Rondreis Cuba

min. leestijd

Van tevoren wisten wij al dat deze reis heel bijzonder zou worden. Door Corona was het tot aan vertrek spannend of dat wij wel daadwerkelijk zouden vertrekken

Al jaren werd mij verteld dat ik op moest schieten als ik ooit naar Cuba wilde gaan. Cuba is op vele vlakken uniek en dit zou in de toekomst in veel gevallen nog wel eens kunnen veranderen. Om het échte Cuba te kunnen ervaren zal ik dus snel die kant op moeten gaan.

Cuba stond altijd al hoog op mijn lijstje. Het typische beeld van oldtimers en gekleurde huisjes op de achtergrond wekte meteen mijn interesse. Vlak nadat ik mijn reis naar Cuba had geboekt, eind 2019, begon Corona de wereld steeds meer over te nemen. In februari 2020 kreeg ik nog de vraag of dat ik me zorgen maakte dat Corona ook Europa zou bereiken. ‘’Nee, ik maak me totaal geen zorgen om Corona’’ was mijn antwoord. Nog geen week later kregen we te horen dat het virus ook Europa had bereikt en dat het reizen steeds lastiger zou worden. Meer en meer landen sloten hun grenzen, maar Cuba was nog open.

Eenmaal op Schiphol was de spanning nog steeds te voelen. De afgelopen dagen werd er druk gediscussieerd met de groep of dat de reis nog wel door zou gaan. Op de luchthaven zat een gezin naast me die naar Amerika zouden vliegen, maar hun vlucht was op het laatste moment geannuleerd. De blijdschap was dan ook groot toen we eindelijk in het vliegtuig zaten en het toestel van de grond was. We waren vertrokken!

De reis begon in Havana. We kwamen ’s ochtends aan in deze prachtige stad, die we meteen hebben verkend met een typisch vervoersmiddel: een oldtimer. Een heerlijk zonnetje, prachtige uitzichten en een chauffeur die een beetje boos werd omdat ik zijn Chevrolet een ‘’auto’’ noemde maakten deze middag perfect. Hoogtepunt van deze dag was een Cubaans mannetje die midden in het bos stond te fluiten begeleid onder de muziek van zijn half kapotte gitaar. Uiteraard sprongen de vele afbeeldingen van hun nationale held ‘Che Guevara’ ook in het oog.

Hoewel de reis gelukkig doorgang vond, werden een aantal activiteiten geannuleerd door het virus. Ik kan me herinneren dat ik het niet kon geloven dat door een virus een activiteit niet door zou gaan en dacht dat de reisleider ons in de maling nam. Bij terugkomst in Nederland was dat het nieuwe normaal en zou ik me hierover absoluut niet meer kunnen verbazen.

Onder andere het salsadansen, paardrijden door Viñales, de ontmoeting met de altijd vriendelijke eigenaren van de ‘Casas Particulares’ en een bezoek aan het prachtige stadje Trinidad gingen gelukkig wel gewoon door. Bovendien is er in Cuba nauwelijks internet/WiFi, waardoor je als toerist heerlijk tot rust kan komen zonder alle berichtjes die we tegenwoordig om de haverklap krijgen op onze telefoon. Erg bijzonder vond ik onze avond in Havana in de Buena Vista Social Club. Verschillende artiesten kwamen op het podium met ieder hun eigen lied, om de avond af te sluiten met een gezamenlijke performance. Het geluk straalde van deze artiesten af omdat ze aan iets aan het doen waren waar hun hart ligt, namelijk: muziek maken.

Normaal gesproken houd ik er niet van om mijn reis te onderbreken met een dagje strand omdat ik zo veel mogelijk wil zien/doen, maar onze 3 dagen in een prachtig all inclusive hotel kwamen op dat moment heel goed uit. Mede door Corona was deze reis anders dan anders en waren we als groep toe aan een paar dagen complete rust. Ook dit is Cuba: een parelwit strand en alleen de zonnebrand waar je je zorgen over hoefde te maken. Het einde van de reis kwam helaas iets sneller dan gepland, daar we drie dagen eerder terug moesten keren naar Nederland door Corona, maar wat was dit een bijzondere ervaring. Cuba, bedankt dat we van je konden genieten ondanks de gekke periode waarin we toen verkeerden!