Zuid-Afrika

Port Elizabeth

5min. leestijd

Port Elizabeth ligt ideaal aan de Algoa Bay en is een goede plek voor een lange strandwandeling of watersportactiviteiten. De stad wordt wel gezien als het eindpunt van de Tuinroute. De bijnaam van Port Elizabeth is Friendly City en de Zuid-Afrikanen noemen Port Elizabeth PE. De vijfde stad van Zuid-Afrika heeft prachtige stranden, moderne winkelcentra en heerlijke restaurants. De temperatuur is hier het hele jaar door aangenaam, waardoor Port Elizabeth bovendien een ideale plek is om van het water te genieten.

Algoa Bay is een prachtige baai met 40 km aan mooie stranden. Het warme water, de rustige golfstroming en het koele briesje zorgen voor een fijne dag aan het strand. Er zijn vier grote stranden en voor ieder wat wils: Pollock Beach is door zijn hoge golven vooral geliefd bij surfers, Hobie Beach heeft een kenmerkende pier en King’s Beach organiseert een gezellige zomermarkt. Het meest populair is Humewood Beach. Flaneer over de overdekte promenade en geniet van dit uitgestrekte strand, waar zeilers graag even aanleggen. Via Humewood Beach wandel je gemakkelijk door naar Happy Valley: tussen de lelievijvers en kleurrijke gazons is het heerlijk picknicken! Kom helemaal tot rust in het vriendelijke Port Elizabeth en geniet van de vele restaurants bij The Boardwalk aan de kust.

Een opvallende bezienswaardigheid in Port Elizabeth is het piramidemonument. Dit gedenkteken is neergezet door gouverneur Donkin, ter ere van zijn vrouw Elizabeth, die op 28-jarige leeftijd in India is overleden. Port Elizabeth is naar zijn muze vernoemd. Niet alleen is de inscriptie in het monument ontroerend, maar ook het uitzicht over de haven en Algoa Bay is prachtig. In 1820 vestigden de eerste kolonisten zich in Port Elizabeth. Hierdoor bezit de stad een groot aantal historische gebouwen, musea, gedenktekens en standbeelden. Vooral de Victoriaanse gebouwen zijn prachtig. Dit stadsdeel heet Donkin Reserve en de negentiende-eeuwse Victoriaanse straten zijn een wandeling dubbel en dwars waard. Het stadhuis van Port Elizabeth is ook een mooi voorbeeld van de fraaie architectuur in deze havenstad. Je kunt er ook een bezoekje brengen aan het Nelson Mandela Stadion dat gebouwd werd voor de FIFA World Cup in 2010.

01 02

Bezoek het aquarium Bayworld of het spannende Snake House, of beklim de zeven meter hoge rotsheuvel in het Tropical House, voor een mooi uitzicht over de krokodillen en flamingo’s.

De natuur van Port Elizabeth is adembenemend. Op de rotskusten van het schilderachtige natuurreservaat Cape Recife woont een kolonie brilpinguïns. Iets buiten de stad vind je de schitterende stranden en ruige golven van Francis Bay en Jeffreys Bay, waar internationale surfwedstrijden plaatsvinden.

Bij Schoenmakerskop begint een mooie wandeling en binnen een uur ben je bij Sardinia Bay. Uitwaaien en genieten van de witte stranden. Rust vind je in St. Georges Park en zoek je iets meer drukte, bezoek dan de levendige markt Art in the Park.