Zuid-Afrika

Pretoria - Zuid Afrika

5min. leestijd

Pretoria ligt ongeveer 50 km ten noorden van Johannesburg in de provincie Gauteng en wordt omgeven door de uitlopers van de Magaliesberg. Het is een mooie, rustige stad die in Zuid-Afrika bekend staat als 'Stad van de Jacaranda' vanwege de vele Jacarandabomen met paarse bloesems. Pretoria is het hele jaar door de moeite waard. De stad is het mooist in september en oktober, wanneer de jacarandabomen volop in bloei staan.

De stad heeft een lange, ingewikkelde en fascinerende geschiedenis en is een symbool van de grote stappen die Zuid-Afrika in de 20e eeuw heeft gemaakt. Je vindt hier belangrijke oude gebouwen en boeiende musea. Als je gek bent op geschiedenis dan is Pretoria een walhalla. Een aantal gebouwen in Pretoria hebben een duidelijke koloniale invloed, naast een vleugje art deco en Zuid-Afrikaanse architectuur. De officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en de kantoren van de president van Zuid-Afrika zijn imposant aanwezig in de stad. De Union Buildings liggen hoog en zijn meer dan 275 meter lang. De oost- en westvleugel symboliseert de twee talen Engels en Afrikaans. Het is helaas niet mogelijk om de gebouwen van binnen te bezoeken, maar van buiten zijn ze zeker ook de moeite waard om te bekijken. Voor de gebouwen ligt een mooi park met trappen naar beneden.

In het park staat een monument van Nelson Mandela van maar liefst 9 meter hoog. Het park is populair bij de lokale bevolking. Er worden regelmatig trouwfoto’s genomen, gepicknickt en er worden ook vaak festivals en concerten gegeven. Church Street in Pretoria is met een lengte van 65 kilometer de langste rechte straat ter wereld. De straat ligt in het hart van Pretoria. Midden op Church Square staat een bronzen beeld van Paul Kruger (1825-1904). Hij was president van de Zuid-Afrikaanse Republiek en leider van de blanke boeren tijdens de opstand tegen het Britse bestuur.

Het stadscentrum is als een typische stad ingedeeld rond een netwerk van brede wegen, waardoor je vrij eenvoudig je weg vindt. 

01 04

Ook Mahlamba Ndlopfu, de presidentiële woning in Pretoria, en de South African Reserve Bank en het Zuid-Afrikaanse Staatstheater maken een bezoek aan Pretoria compleet. Een van de banken is het Old Nederlandsche Bank Building dat momenteel dienstdoet als toeristisch informatiecentrum. Zuid-Afrika's nationale sport is rugby en Pretoria's Loftus Versfeld Stadion is het trainingshonk voor die Blou Bulle, één van Zuid-Afrika’s beste rugbyteams. Mocht er een wedstrijd zijn, mis deze dan niet! Een Rugby wedstrijd in Zuid-Afrika bijwonen is een echte ervaring.

Er zijn niet alleen maar mooie gebouwen, in Pretoria vind je ook de Nationale Zoölogische Tuinen en de Nationale Botanische Tuin van Pretoria, maar natuurreservaten als Groenkloof, Rietvlei, Moreleta Spruit, Faerie Glen, Wonderboom en het vogelreservaat van Austin Roberts. Geniet van de biodiversiteit van het natuurlijke landschap van Pretoria en bekijk de

1000 jaar oude vijgenboom in het Wonderboom-natuurreservaat. Leeuwen, tijgers en jachtluipaarden kun je zien in de National Zoological Gardens of South Africa, dat als een van de beste dierentuinen ter wereld wordt beschouwd. Natuurlijk is het leuker om deze dieren in het wild te zien in één van de parken van het land. The big five' spot je bijvoorbeeld in het Krugerpark.

Zo’n 3 kilometer buiten het centrum van Pretoria vindt je het Voortrekker Monument, een granieten bouwwerk dat nationaal erfgoed is en herinnert aan de Voortrekkers, die van de Kaap naar het achterland trokken. Naast het Voortrekkersmonument ligt Fort Schranskop. Dit fort is eind 19e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen aanslagen.

Pretoria is een grote stad met enorm veel eetgelegenheden. Naast de bekende fastfoodketens zijn er ook veel restaurants met lokale gerechten. Een typisch Zuid-Afrikaans gerecht is bijvoorbeeld Boboti. Toch liever genieten van de wereldkeuken? Frans, Italiaans, Thais, Chinees: het is er allemaal en keuze genoeg!

 

Bekijk deze rondreis door Zuid-Afrika

Wist je dat je met de rondreis 'Hoogtepunten van 'Baie Mooi' Zuid Afrika in 15 dagen langs de mooiste plekken van Zuid Afrika komt? Bekijk de 15-daagse reis door het noorden van Zuid-Afrika of stel een op maat gemaakte reis samen.