Potala Paleis - Lhasa

2min. leestijd

Indien je aan Tibet denkt is het Potala Paleis vaak het eerste waar men aan denkt. Het paleis is gebouwd in de 7de eeuw op een berg (Marpo Ri, wat rode berg betekend) en steekt circa 130 meter boven het omliggende dal uit.

Het Potala Paleis werd vroeger vooral gebruikt door de Tibetaanse regering en wordt ook wel het Winter Paleis genoemd omdat de Dalai Lama hier de winters doorbracht. Het torenhoge, witte, tegen de berg aan gebouwde paleis is een hoogtepunt wat je niet snel zult vergeten.

Het paleis is 117 meter hoog, telt 113 verdiepingen en heeft meer dan 1100 kamers! De bovenste verdieping is het White Palace. Dit was het woongedeelte van de Dalai Lama. Helaas woont de Dalai Lama al jaren niet meer in het paleis en zijn vele kamers inmiddels leeg. Ondanks dat blijft het een super indrukwekkende omgeving!

01 02

Sinds 1994 staat dit de Potala op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je zult hier dan ook veel toeristen vinden maar ook pelgrims die dit unieke bouwwerk met eigen ogen willen zien en ervaren. Iets wat je niet mag missen tijdens een reis door Tibet!