Pashupatinath tempel - Kathmandu

2min. leestijd

De Pashupatinath-tempel ligt circa 5 km ten noordoosten van Kathmandu in het oostelijke deel van de Kathmandu-vallei. Het is een beroemde en heilige hindoeïstisch tempel die aan de oevers van de rivier de Bagmati ligt. Deze rivier is in Nepal net zo heilig als de Ganges in India. Helaas is de rivier ernstig vervuild maar ondanks dat wassen de gelovigen zich in de rivier en drinken ze van het water.

De tempel staat op de lijst UNESCO werelderfgoed en trekt honderden pelgrims aan. Een bezoek aan Pashupatinath is een must! De gehele dag door worden hier aan de rivieroever gelovigen gecremeerd op de traditionele manier.  Een unieke ervaring om het echte leven, de tradities en manieren van het land met eigen ogen te zien.  

Het lichaam wordt eerst ritueel gewassen in de rivier en dan in doeken gewikkeld en op een brandstapel gelegd. De oudste zoon steekt de brandstapel aan waarna men wacht tot het gehele lichaam verbrand is. Na de crematie wordt al het overgebleven as in de Bagmati rivier geveegd zodat de overledene uiteindelijk in de Ganges terechtkomt.

Hoewel de tempel niet toegankelijk is voor niet-hindoes is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Vanaf de heuvel tegenover de tempel heb je een goed zicht op de ghats en de Pashupatinath tempel.

01 02