India

Rondreis door Kerala

8min. leestijd

Amsterdam - Delhi

Vandaag vertrek ik per KLM naar Delhi in Noord India. Het vliegtuig vertrekt mooi op tijd en de vlucht is helemaal volgeboekt. Ik heb een plaats aan het gangpad en dat is wel prettig want het is een vlucht van ruim 7 uur.

Delhi – Madurai

We landen rond 01.30 uur en ik sluit aan in voor reizigers met een e-visum. Dit visum vraag je voor vertrek online aan en lokaal moet je dan nog je vingerafdrukken afgeven en wordt er een foto van je gemaakt. Jammer genoeg duurt deze procedure erg lang omdat het niet altijd meteen de eerste keer lukt met de vingerafdrukken. Ik denk dat ik wel een uur heb staan wachten! Voordeel is wel dat je koffer er dan al is.

Rond half drie loop ik de aankomsthal uit waar allemaal mensen met bordjes staan. Het is even zoeken maar uiteindelijk vind ik het bordje met mijn naam. Het blijkt onze Indiase agent zelf te zijn die mij met een chauffeur staat op te wachten. Hij zal mij ook de rest van de reis vergezellen. Snel rijden we naar het hotel want het wordt een kort nachtje, om 8 uur ’s morgens vertrekt onze vlucht per Jet Airways naar Mumbai. Ik ga even douchen en probeer wat te slapen. Maar als ik één uur geslapen heb, is het veel. We gaan weer richting het vliegveld. Na het inchecken kunnen we meteen door naar de gate en niet lang daarna begint het boarden. Wederom een bijna volle vlucht.

In ongeveer 2 uur vliegen we naar Mumbai. We krijgen zelfs een maaltijd!

Onze vlucht naar Madurai blijkt met hetzelfde vliegtuig te zijn. We mogen blijven zitten terwijl de schoonmaakdiensten door het vliegtuig razen. Vervolgens komen de nieuwe passagiers aan boord en vertrekken we richting Madurai.

We krijgen wederom een maaltijd en een paar uur later landen we. Een korte autorit brengt ons naar het hotel in het centrum van de stad. Dit ligt aan een drukke straat met daaraan veel hotelletjes en winkeltjes. Het is inmiddels half 3 in de middag en omdat we nagenoeg niet hebben geslapen gaan we even rusten.

In de vooravond bezoeken we een aantal hotels in het centrum.  Bij het laatste hotel blijven we hangen in de bar en drinken we een biertje terwijl we naar een cricketwedstrijd kijken. Ondanks de uitleg snap ik er niks van maar het is wel gezellig. Terug in ons eigen hotel eten we nog wat in het restaurant op het dak. Daarna vallen we om van de slaap en besluiten we onze kamers op te zoeken.


Madurai – Periyar

Na het ontbijt gaan we te voet richting de bekendste tempel van Madurai, de Minakshee Tempel. Er zijn 4 ingangen (gates), echter als het rustig is zijn deze niet allemaal open. Wij komen aan via de west gate. Je mag geen tas of camera mee naar binnen nemen en de schoenen moeten uit. Het bewaren van de schoenen is gratis. Je krijgt een nummertje mee van het vakje waar ze je schoenen in stoppen zodat je niet de verkeerde schoenen mee kunt nemen. Voor je tas of camera moet je 2 rupees betalen, maar als je het niet doet, wordt je bij de controle terug gestuurd.

.Het hele complex bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke tempels. De vier gates zijn prachtig versierd met beeltenissen van diverse goden. Het geheel is heel kleurig, bevat veel details en is meters hoog. Het is super indrukwekkend. Je kunt hier met gemak een paar uur rondlopen. Helaas hebben wij niet zoveel tijd, we moeten ook nog een aantal hotels bezoeken dus we nemen een tuk tuk die ons terug brengt naar het centrum. Aan het begin van de middag vertrekken we met een auto naar Periyar. Dit ligt op zo’n 3 uur rijden van Madurai en we komen net voor het donker aan. We eten een hapje in het hotel en besluiten op tijd naar bed te gaan.


Periyar – Munnar

We staan vroeg op en lopen al om kwart over 6 richting een kantoortje waar onze agent tickets koopt voor het vervoer naar het Periyar Lake. Ik dacht eigenlijk dat het de boottickets zelf waren maar eenmaal bij het meer aangekomen moeten we weer in de rij om de daadwerkelijke tickets voor de 1ste afvaart om 07.30 uur te bemachtigen. Dit lukt gelukkig, het is al aardig druk!

Normaal boekt de agent de tickets vooraf, op die manier hoef je dus niet in de rij en ben je zeker van je afvaart. En je kunt ook gewoon per auto met chauffeur naar het meer in plaats van met de bus zoals wij nu gedaan hebben.

We eten nog snel een klein ontbijtje en gaan dan richting de boot. Alle andere passagiers zitten er al op. Gelukkig zijn het plaatsen op nummer en de twee onbezette stoelen blijken inderdaad voor ons. Helaas zitten we in het midden van de boot waardoor ik geen vrij zicht heb. We moeten verplicht een zwemvest aan en je mag niet staan, lopen of je verplaatsen. Een beetje jammer want ik heb dus continue mensen voor, achter en naast mij en kan niet veel van de omgeving zien.

