Costa Rica

Puerto Viejo - Costa Rica

5min. leestijd

Aan de Caribische kust van Costa Rica ligt het populaire kustplaatsje Puerto Viejo. De kust ontmoet hier het regenwoud wat ervoor zorgt dat er voor ieder wat wils is, van strandliefhebber en surfer tot wandelaar, je komt hier allemaal aan je trekken. Op mijn rondreis door Centraal-Amerika ben ik hier voor langere tijd geweest, ik kon geen afscheid nemen van de plek, van de sfeer en het lekkere weer. Puerto Viejo is een van mijn lievelingsplekken op aarde. Het heeft alles, je kunt ervoor kiezen om actief te zijn door te surfen, wandelen of fietsen in de prachtige omgeving. Maar als je wilt relaxen en simpel genieten van zon, zee en het ultieme vakantiegevoel, dan is Puerto Viejo ‘the place to be’

Er hangt een gezellige en tranquilo sfeer, de locals zijn vriendelijk en alles is pura vida, altijd. Zodra je de bus uitstapt en de palmbomen ziet, heb je een instant vakantiegevoel. Het is de ideale plek voor backpackers om even neer te strijken om te relaxen, feesten en surfen. Maar ook als je niet zo van het nachtleven houdt en geen backpacker bent, heeft Puerto Viejo genoeg accommodaties die iets meer buiten de hoofdstraat liggen, en waar je je kunt omgeven met de dierengeluiden van de jungle en kunt genieten van je vakantie.

Er wordt ook fanatiek gesurft in Puerto Viejo. Voor de meer ervaren surfers is er Santa Brava, een hotspot onder de kenners. Veel locals zijn ook op een surfboard te vinden pakken samen met de toeristen golven. Maar ook als je wat minder ervaren bent, kun je in Puerto Viejo je eerste stapjes van je surfcarrière zetten. Iets verderop is Playa Cocles, een plek waar veel les wordt gegeven en ook op Playa Negra – een strand met zwart vulkanisch zand, zeer indrukwekkend! – kun je lessen volgen, maar het is natuurlijk ook lekker om ‘gewoon’ op het strand te liggen en genieten van de zon, zee en lekker te relaxen met een boek.

01 03

Voor de strandliefhebber is Puerto Viejo hemel op aarde. Je kunt een kleine tour doen langs alle stranden die het plaatsje rijk is. Zo kun je op de fiets vanaf Playa Negra via Santa Brava naar Playa Cocles. Kom je langs Punta Uva (een van de mooiste stranden waar ik ooit geweest ben) en eindig je bij het prachtige Manzanillo. Deze hele route is te fietsen en is wonderschoon, onderweg spot je misschien wel een sloth (luiaard).

Langs deze route is ook het Jaguar Rescue Center te vinden. Een plek waar zieke en ontheemde dieren kunnen aansterken alvorens ze weer terug in het wild worden geplaatst. Je kunt er een korte rondleiding doen en meer te weten komen over alle dieren die Costa Rica rijk is. Een aanrader voor de dierenliefhebber! Mocht je langere tijd in Puerto Viejo verblijven, kun je hier zelfs ook als vrijwilliger aan de slag.

Iets ten noorden van Puerto Viejo ligt het national park Cahuita. Dit park is gemakkelijk te bereiken per bus vanaf de hoofdstraat. Een prachtige plek met waanzinnige stranden en regenwoud. Je kunt hier mooie wandelingen maken en genoeg wildlife spotten!

Kortom, als je in Costa Rica bent mag je Puerto Viejo niet overslaan!