Cuba

Playa Larga

3min. leestijd

Anders dan de naam doet vermoeden, vind je hier een klein, rustig strand met weinig toeristen. De reizigers díe je hier ziet, komen voor de vele duik – en snorkelplekken bij Playa Larga. Vergeet ook de natuur in het achterland niet: een moerasgebied vol unieke planten en vogels.

Hier kom je echt helemaal tot rust. Er is geen feestgedruis, maar een kleine vissershaven en een fijn strand. Op onze aankomstdag hebben we meteen een duiktrip voor de volgende dag geboekt en hebben daarna, samen met een gids, het gebied van Cienaga de Zapata verkend. Het is hier moerassig met veel mangroves en dat levert weer op dat er beesten te zien zijn die bij ons niet leven zoals papegaaien, lamantijnen en krokodillen. Al hebben we de laatste twee helaas niet gezien. We hadden trouwens geluk, want de toegang per dag is beperkt. Na deze ervaring hebben we heerlijk gezwommen in de Cueva de los Peces, een 70 meter diepe cenote.

De volgende dag vroeg op en duikspullen aan voor een heerlijke dag duiken bij Bahia de Cochinos, één van de highlights van dit gebied. Het koraal hier is zo prachtig en dat weten de vissen ook. Zij komen hier massaal naartoe om te paraderen. Veel Dori’s, Nemo’s en andere gekleurde vissen die van het koraal komen snoepen. Het water is heerlijk warm en kraakhelder. Het leek wel een onderwater attractiepark. Het koraal heeft in de loop der jaren veel gangen en grotten gecreëerd waar je (voorzichtig!) tussendoor mag zwemmen. Ook de wrakken die hier liggen zijn prachtig en mysterieus tegelijk. De Bahia de Cochinos, ook wel Varkensbaai genoemd, is bekend geworden door een mislukte invasie in 1961.

We sliepen hier in een casa particular, dus bij mensen thuis. Deze mensen waren zo ontzettend gastvrij en hebben ons meegenomen op een trip down memory lane toen wij vroegen naar de invasie en de rest van de geschiedenis. In het begin waren ze wat terughoudend, maar een paar Mojito's later ontstond er een goed gesprek tot in de late uurtjes. Heel mooi dat er zo ver van huis een band kan ontstaan met mensen die je nog maar 24 uur kent.

01 02