Na een paar minuten varen komt er een medewerker van de boot naar mij toe. Deze  biedt me een stoel aan op een medewerkersplek. Dit is de achterste rij in het midden. Hier is het uitzicht ietsje beter. Super vriendelijk, graag!

Het meer is prachtig en de omgeving is verschrikkelijk groen. We zien wilde zwijnen, bizons, vele vogelsoorten, een soort varaan en twee olifanten. Helaas geen tijgers, maar als ik het goed begrijp ziet men die zelden tot nooit. Het is een heerlijk tochtje. Na iets minder dan anderhalf uur komen we weer aan wal en nemen we de bus terug naar het centrum. In het hotel schuiven we nog snel aan voor het ontbijt.

Rond de middag gaan we met een auto met chauffeur richting Munnar. De weg bevat veel bochten en  is niet overal even best. Sommige stukken zijn ook erg smal. Hierdoor doen we bijna een uur over 30 km en duurt de totale reis duurt ongeveer 4 uur.

Maar de route is wel prachtig, we passeren veel theevelden en alles is enorm groen. Af en toe zien we een waterval. Naarmate we hoger komen, komt er steeds meer bewolking maar de vergezichten zijn fantastisch. Toch is het ook een vermoeiende rit door de vele bochten, het inhalen op smalle stukken en het feit dat er soms alleen stapvoets gereden kan worden. Als we eindelijk in Munnar aankomen, is de schemering al gevallen en ben ik best moe van deze lange, maar mooie dag!


Munnar – Alleppey

Na het uitchecken rijden we naar het centrum van Munnar. Hier is een thee museum en er zijn wat winkeltjes maar erg groot is het niet. We bezoeken een paar hotels, daarna rijden we verder naar Allepey. Helaas regent het vandaag waardoor we niet zoveel van het uitzicht kunnen genieten. We maken alleen een stop voor de lunch en bij Marari Beach. Aan dit strand vlakbij Allepey zitten een paar luxe hotels maar het strand zelf wordt niet druk bezocht, in plaats van mensen zie ik alleen maar afval liggen.

Aan het eind van de middag komen we aan in ons hotel in Allepey. Vanaf hier vertrekken we morgen per houseboat naar de backwaters. Het begint al weer donker te worden. We frissen ons even op en eten nog een hapje samen.

01 03

Allepey – Houseboat backwaters

Het regent en onweert de hele nacht. Als we aan het ontbijt zitten, is het nog niet opgeklaard. We besluiten daarom het stadje even te laten voor wat het is.

Om half 11 nemen we een tuktuk naar het finishingpoint. Hier verzamelen alle houseboats zich. Er liggen hier heel veel boten, wel honderden! Sommige hebben zelfs een stuk of 10 slaapkamers. Eenmaal op onze (bescheiden) boot aangekomen, vraagt de bemanning wat we willen eten; vis, kip of vegetarisch. Ook vragen ze of we nog een biertje of iets dergelijks lusten want dat moet apart worden ingekocht. Vervolgens gaan ze inkopen doen. Als dat geregeld is, varen we af.

De backwaters zijn een soort rivieren die verbonden zijn met de Arabische zee en beslaan ruim 900 kilometer. Langs de kanalen wonen mensen die de backwaters als enige watervoorziening hebben. Ze koken ermee, doen er de was, wassen zichzelf en vissen er ook in. Het water is niet overal zout, hierdoor kan de bevolking ook vers zoet water afnemen. Onderweg zie je al deze gebruiken voorbij komen. De omgeving is weer erg groen waardoor het een heerlijke tocht is. Als het tijd is voor de lunch, leggen we aan op een landtong. We krijgen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld van kip met rijst, sambar, 2 soorten groenten en papadums.

Een uurtje later varen we weer verder tot een uur of half 6. Het zonnetje is inmiddels een beetje gaan schijnen dus we kunnen op het bovendek zitten. Ik geniet van de omgeving, de boten, het lokale leven en het even niks hoeven.

We leggen aan in één van de vele kanalen, bij een stukje land. De boot kan hier op elektra worden aangesloten zodat we ’s nachts airco in de slaapkamers hebben. Vervolgens gaat de bemanning het avondeten voor ons verzorgen. Curry met kip, roti, groente, rijst en een soort Dahl. We drinken lekker ons biertje en genieten van de maaltijd. Rond half 10 gaan we naar onze kamers, die heerlijk koel zijn dankzij de airco.


Allepey – Cochin

Vroeg in de ochtend hoor ik gerommel op de boot. De bootsmannen zijn terug! Ze maken de boot weer klaar voor vertrek en starten de voorbereidingen van het ontbijt. Ik word rustig aan wakker en besluit even te gaan douchen. De airco is inmiddels uitgezet. De douche heeft geen warm water en de straal is niet super goed maar zoals overal in India staat er een emmer met een kleine bak daarin. Ik laat de emmer vol lopen met water en met de kleine bak kun je dan redelijk goed ‘douchen’. Rond een uur of half 9 stap ik fris mijn kamertje uit en ga aan de grote tafel zitten. Nog geen spoor van mijn reisgenoot, die doet vast rustig aan. Ik lees wat en rond een uur of 9 schuift hij aan.

