Een bezoek aan Pingyao en Xian

5min. leestijd

Per trein arriveren we in Pingyao. Vanaf hier ga je vanaf het station door de poort, het oude centrum in, en kom je aan bij het TYK Hotel (een leuk oud hotel). Het bleek één van de oudste guesthouses/hotels in de stad te zijn. Hier werden we vriendelijk ontvangen, lekker ontbeten, daarna een eerste wandeling gemaakt door het oude centrum. De meeste winkels waren nog dicht, de eerste mensen verschenen op de stoep.

Pingyao is een prachtig traditioneel Han Chinees stadje, helemaal omringd door een oude stadsmuur van 6 kilometer in de rondte. We hebben geluncht in het gezellig restaurant van het hotel, prima en niet duur, en ‘s middags hebben we rondgewandeld door het stadje. Je moet een kaart kopen van rond de 10 a 15 euro p.p., waarmee je dan alle oude huizen /musea in kunt. 

Het centrum is mooi gerestaureerd, de huizen aan de buitenkant zijn nog oud en soms heel vies. Er is hier veel armoede. Wel zie je dat er steeds meer opgeknapt wordt, over 10 jaar ziet het er waarschijnlijk weer heel anders uit. ’s Avonds hebben we ook nog een stukje gewandeld, de hele straat was verlicht met rode lampions, een erg leuk gezicht.

's Morgens het stadje verder bekeken, lekker rondgewandeld. In de middag zijn we per golfkarretje (electrisch) naar de Shuanglin Tempel gereden, buiten de stad. We werden onderweg ingehaald door motor riksjas en zelfs door fietsers, maar ach we hebben geen haast. De tempel was echt heel erg mooi, met prachtige, manshoge beschilderde kleien beelden. Daarna nog twee tempels in het centrum bekeken en een stuk over de muur gewandeld. Pingyao is een prachtig stadje, maar we gaan weer verder.

Per trein reizen we verder door naar Xian. ‘s Avonds zijn we een stukje gaan lopen, richting het oude centrum. We kwamen op een markt terecht met veel beesten; kikkers, slangen. Vissen in allerlei soorten en maten en bakken vol met levende kreeftjes en garnalen. Deze ontsnapten regelmatig, je zag ze overal lopen. Het was warm! En mooi weer. In de winkelstraat verbaasde ik me over de enorme hoeveelheid winkels, vooral veel kledingzaken. En echt super goedkoop!

Alle winkels zijn 7 dagen per week open en tot een uur of 10 ’s avonds. Shop till you drop! ’s Avonds hebben we gegeten in de Moslim wijk van Xi'an, iedereen zit lekker aan de saté (0,5 Y per stokje) en het bier, te genieten op deze warme avond. Wat een bedrijvigheid in dit straatje, een absolute aanrader om hier heen te gaan. Ik vond het Chinese brood overigens ook zalig (5Y). Het is warm in Xi’an, zeker 35 graden graden vandaag maar het is een droge hitte, redelijk goed uit te houden. Wetenswaardigheden van vandaag: - tot 2 jaar verzorgen opa en oma de baby - na 2 jaar gaat het kind naar de Kindergarten. Kosten voor daycare (van 8.30 tot 18.30= 250 Y per maand. Maar er is ook week-care mogelijk! Van maandagochtend tot vrijdagavond, inclusief eten, slapen etc voor 500Y per maand. Ongelooflijk! - Een secretaresse verdient ca. 1000 Y per maand salaris.

01 01

De volgende dag bezoeken we het Terracotta Leger, één van de hoogtepunten van een reis door China. En inderdaad, het was erg indrukwekkend. Honderden kleien soldaten op een rij, met af en toe een viertal paarden voor een wagen. Het leger is pas in 1974 ontdekt, toen lokale boeren een put aan het graven waren en een stuk beeld mee omhoog brachten in de aarde. Uiteindelijk bleek het één van de grootste ontdekkingen te zijn van de 20e eeuw. In hal 1 staan zo’n 6000 soldaten op een rij, waarvan er nu een paar honderd gerestaureerd zijn. De gehele opgraving is zo’n 200 bij 60 meter. Het voorste deel is uitgegraven en gerestaureerd, meteen hierachter liggen uitgegraven brokstukken en hier achter ligt alles nog onder het zand. Er is een enorme hal overheen gebouwd om de opgraving te beschermen. Elke soldaat heeft weer een andere gelaatsuitdrukking, alles is echt handgemaakt en maar liefst 2200 jaar oud!! Na de lunch (prima buffet in het complex) hebben we de 2 bronzen wagens met paarden bekeken, in een vierde gebouw. Deze bestaan uit meer dan 2000 losse onderdelen en zijn weer helemaal in elkaar gezet. De afmetingen van deze figuren zijn wat kleiner, niet levensgroot maar kleiner dan half. Maar prachtig! De uitdrukking van de paardjes, nèt echt. Het tuig is van goud & zilver gemaakt.

Terug in Xi’an hebben we de “ Goose Pagode Tempel“ bezocht, een erg mooie tempel in een buitenwijk van Xi’an. Verder een oud straatje met allerlei Calligraphy winkeltjes en schilderijen. Ik vond de schilderijen niet zo, maar het straatje zelf was leuk. ‘s Avonds Hot Pot gegeten in een goed restaurant in het centrum. Er waren heel veel aquaria, vol met kreeften, garnalen en vis in allerlei soorten & maten (waaronder een kleine haai), schildpadden en de grootste krabben die ik ooit gezien heb. Je kunt het aanwijzen en dan halen ze het eruit en wegen het voor je en brengen het naar je tafel.