Canada

Praktische tips Canada | Alles wat je moet weten

6min. leestijd

Zodra je naar Canada reist, krijg je te maken met andere regels, gewoontes en praktische zaken. Het kan dan heel handig zijn om alvast enkele praktische zaken door te nemen. Wat dacht je van geldzaken, tanken en boodschappen doen.

Romy en Eddy verblijven op dit moment in Canada en kunnen ons alle ins en outs vertellen. Zo ga jij goed voorbereid op reis!

 

Geldzaken

Creditcard

In Canada betaal je vrijwel alles met een creditcard, zoals Visa, Mastercard en American Express. Vergeet je pincode niet, want die die heb je nodig. Het is ook mogelijk om te pinnen met de creditcard. Bij een reservering voor een hotel of camperplaats is een creditcard vaak noodzakelijk.

Pinnen / ATM

Bij veel banken kan je ook pinnen met een betaalpas. Vergeet dan niet om je betaalpas te activeren voor gebruik buiten Europa. De kosten per transactie verschillen per type bank.

Cash

Uiteraard kan je ook betalen met cashgeld. Ga je kleding wassen bij een wasserette? Zorg er dan voor dat je voldoende 1-dollar munten op zak hebt, want die heb je daar nodig. Er zijn wisselautomaten aanwezig.

 

01 05

Fooien

Restaurant

Het is gebruikelijk om 15% tot 20% aan fooi te geven voor de service. Deze wordt vaak niet op de bon meegenomen.

Taxi’s

Taxichauffeurs verwachten een fooi van 10% tot 20%.

Hotelpersoneel

Ook in hotels is het gebruikelijk om een fooi te geven. Dit varieert van 2 tot 5 dollar voor bijvoorbeeld het kamermeisje, de portier, tassendrager of roomservice.

Excursie

Ga je op excursie? Veel gidsen zijn seizoenwerkers en moeten het echt van de fooien hebben. Gidsen stellen een fooi van 10-15 dollar zeer op prijs.

 

 

Tanken

  • Ook tanken is op dit moment duurder in Canada. Gemiddeld betaal je tussen de 1.95 CAD en 2.10 CAD per liter. Er zijn grote prijsverschillen tussen de provincies, vanwege de belastingen. Dit geldt vooral voor Diesel.
  • Vaak is er 1 dieselpomp aanwezig.
  • Betalen kan met debit- of creditcard.
  • TIP van Romy: Tanken bij tankstations in First Nation gebieden is vaak goedkoper omdat deze geen belasting betalen. Dit scheelt je zo 20 tot 30 cent per liter. Google naar first nation gas station en je vindt precies waar deze tankstations zich bevinden.

 

Internet

  • Wi-Fi vind je in bezoekerscenrums, grote supermarkten zoals Walmart, tankstations en grote fastfood ketens. Maar denk ook aan bibliotheken en publieke ruimtes.
  • Het is ook mogelijk om een prepaid telefoonkaart te kopen. Deze zijn in de supermarkt of drogisterij te verkrijgen.

 

Boodschappen

  • Walmart is een van de grootste supermarktketens en hier vind je letterlijk alles. Van boodschappen tot strandstoelen en van shampoo tot een pannenset.
  • Bij No Frills supermarkt koop je levensmiddelen en iets goedkoper dan Walmart.
  • Lokale ketens (zoals Atlantic Superstore, Sobey’s, Metro en Foodland) zijn vaak iets duurder dan Walmart, maar hebben een ruimer assortiment en kwalitatief goede producten.
  • Kaas is erg duur in vergelijking met Nederland.
  • Er is geen alcohol te koop in supermarkten. Hiervoor ga je naar speciale liquor shops. Alcohol is in Canada erg duur vanwege de belasting. Voor de goedkoopste fles wijn ben je al snel 12 euro kwijt.
  • Voor tabak ben je in Canada ook meer geld kwijt. Voor een gemiddeld pakje Marlboro betaal je 10,35 euro (2,35 euro meer dan in Nederland).

 

Meer lezen? Over de taal, feestdagen, visum en overige zaken? Lees dan de praktische informatie Canada