Niet lang daarna staat het ontbijt voor onze neus. Broodjes met ei, jam, boter. Er zijn zelfs gevulde pannenkoekjes met kokos, fantastisch. Op het moment dat we ontbijt krijgen gaan we ook weer varen. Ik geniet nog even van het uitzicht, al met al is het een bijzondere ervaring! Rond een uur of half 11 zijn we terug bij het finishingpoint. Hier pakken we een tuktuk naar het hotel in Allepey waar we de bagage hebben achtergelaten.

In de lobby van het hotel wachten we  op de auto met chauffeur die ons naar Cochin zal brengen. De rit duurt circa 2 uur. Onderweg zie je dat je richting een grote stad rijdt. Langzaamaan komt er steeds meer verkeer en de wegen worden beter. Als we in ons hotel aankomen, gaan we eerst lunchen. Vervolgens nemen we ieder even wat tijd voor ons zelf. We spreken af om in de avond samen richting het centrum te gaan om wat te eten. Met een tuktuk zijn we daar zo en er is voldoende keus, ook westers eten is hier volop te krijgen.


Cochin

We nemen een tuktuk richting het centrale gedeelte van Fort Cochin. Hier liggen de meeste hotels, waarvan ik er een paar wil bezichtigen, maar we gaan ook wat mooie oude gebouwen bekijken.

We bezoeken eerst het Mattancherry Palace, ook wel Dutch Palace genoemd. Dit omdat de Nederlanders het gebouw in 1663 hebben gerenoveerd. Op de onderste verdieping is een tempel die je alleen kunt bezoeken als je Hindu bent. Aan de hoeveelheid schoenen bij de deur te zien, is het erg druk binnen maar ik mag er dus niet in. Boven bevind zich een archeologisch museum, daar mag ik wel naar binnen. Hier wordt met oude muurschilderingen en veel documentatie een goed beeld gegeven van het vroegere leven van onder andere de Hindoekoningen.

Vervolgens bezoeken we de Sint Francis Kerk. Dit is de oudste Europese kerk in India, gebouwd in 1503. Er is een dienst gaande en de kerk zit helemaal vol. Bij de ingang zit een soort wachter die ervoor zorgt dat er niet nog meer mensen naar binnen gaan of dat mensen de dienst verstoren door het maken van foto’s. Vasco da Gama werd ooit in deze kerk begraven maar later is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Lissabon.

De Chinese visnetten zijn ook een begrip in Cochin. Dit zijn hele grote visnetten die overdag op palen boven het water hangen te drogen. Het is een gebruik uit de 11de eeuw en volgens de overlevering werden ze gebouwd door de Chinezen die hier hun vis verhandelden. In de avond worden de netten handmatig te water gelaten en de volgende morgen worden deze weer opgehaald om de visvangst eruit te halen. Naast het strandje waar de visnetten staan, loopt een straat waar volop souvenirs worden verkocht.

In de middag bezoeken we Ernakulam, een ander deel van Cochin, gelegen aan de andere kant van het water. Dit is het winkelgebied, je ziet overal kleine winkeltjes. Maar er is ook een groot winkelcentrum, de Lulu Mall. Wij kopen hier wat souvenirs en besluiten er meteen te lunchen. Het is een gekkenhuis in de foodcourt. Heel druk maar zijn ook veel restaurantjes en tafeltjes en er is plek genoeg voor iedereen.  Er is van alles te verkrijgen, Domino’s, KFC, Japans, Chinees maar ook ‘gewoon’ Indian food.

Na een opfrisser in het hotel gaan we ’s avonds weer met een tuktuk naar het Fort waar we een lokaal restaurant bezoeken. We kunnen lekker buiten zitten en bestellen diverse Indiaase gerechten. We willen ook graag een biertje maar helaas heeft het restaurant geen alcohol vergunning. Omdat er een politiebureau tegenover het restaurant, durft de eigenaar het ook niet zomaar uitschenken. Maar hij heeft er wat op bedacht, we doen alsof het thee is. Hij komt terug met 2 theepotje en 2 mokken. In de theepotjes zit bier, geniaal! We kunnen hier echt om gieren en hebben een gezellige laatste avond.


Cochin – Delhi  – Amsterdam

Aan al het moois komt een eind. We rijden naar het vliegveld waar ik afscheid neem van onze agent. Ik check in voor mijn vlucht naar Delhi. De vlucht is per Vistara. Ik had er nog niet eerder van gehoord maar het blijkt een zustermaatschappij van Singapore Airlines. De vlucht verloopt prima!

Eenmaal in Delhi moet ik lang wachten op mijn doorvlucht met KLM naar Amsterdam. Maar ook die vlucht verloopt prima en de volgende ochtend sta ik weer op Nederlandse grond. Het was een mooie maar intensieve reis!