Bolivia

Salar de Uyuni

5min. leestijd

De oneindige leegte op Salar de Uyuni is onwerkelijk. De op een na grootste zoutvlakte ter wereld is een absolute must-see bij een reis door Bolivia. Een ultra-witte vlakte waar geen einde aan lijkt te komen. Samen met de strakblauwe lucht is het een fantastisch motief en je zult niet kunnen stoppen met het maken van foto’s. Vergeet trouwens ook niet je zonnebril mee te nemen, de felle zon op het witte oppervlak kan letterlijk oogverblindend zijn.

De laag van het zout is op sommige plekken wel tien meter dik en de Salar de Uyuni strekt zich uit over een gebied van 12.000 vierkante kilometer op een hoogte van 3650 meter. De lucht kan vrij droog zijn en in sommige maanden wordt het ’s nachts ook erg koud met temperaturen ver onder nul. Je kunt de Salar de Uyuni het hele jaar bezoeken, maar in het regenseizoen tussen december en april kunnen sommige wegen onbegaanbaar zijn. Dan vinden er minder excursies plaats. Het is wel de mooiste tijd voor fotografen, want dan ligt er een dun laagje water op het zout, dat werkt als een spiegel en het creëert mooie reflecties.

Tijdens de expeditie met een 4x4 jeep rijd je over de zoutvlakte, maar ook door andere prachtige landschappen met imposante vulkanen op achtergrond, tien meter hoge cactussen, naar warme geisers en enkele van de misschien mooiste meren van Zuid-Amerika. Bij deze lagunes kun je roze Flamingo’s zien, samen met het groene water van de lagune ook weer een bijzonder fotomotief.

Drie dagen vol ongerepte en ongelooflijk bijzondere natuur maken de Salar de Uyuni tot een van de mooiste plekken op aarde voor iedere reiziger.  

01 07