Argentinië

Quebrada de Humahuaca

4min. leestijd

De Quebrada de Humahuaca ligt in het verre noorden van Argentinië. De vallei heeft al meer dan 10.000 jaar toneel gestaan voor de jagers en verzamelaars, het Incarijk en de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het spectaculaire landschap biedt een spectrum van kleuren en lijkt bijna onrealistisch. In 2003 werd de vallei om deze reden aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd.

Quebrada de Humahuaca wordt ook wel de Argentijnse Grand Canyon genoemd en dit is niet voor niets. Stofwolken kolken achter je auto omhoog wanneer je door de Quebrada de Humahuaca rijdt. Aan de voet van de Cerro de los Siete Colores (Heuvel van zeven kleuren) ligt Purmamarca, een schattig klein dorpje met iets meer dan 2000 inwoners op 2300 meter boven zeeniveau. De handwerkmarkt van Purmamarca op het centrale plein is een trekpleister voor toeristen. Een goede plek om foto's te maken van de lokale bevolking. Een mooie wandeling van ongeveer drie kilometer is de Paseo de los Colores, waar je een uniek kleurenspectrum kunt zien in de omliggende heuvels.

Het pittoreske dorp Tilcara is bevolkt door lokale boeren en kunstenaars die de stad hebben ontvlucht. Vanuit de nabijgelegen Pucara de Tilcara, een pre-Inca-fort heeft men een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. Verderop in de vallei ligt het plaatsje Humahuaca. Onderweg steek je de Steenbokskeerkring over. Humahuaca ligt op 3000 meter boven zeeniveau en is geschikt voor een kleine wandeling langs de kleurrijke handelaars op straat.

Vanuit Purmamarca klimt de weg met veel haarspeldbochten naar 4120 meter en een beetje later rij je door de zoutwoestijnen Salinas Grandes. Hier in de buurt, in het hart van de Puna, kun je een bijzondere dag doorbrengen. Op een traditionele Finca ontmoet je de familie Flores. Clemente en Flora praten over het leven van hun voorouders, hun geschiedenis en de dagelijkse activiteiten met de Lama's, hun belangrijkste bezit. Geniet van een heerlijke coca-thee, terwijl je naar hun verhalen luistert. In El Moreno wachten Yanina en Yesica op je met zelfgemaakte empanadas. Ze zullen hun prachtige stoffen en kleren laten zien, die niet alleen ambachtelijk zijn, maar ook een verbinding vormen met moeder aarde (Pachamama). Geniet na de lunch van een wandeling, terwijl ze vertellen hoe ze tot op de dag van vandaag op traditionele manier het land bewerken. Een bijzondere ervaring en inzicht in het traditionele leven in de Puna. Je verlaat deze mensen met het gevoel dat je nieuwe vrienden hebt gemaakt.

01 07