genoemd. Het ziet er mysterieus, een beetje sinister en erg indrukwekkend uit. 

De hele week van Inma en mij stond in het teken van deze processies. Met klapstoeltjes zaten we langs de weg om de langstrekkende toch te bewonderen. Inma vertelde me ondertussen mooie verhalen over het geloof. We hadden eten, drinken, prachtig uitzicht, leuk gezelschap en de zon op ons hoofd. De hele week lang. Wat wil je nog meer?

Het hoogtepunt van de week was La Madrugada; de nacht van Witte Donderdag die in de dag van Goede Vrijdag verandert. Deze nacht werd er weinig geslapen door de Sevillianen en gingen de processies door van midden in de nacht tot de volgende middag. De hele stad liep uit en het was een drukte van jewelste. De mooiste, grootste, hoogste pasos kwamen voorbij en iedereen was stiller dan stil. Wanneer het standbeeld van La Virgen de la Esperanza Macarena (Maria) voorbij kwam, werd de stilte verbroken en begonnen mensen spontaan te klappen en te roepen. Maria is namelijk de meest vereerde heilige van Sevilla.

De volgende dag moest ik helaas alweer naar huis. Jeetje, wat een bijzondere week was dit! Ik ben een fantastische ervaring rijker. Misschien volgend jaar nog een keer?

Niet alleen voor Spanjaarden is dit een mooie, emotionele week. Ook elders ter wereld wordt Semana Santa gevierd, bijvoorbeeld in Midden- en Zuid-Amerika.