Bolivia

Rurrenabaque - Jungle & Amazone

4min. leestijd

Rurrenabaque staat bekend als de toegangspoort voor alle avonturen in de Boliviaanse Amazone en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest populaire ecotoeristische bestemming in de Boliviaanse Amazone. Deze jungle stad is een ideaal startpunt om de rijke biodiversiteit, prachtige landschappen, inheemse culturen en vriendelijke lokale bevolking te ervaren die deze regio zo bijzonder maken.

Rurrenabaque, of 'Rurre' zoals de lokale bevolking het noemt, is het startpunt voor tochten door de jungle en pampa's in deze ooit zo afgelegen hoek van Bolivia. De rijkdom aan wilde dieren, flora en inheemse cultuur heeft Rurrenabaque de afgelopen jaren tot een eco-reiscentrum gemaakt. De vele hotels, restaurants en cafés zorgen voor een gezellig sfeertje in Rurrenabaque. 

Rurrenabaque heeft zelf al een aantal mooie uitkijkpunten op de omliggende rivieren en natuur, zoals La Cruz Lookout en de Butterfly Pool Lookout. De stad, geflankeerd door de brede Rio Beni aan de ene kant en de prachtige met jungle bedekte Cordillera de Bala aan de andere kant, heeft een mooie omgeving en een aangename sfeer.

Een van de enorme en unieke beschermde natuurgebieden die vanuit Rurrenabaque bereikbaar zijn, is Parque Nacional Madidi aan de westkust van de Rio Beni. Het Madidi National Park is één van de laatste onaangeroerde stukjes tropisch regenwoud in de Amazonebekken, overlopend in het Peruaanse Manu National Park. In het Madidi National Park krijg je een beeld van hoe het hele Amazone gebied ooit moet zijn geweest. De besneeuwde toppen en gletsjers van het Apolobamba gebergte wisselen dichtbegroeid tropisch regenwoud af met weidse savannes. 

De diversiteit van het leven in de nationale parken, zowel op de pampa's als in de jungle, is werkelijk indrukwekkend. Naast kaaimannen, vissen, apen en schildpadden - die allemaal gemakkelijk te zien zijn - kun je een aantal unieke vogels en insecten zien. Er zijn enorme aantallen gordeldieren, herten, luiaards, eekhoorns, pekari en tapirs die door het gebied zwerven, evenals rivierotters, dolfijnen en anaconda's. Sommige jungle-wezens zijn nachtdieren en zullen waarschijnlijk niet worden gezien tijdens dagtochten, zoals de steeds zeldzamere jaguar. Er zijn echter ook tal van dieren die overdag actief zijn, zoals de reuzenmiereneter, capibara, jochi, pekari en tapir. Boven ons staan ​​ara's, papegaaien en toekans, terwijl vliegende eekhoorns en apen van boom naar boom fladderen. 

Het klimaat in het Amazonebekken is het hele jaar door vrij heet en vochtig. De beste tijd om te gaan is tijdens het droge seizoen, aangezien het regenseizoen van januari tot maart kan leiden tot modderige, overstroomde wandelpaden en meer muggen en zandvliegen. Hoewel de vegetatie langs de pampa's niet zo uitbundig of weelderig is als in de jungle, en de zon meer benauwd is, kun je over het algemeen meer dieren zien tijdens pampatours. Dit komt omdat dieren zich langs de rivier verzamelen om te drinken. Tijdens het regenseizoen gebeurt dit minder vaak. Het droogste en drukste seizoen is van juli tot oktober. Op het hoogtepunt van het regenseizoen, van december tot maart, vind je meer modder en muggen, maar minder toeristen. Vervoer over de weg en door de lucht is ook in het natte seizoen minder betrouwbaar.

01 07