Portugal

Porto

5min. leestijd

Porto is zo divers en knus, dat je er wel kunt blijven terugkomen. Het is een havenstad aan de rivier de Douro. Het gezellige oude stadscentrum en de gekleurde huizen maken er een vrolijke boel van. Alles wat je ziet heeft wel een verhaal; van het treinstation, tot de boekenwinkel tot de oude trams. Als je de imposante ijzeren brug overgaat, kom je aan de kant waar de porthuizen zijn. Ga naar binnen, boek een rondleiding en laat je aan het einde verrassen door de verschillende soorten van de meest heerlijke port. Waarschijnlijk heb je hierna de smaak te pakken en bestel je nog een glas port met wat heerlijke tapas bij één van de vele barretjes aan de kade langs de rivier de Douro. Kan je hierna wel wat verfrissends gebruiken? Ga dan mee met een boottocht, leuk, ontspannen en vol met nieuwe indrukken.

Spanje en Portugal zijn mij niet vreemd, maar ik was nog nooit in Porto geweest. Aangezien ik sinds een aantal jaar fervent fan ben van een glaasje port, moest ik toch eens afreizen naar deze prachtige stad. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had een hotel aan de kade en had prachtig uitzicht op de rivier de Douro. Zoals altijd, ging ik bepakt en bezakt met de Lonely Planet en mijn wandelschoenen de hort op. Ik bekeek de mooie oude gebouwen, stak een kaarsje op in de Igreja de São Francisco en at een pastéis de nata op het gezellige plein Praça da Ribeira in de oude binnenstad. Ik besloot in de middag mijn hoogtevrees te overwinnen en over de beroemde Ponte Dom Luis I brug naar de overkant te lopen. Er rijden hier twee metro’s af en aan (eentje heen en eentje terug) en daarnaast is het voetpad. Onder je rijden auto’s. Het is een drukte van jewelste op de brug. Maar eerlijk is eerlijk, het uitzicht is betoverend! De brug is trouwens gebouwd door een voormalige leerling van Gustav Eiffel (de belg Théophile Seyrig). Aan de overkant besloot ik een tour te maken in het porthuis Cálem. Er was net een tour vertrokken en ik moest een uur wachten. Helemaal niet erg, want aan de kade zitten talloze bars met de heerlijkste port en de lekkerste tapasplanken. Na een uur, en twee glazen port, begon ik aan de tour. De tour werd in meerdere talen uitgelegd, handig als je geen Portugees spreekt. Interessant om te zien hoe het er hier aan toe gaat en je voelt de eeuwenoude historie die hier aanwezig is. Na de tour mochten we allemaal een paar soorten port proeven en konden we met elkaar een gesprek aanknopen. Aan het einde van de tour eindigde je, uiteraard, in een winkel en heb ik twee flessen port gekocht.

Eenmaal buiten voelde ik dat ik best wat glazen port op had en besloot lekker uit te waaien tijdens een zes-bruggen-cruise; een boottocht van anderhalf uur over de Douro onder zes bruggen. Niet dat ik zo’n fan ben van bruggen, maar het was een welkome activiteit zo aan het einde van de dag (met iets teveel port) en ik vond het gaaf om de kade met de gekleurde huizen vanaf het water te mogen aanschouwen.

01 02