IJsland

10 redenen voor IJsland

12min. leestijd

Nu de grenzen weer langzaamaan open gaan, de natuur een adempauze heeft gehad en je hebt ervaren wat echt belangrijk voor je is, wordt het misschien weer eens tijd om voorzichtig aan reizen te denken. Ik zou hierbij IJsland aan het lijstje toevoegen. IJsland is een prachtig land op slechts drie uur vliegen vanaf Amsterdam. Je ziet de ijsschotsen voorbij dobberen bij het dorp Höfn, je ervaart een serene rust tijdens een wandeling over de uitgestrekte heuvels en je kunt bijkomen in één van de natuurlijke warmwaterbronnen. Vergeet ook de walvissen, zeehonden en papegaaiduikers niet, die zich maar al te graag aan je laten zien.

10. Rust

IJsland is een perfect land om tot rust te komen. Kom weer in contact met jezelf door prachtige wandelingen te maken in de afgelegen gebieden, weg te mijmeren bij de prachtige ijsformaties en je onder te dompelen in de natuurlijke warmwaterbronnen waar je tot rust komt. Tip: een mooie wandeling maak je door Laugavegur, een pad dat National Geographic een van de beste trektochten ter wereld noemt.

9. Korte vlucht

IJsland ligt op slechts drie uur vliegen van Amsterdam. Zo dichtbij en toch zo’n andere wereld.

8. Ruimte

Er is meer dan genoeg ruimte op IJsland. De straten in de hoofdstad Reykjavik zijn breed en ruim genoeg om de anderhalve meter afstand te kunnen blijven houden. Eenmaal buiten de stad neemt de ruimte alleen maar toe. Je kunt er wel een uur rondrijden zonder maar één andere auto te zien!

7. Hygiëne

De inwoners van IJsland hebben hygiëne hoog in het vaandel staan. Ze zijn netjes (je vindt geen troep op straat) en zijn bewust bezig met gezondheid en hygiëne. Kijk alleen maar naar de talloze warmwaterbronnen, zoals de Blue Lagoon. Deze bronnen worden allemaal netjes onderhouden, je moet douchen als je in het water wilt gaan en de natuurlijke algen maken niet alleen het water, maar ook je huid bijzonder goed schoon.

6. Weidsheid

IJsland heeft een grootte van 103000 km² en heeft slechts 360000 inwoners. Plek genoeg dus! Ga de natuur in en laat je gaan. Spring, dans, schreeuw en ren over de heuvels. Geniet van al die ruimte om je heen.

01 02

5. Kleinschalig

In IJsland is alles kleinschalig. Er zijn geen dichtbevolkte gebieden en grote hotels. Sterker nog, de hotels hebben maar weinig kamers, maar de kamers die ze hebben zijn groot en ruim. Ook de restaurants, musea, theaters, bars en andere uitgaansgelegenheden zijn ruim opgezet.

4. Seizoenen

IJsland heeft eigenlijk maar twee seizoenen; een lange koude winter en een zomer met de middernachtzon (om de donkere maanden een beetje goed te maken). Ieder seizoen heeft wel iets bijzonders. Wil je weten wat de beste reistijd is? In de winter kan je met sneeuwscooters op de gletsjers rijden, ijsgrotten bezoeken en het mooie groene dansende noorderlicht zien. In de zomer wordt het bijna niet donker, waardoor de dag oneindig lijkt. Je kunt dan wel blijven doorgaan met het bezoeken van al het moois van IJsland. Wandel in de nacht over de vlaktes, ga relaxen in een warmwaterbron of bezoek de binnenkant van een vulkaan.

3. Verjongingskuur

Afgelopen jaren is het toerisme naar IJsland toegenomen en heeft de natuur best wat te verduren gehad. Afgelopen periode heeft ze de pauze gehad die ze nodig had. Ze heeft de tijd genomen om te verjongen en te hergroeien. De lokale bevolking is druk bezig geweest om de bestaande infrastructuur aan te passen zodat het rondreizen nog gemakkelijker wordt.

2. Kids

Waarschijnlijk hebben we de afgelopen tijd kunnen beseffen wat echt belangrijk voor ons is. Ga er samen met je gezin of familie op uit! Samen naar IJsland is voor iedereen een groot avontuur. Er zijn super leuke dingen te doen voor alle leeftijden, zoals paardrijden, een boottocht naar de walvissen, grotten verkennen en badderen in de warmwaterbaden.

1. Corona

Omdat IJsland relatief weinig inwoners heeft én het van die weids uitgestrekte gebieden heeft, was het makkelijk om de Corona regels op te volgen. Bovendien zijn er zoveel mogelijk mensen op Corona getest, waardoor het virus redelijk op tijd onder controle was. Daarbij is de schone, koude lucht van IJsland in combinatie met de natuurlijke warmwaterbronnen een gouden combinatie voor je gezondheid.