Cuba

Santiago de Cuba

3min. leestijd

Santiago de Cuba, een plaats in Oost-Cuba waar het massatoerisme is uitgebleven en sexy dansscholen zijn opgericht. In Santiago de Cuba woont een mix van Caribbean- en Mestizo bevolking. ’s Avonds kun je genieten van muziek en salsa aangezien dit de meest swingende stad van Cuba is. Dit zie je ook aan het carnaval (eind juli). Dit grote feest speelt in Santiago de Cuba een hele belangrijke rol. Het is dan één groot feest met optochten, muziek, dans en mojitos.

Het is me hier een broeierige hitte van jewelste en ook dat komt eigenlijk goed tot zijn recht. Zwetend en swingend schreid je hier door de straten. Overal hoor je salsa, het lijkt alsof iedere inwoner ervan is doordrenkt. Het devies: doe rustig aan, maak af en toe een danspas en drink veel water (en later een enkele mojito). Ondanks de hitte voelde ik me hier toch enorm thuis en ging in een rustig tempo op pad om de bezienswaardigheden te bekijken. Ik begon bij de oude wijk Tivolí waar het gele gebouw eruit springt. Het gebouw, Museo de la Lucha Clandestina, is een interessant museum over het regime van Batista. Hier tegenover staat het huis waar Fidel Castro een paar jaar heeft gewoond. Natuurlijk mag een bezoekje aan de Bacardí fabriek niet ontbreken. Dit is dé plek waar de eerste fles Bacardí is gemaakt en waarvan velen volgden. Er is hier een café waar je de lekkerste mixen kan bestellen. Dat maakt het al meteen een stuk minder erg dat je de fabriek niet in mag.

Enigszins aangeschoten van de mixjes, liep ik naar het kasteel van Santiago wat boven op een berg staat, het Castillo del Morro San Pedro de la Roca. Boven aangekomen was ik alweer nuchter en liep een rondje bij dit prachtige oude kasteel met een aantal kanonnen welke intact zijn gebleven. De rest van de middag heb ik hier genoten van het uitzicht in Oost-Cuba, de zon en de bijzondere sfeer uit vroegere tijden.

Voordat ik de volgende dag naar het strand Playa Siboney ging, bracht ik eerst nog een bezoek aan De Moncada kazerne. Hier bestormden Fidel Castro met zijn troepen de Batista. In het museum kan je zien hoe de bestorming precies ging en liggen er nog een aantal (bijzondere!) aandenkens hiervan tentoongesteld, inclusief een aantal foto’s. Wees voorbereid.

01 03